Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Kovács: Nem viszem el egyedül a balhét

2004.07.03. 14:35
Az MSZP elnöke szerint pártja június 13-i választási kudarca egy időben jött, komoly figyelmeztetés volt. Kovács László az MSZP-hez kapcsolódó reformkör-tagozat és alapítvány szombati budapesti tanácskozásán leszögezte, "nem egyedül kívánja elvinni a balhét" azzal a jelzésével, hogy nem indul újra a pártelnöki posztért az MSZP őszi tisztújító kongresszusán.
Érvelése szerint eredeti elképzeléséhez kellett volna ragaszkodnia, hogy a 2002-es önkormányzati választások után lemond elnöki posztjáról, mert az "fizikailag összeegyeztethetetlen" a külügyminiszteri tevékenységgel. Kovács László abbéli kívánságának adott hangot, hogy utódja az MSZP élén "főállású" pártelnök legyen.

"Mindig reagálni kell a negatív kampányra"

Kovács László a tanácskozáson elhangzott, az MSZP koalíciós partnere, az SZDSZ-nek címzett kritikára azzal reagált, hogy 2002-ben az MSZP-nek az volt a választása, erős ellenzék marad-e, és nem tud hozzáfogni elképzelései megvalósításához, vagy vállalja a koalícióból adódó kompromisszumokat.

Az európai parlamenti választási kampányra kitérve Kovács László igyekezett eloszlatni azokat az aggályokat, amelyek többek között a "Fidesz hazugsággyára" reklámplakátot okolták a kudarcért. A pártelnök a 2002-es parlamenti választások második fordulójával érvelt, felidézve, hogy a Fidesz - szerinte nagyon negatív kampánnyal - 10 százalékkal csökkentette az MSZP támogatottságát, ezért mindig reagálni kell a negatív kampányra.

Nem merik vállalni őket

A politikus szerint nagyon el kell gondolkodni a pártnak az ifjúság és az értelmiség megszólításának lehetőségéről. Közlése szerint "fájó szívvel veszi tudomásul", hogy a nemzet szempontjából nagyon jelentős személyiségek sora, többek között Grosics Gyula, Kokó és Egerszegi Krisztina a Fidesz rendezvényein vesznek részt, míg több, az MSZP-vel szimpatizáló vezető értelmiségi nem hajlandó a szocialistákhoz elmenni, amennyiben sajtónyilvánosság előtt zajló rendezvényről van szó. "Velünk is baj lehet, ha többen nem mernek a nyilvánosság előtt vállalni minket" - mondta az MSZP elnöke.

Kovács László visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, hogy nem teljesülnek az MSZP 2002-es ígéretei. Azok - szerinte - teljesülnek, ám két év után nem lehet azokat számon kérni. A politikus rámutatott a kormány és a párt viszonyára, amely mindenütt a világon megváltozik egy választási győzelem után. Hangsúlyozta, egyetlen pártnak sem lehet kormányát gazdaságilag irreális követelésekbe kergetnie, mert annak hatása megmutatkozik, és bukást okoz a következő választáson.

Kovács László kitért arra, hogy a jövő héten pártvita kezdődik az MSZP-ben a stratégiai program megreformálásáról. Elképzelése szerint a tisztújítás során a teljesítménynek és az elkötelezettségnek kell mérvadónak lennie, vagyis az alapszervezetektől az elnökségig olyan személyeket kell pozícióba juttatni, akik az MSZP sikerét fölé helyezik saját érdekeiknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!