Ábrahám
17 °C
29 °C

Kovács: Nem viszem el egyedül a balhét

2004.07.03. 14:35
Az MSZP elnöke szerint pártja június 13-i választási kudarca egy időben jött, komoly figyelmeztetés volt. Kovács László az MSZP-hez kapcsolódó reformkör-tagozat és alapítvány szombati budapesti tanácskozásán leszögezte, "nem egyedül kívánja elvinni a balhét" azzal a jelzésével, hogy nem indul újra a pártelnöki posztért az MSZP őszi tisztújító kongresszusán.
Érvelése szerint eredeti elképzeléséhez kellett volna ragaszkodnia, hogy a 2002-es önkormányzati választások után lemond elnöki posztjáról, mert az "fizikailag összeegyeztethetetlen" a külügyminiszteri tevékenységgel. Kovács László abbéli kívánságának adott hangot, hogy utódja az MSZP élén "főállású" pártelnök legyen.

"Mindig reagálni kell a negatív kampányra"

Kovács László a tanácskozáson elhangzott, az MSZP koalíciós partnere, az SZDSZ-nek címzett kritikára azzal reagált, hogy 2002-ben az MSZP-nek az volt a választása, erős ellenzék marad-e, és nem tud hozzáfogni elképzelései megvalósításához, vagy vállalja a koalícióból adódó kompromisszumokat.

Az európai parlamenti választási kampányra kitérve Kovács László igyekezett eloszlatni azokat az aggályokat, amelyek többek között a "Fidesz hazugsággyára" reklámplakátot okolták a kudarcért. A pártelnök a 2002-es parlamenti választások második fordulójával érvelt, felidézve, hogy a Fidesz - szerinte nagyon negatív kampánnyal - 10 százalékkal csökkentette az MSZP támogatottságát, ezért mindig reagálni kell a negatív kampányra.

Nem merik vállalni őket

A politikus szerint nagyon el kell gondolkodni a pártnak az ifjúság és az értelmiség megszólításának lehetőségéről. Közlése szerint "fájó szívvel veszi tudomásul", hogy a nemzet szempontjából nagyon jelentős személyiségek sora, többek között Grosics Gyula, Kokó és Egerszegi Krisztina a Fidesz rendezvényein vesznek részt, míg több, az MSZP-vel szimpatizáló vezető értelmiségi nem hajlandó a szocialistákhoz elmenni, amennyiben sajtónyilvánosság előtt zajló rendezvényről van szó. "Velünk is baj lehet, ha többen nem mernek a nyilvánosság előtt vállalni minket" - mondta az MSZP elnöke.

Kovács László visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, hogy nem teljesülnek az MSZP 2002-es ígéretei. Azok - szerinte - teljesülnek, ám két év után nem lehet azokat számon kérni. A politikus rámutatott a kormány és a párt viszonyára, amely mindenütt a világon megváltozik egy választási győzelem után. Hangsúlyozta, egyetlen pártnak sem lehet kormányát gazdaságilag irreális követelésekbe kergetnie, mert annak hatása megmutatkozik, és bukást okoz a következő választáson.

Kovács László kitért arra, hogy a jövő héten pártvita kezdődik az MSZP-ben a stratégiai program megreformálásáról. Elképzelése szerint a tisztújítás során a teljesítménynek és az elkötelezettségnek kell mérvadónak lennie, vagyis az alapszervezetektől az elnökségig olyan személyeket kell pozícióba juttatni, akik az MSZP sikerét fölé helyezik saját érdekeiknek.