Generálozná Hiller az MSZP-t

2004.07.06. 12:19
Az új magyar szociáldemokrácia alapjának szánt vitaanyagot mutatott be az MSZP alelnöke a sajtónak. A választási kudarc miatt előrehozott őszi kongresszusán tisztújításra és megújulásra készülő MSZP szerethető és érthető és markánsan szociáldemokrata párt lesz, ha bejönnek Hiller István számításai.
"A baloldal megújításának, haza és haladás programjának" nevezte Hiller István azt a vitaanyagot, amelyet az MSZP általa vezetett munkacsoportja dolgozott ki, és amely a szocialisták őszi kongresszusára készült a szocialista párt megújítása érdekében. Hiller keddi sajtótájékoztatóján egy órán keresztül olvasott fel a programfüzetből, és válaszolt az újságírók kérdéseire, mennyiben változtatják meg az MSZP-t az anyagban leírtak.

Tessék viszonyulni!

Részlet a vitaanyagból
Eltelt tizenöt év. A rendszerváltás korának legsikeresebb pártja a Magyar Szocialista Párt. Az MSZP az egyetlen párt, amely két szabad és demokratikus országgyűlési választást nyert meg, s ennek alapján kétszer alakított koalíciós kormányt. Az MSZP az egyetlen párt, amely ugyanabban az évben, amikor parlamenti választást nyert, győzelmet aratott az önkormányzati választásokon is (2002).

Hiller szerint a párt nevét nem szükséges megváltoztatni, "az büszkén vállalandó", ugyanakkor a párt alelnöke, és az elnöki poszt egyik nagy esélyese hisz a szimbolikus politizálásban, ezért a párt imidzsét az őszi kongresszus határozza majd meg - mondta. Az alelnök mögött lévő molinón ugyanakkor a narancssárgás, barnás színek domináltak, amelyre az Index kérdésére Hiller határozottan leszögezte, hogy az MSZP még mindig "vörös". Hiller mindehhez hozzátette, markánsan szociáldemokrata, de érthető és szerethető pártot akar faragni az MSZP-ből. Hiller szerint az ugyanakkor még nem időszerű kérdés, hogy elindul-e az elnöki posztért.

A harminc oldalas vitaanyagot Hiller alapnak nevezte, amelyhez az alelnök szerint viszonyulniuk kell a baloldali gondolkodóknak és párttagoknak. Rajtuk kívül Hiller a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének is elviszi a vitaanyagot, amely szerinte az egész országnak készül.

Komikus erkölcsi leltár

Az állam szerepéről (részlet)
Az új magyar szociáldemokrácia kisebb államot akar, de ez a csökkentés nem lehet öncélú. Az államnak nem visszavonulni kell, hanem hatékonyabban kell működnie. Önkorlátozónak kell lennie, de ez nem passzivitást, ellenkezőleg aktív szerepvállalást jelent. (A vitaanyag teljes szövegét itt találja meg.)
A vitaanyagot Hilleren kívül, Vitányi Iván szocialista képviselő, Gyurcsány Ferenc sportminiszter, Krausz Tamás baloldali történész, valamint más, titokban tartott stratégák készítették. Az Index kérdésére, hogy foglalkozik-e a vitaanyag a pártban többször is hangoztatott, viszont az iratban csak megemlített erkölcsi mércével, Hiller azt válaszolta, hogy minden normális ember érez morális törvényszerűséget, ezért felesleges és komikus lenne erkölcsi leltárt készíteni.

Az MSZP megújulását szolgálja továbbá, hogy a Hiller nevéhez köthető vitaanyagon kívül Lamperth Monika belügyminiszter vezetésével a párt alapszabályát módosító anyag készül. Szili Katalin elnök-helyettes vezetésével egy csapat pedig a párt szervezeti megváltoztatásának módját dolgozza ki.