Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Medgyessy lehet a királycsináló az MSZP-ben

2004.06.29. 10:40
A kormányfő Újhelyi István, a szocialisták médiapolitikusa mellett, Baja Ferencet, a MeH politikai államtitkárát, az MSZP volt választmányi elnökét is szűkebb tanácsadói testületébe vonta. A szocialisták Baján keresztül konzultálhatnak a kormányfővel, aki jelentős részt szeretne magának az őszre hozott tisztújító kongresszus előkészítésében.
Hivatalosan ugyan cáfolják, ám több forrás is megerősítette, hogy Medgyessy Péter a szocialisták hétvégi választmányi ülésén nem csak Újhelyi Istvánt csábította magához a pártból, hanem Baja Ferencnek, a MeH államtitkárának is konzultációs "politikai igazgatói" posztot ajánlott fel, ezzel is erősítve saját pozícióját a párttal szemben.

Újhelyi Istvánt, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták elnökét a kormányzaton belüli médiaügyek kezelésével bízta meg Medgyessy. Baja feladata pedig a kormányfő és az MSZP közötti kapcsolattartás felügyelete lesz. A miniszterelnök tervei szerint Baja Ferenc lenne a híd a párt és a kormányfő között, azaz a felek rajta keresztül konzultálhatnának egymással. Medgyessy az új felállásban a médiával és az állampolgárokkal kíván közvetlenebb kapcsolatot kialakítani, a párttal pedig - a jelenleginél kicsit jobban a háttérbe vonulva - a közvetítőn keresztül érintkezne a napi ügyekben. Politikai ügyekben - mondta informátorunk - a párt helyett is inkább tanácsadóira támaszkodna.

Információink szerint ugyanakkor a kormányfő nem negligálja teljesen a pártot, az Indexnek a kormányfő környezetéből azt mondták, hogy Medgyessy bele kíván szólni a választási kudarc miatt őszre előrehozott tisztújító kongresszus megszervezésébe és a párt megújításában is aktív szerepet szeretne játszani. A kormányfő ennek jegyében már a múlt szombati választmányi ülésen is "legalább kétgenerációs" ugrást jelentő fiatalításról beszélt a pártvezetést illetően.

A szombati választmányi ülésen a párt arról döntött, hogy csak olyan vezetőt támogatnak, aki főállásban látja el a pártelnöki posztot. A szocialisták ezzel akarják a következő pártelnök szerepét erősíteni a kormányfővel szemben és a párton belül is.