Mutyimentes Szocialista Pártot kívántak

2004.06.26. 18:09
Októberben lesz az MSZP tisztújító kongresszusa, mely Kovács László szerint része lesz a párt fiatalításának. A választmány szombati zárt ajtók mögötti ülésén Medgyessy bevallotta Mallorcát és "politikával átitatott költségvetést" javasolt 2005-re.
A szocialisták választmánya szombaton döntött arról, hogy október 15-16-án tartják a tisztújító kongresszust, amelyen megválaszthatják a párt új elnökét, elnökségét és az új pártigazgatót. Az első javaslat szerint 29-30-án tartották volna a kongresszust, de felmerült, hogy erre a hétvégére esik halottak napja, tudta meg az Index helyszíni tudósítója.

Mandur László budapesti elnök a sajtónak elmondta: annak, aki az MSZP elnöke akar lenni, a jelölést előkészítő bizottság elnökének július 15-ig kell jeleznie a szándékát. Az elnökaspiránsok a párton belül kampányt folytathatnak, amit egy etikai kódexben szabályoznának. A határozati javaslatot a választmány tagjai elvetették, mivel szerintük több pontban ellenkezik az alapszabállyal, de a jövő héten megválasztandó tisztújítási Jelölést Előkészítő Bizottság figyelembe veszi a javaslatot.

Főállású pártelnököt akarnak

A választmány úgy döntött, hogy a tisztújítás során feltételnek szabják, hogy a párt új elnöke ne töltsön be más funkciót, mert ez már - Kovács László saját bevallása szerint - az ő esetében "sem működött", illetve hogy az elnökség több mint fele főállásban töltse be tisztségét. Horn Gyula, volt miniszterelnök egy éve szorgalmazza, hogy a pártelnök főállásban töltse be a pozíciót.

Kovács korábban jelezte, hogy el sem indul az elnökségért, helyette sokan Hiller Istvánt tartják esélyesnek. A kulturális miniszter ellenfelei viszont Szili Katalint látnák szívesen az elnöki székben, ő viszont sajtóhírek szerint a köztársasági elnöki tisztre pályázna. Az elnöki posztért egyre erőteljesebb lobbit kezdett ugyanakkor Szekeres Imre, a párt egyik alelnöke is. Mandur László szerint sokan támogatnák Lendvai Ildikót, "nem is alaptalanul".

Fiatalítás része

A szocialista párt listájáról az Európai Parlamentbe jutott három egykori listás országgyűlési képviselő helyére Szűcs Erikát, Miskolc alpolgármesterét, Mesterházy Attilát, a sportminisztérium politikai államtitkárát, és Csige Tamást, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés frakcióvezető-helyettesét választották. Utóbbi kettő a fiatal MSZP-tagok által létrehozott Mozaik Klub tagja. Ennek a társulásnak a parlamentben körülbelül húsz tagja van.

Az Index helyszíni tudósítójának jelentése szerint a választmányi ülés annyira zárt, hogy a Köztársaság téri pártszékház előterébe terelt újságírókat csak kísérettel engedik a büfébe. Később enyhült a szigor.

A párt jövőjét befolyásoló döntések várhatók

A választmányi ülést követő sajtótájékoztatón Jánosi György választmányi elnök bejelentette, hogy a soron kívüli tisztújító kongresszuson a kormány tevékenységéről is beszámolókat hallgatnak meg, valamint a párt jövőjét is befolyásoló döntéseket hoznak. Kovács László szerint a párt alapszabályát a kongresszuson azért kell módosítani, mert a fegyelem és a hatékonyság "kevésbé működik".

Utazik, mert megérdelmi
A zárt ajtók mögött a kormányfő elismerte, hogy valóban Mallorcára utazik. "Az elmúlt egy évben nagyon sokat dolgoztam, a kampányban tizenhat órákat, fakadt ki. Megérdemlem, nem szégyellem" - tette hozzá. A Blikk információit kommentálva a Magyar Nemzet azt írta, hogy Medgyessy mallorcai utazását a szocialista párton belül sokan ellenérzésekkel fogadták.
"A választási vereség miatt nem felelősöket, hanem okokat kell keresni" - jelentette ki a választmányi ülésen az Index információi szerint a pártelnök. Kovács szerint ezek az okok egyrészt a kormány teljesítményében, másrészt a párt "mozgosítási vereségében" keresendőek. Kovács úgy vélte, hogy "a párt szerkezete elavult, nincsenek kapcsolatai civil szervezetekkel, és bár működik a pártdemokrácia, a fegyelem is gyenge a párttagok között". A pártelnök szerint a "hatalomgyakorlás sem eléggé észrevehető, a választók számára, úgy tűnik, kettős hatalom létezik ma Magyarországon".

A kormány, a párt elnöksége és a frakció együtt készít büdzsét

A pártelnök szerint a választmány egyetértett azzal a megállapítással, hogy a választási eredmények ellenére sincs szükség új kormányprogramra, viszont szeretnék, ha a párt erősítené pozícióit a kormánnyal szemben, ami már a 2005-ös költségvetés összeállításakor is megmutatkozhat. A jövő évi büdzséről a miniszterelnök a választmánynak azt mondta, hogy "politikai célok által vezérelt költségvetés" lesz, prioritásait egy háromfős csoport - egyik tagját a párt elnöksége, a másikat a frakció, a harmadikat a kormány jelöli - fogja meghatározni. Kovács pártelnök úgy ítéli meg, hogy a kormányzati kommunikáció befolyásolta a választást, nem pedig a kormány teljesítménye. "Közös a kudarc, közös a siker a kormány és a párt között" - vélekedett.

Hogy mi a garancia a hónapok óta lebegtetett változtatásokra a pártban, az Kovács szerint "a makarenkói pofon, amit kaptunk".

A zárt ülésen felszólalt Szili Katalin alelnök is, aki szerint "nem az EP-választás eredménye, hanem a 2006-os győzelem lesz a fontos". Szili "Mutyimentes Szocialista Pártot" kivánt.

A zárt tárgyaláson Medgyessy Péter is értékelte a ciklus félidején kialakult helyzetet. A szocialisták között nem mindig osztatlan támogatásra találó korábbi döntéseiket azzal magyarázta, hogy azok meghozatalakor a politikai kihatásokat is tekintetbe kellett venni. A kormányfő fiatalítást sürgetett az MSZP-ben, mint mondta két generációs ugrásra van szükség, "különben a szocialisták lesznek a konzervatív párt Magyarországon". Medgyessy a választmánynak azt mondta, hogy abban különböznek a Fidesztől, hogy a fideszesek szeretik magukat és mindenkit utálnak, akik nem ők maguk, "mi viszont mindenkit szeretünk, és magunkat utáljuk".