Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A halottak napjával ütközne az MSZP kongresszusa

2004.06.26. 13:27
Mégsem biztos még, hogy október 29-30-án rendezik az MSZP kongresszusát, mert ez a halottak napjával ütközne. A választmány még ülésezik és tovább keresi a magyarázatot a választási vereségre, valamint három új országgyűlési képviselőt választ a Brüsszelbe utazók helyére.
A választmány szombaton döntött arról, hogy október 29-30-án tartják a tisztújító kongresszust, amelyen megválaszthatják a párt elnökét, valamint más vezető tisztségviselőket. Közben állítólag felmerült, hogy erre a hétvégére esik halottak napja, tudta meg az Index helyszíni tudósítója. Elképzelhető emiatt, hogy október közzepén rendezik meg a tisztújító közgyűlést.

Kovács korábban jelezte, hogy el sem indul az elnökségért, helyette sokan Hiller Istvánt tartják esélyesnek. A kulturális miniszter ellenfelei viszont Szili Katalint látnák szívesen az elnöki székben, ő viszont sajtóhírek szerint a köztársasági elnöki tisztre pályázna. Az elnöki posztért egyre erőteljesebb lobbit kezdett ugyanakkor Szekeres Imre, a párt egyik alelnöke is.

Megvitatták

A pénteki elnökségi ülés után Kovács László, az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a megyei elnökökkel és az elnökséggel megvitatták, hogy miért alakultak így a választási eredmények, "nem felelősöket, okokat kerestünk".

Részletekről azonban Kovács csak a szombati választmányi ülésen beszél, de csak zárt körben. Szerinte az időben jött jelzés megmutatja, hogy min kell változtatni. Azzal, hogy a szavazói felét tudta csak mozgósítani azt bizonyítja, hogy baj van a helyi alapszervezetek befolyásával.

Az MSZP listáján az Európai Parlamentbe jutott három országgyűlési képviselő helyére egy tízfős listáról választ utódokat a választmány. Kovács elmondta: szeretnék, ha legyen egy fiatal, egy nő, valamint egy terület elismert szakértője. A miniszterelnök sem az elnökségi, sem a megyei elnökök értekezletén nem jelent meg.

Az Index információi szerint a június 13-i Európai Parlamenti választásokon kudarcot valló szocialista párt minden szintjén megkezdődött az eddigi vezetés felelősségrevonása. Pénteken a megyei elnökök részvételével tart tanácskozást a párt, majd késő délután az országos elnökség próbál valamit kitalálni, miként tálalják a szombatra összehívott választmányi ülésen a kudarc okait. A választási vereség okainak feltárásához megyei és alapszervezeti szinten elemzéseket írtak a szocialista vezetők.

Megsértették
A választás okait elemző megbeszélés Vas megyében információnk szerint túl durvára sikeredett. Szili Katalin alelnök is részt vett a helyi megyei MSZP szövetségi tanács ülésén, ahol heves viták után végül 17 új alapszervezet alapítását fogadták el. Ezzel jelentősen megváltoztak a tisztújítás finisébe érkező megyei pártszervezet erőviszonyai.

Mint azt korábban megírtuk, a decemberben két táborra szakadt vasi MSZP-ben kizárták a pártból a megyei alelnököt és két vele egy táborhoz tartozó alsóbb szintű vezetőjét. A szövetségi gyűlésen szintén a két tábor közötti küzdelem részeként bontakozott ki vita az új szervezetekről, amelyek főként olyan településeken alakultak, ahol az MSZP nagy arányban alul maradt az EP-választáson. Úgy tudjuk, hogy a vitában állást foglaló Szili egy ízben feldúltan, egyes források szerint sírva hagyta el az üléstermet, majd visszatérve azt mondta, hogy a felszólalók női mivoltában sértették meg. A közjátékot követően a tanács nagyrészt elfogadta az előterjesztéseket, így négy kivételével elfogadták a 21 új szervezetalapítási indítványt.

Búcsút vehet

Kovács László egy hete jelezte, hogy a szombati választmányi ülésen próbálnak a választási kudarc okainak végére járni. Egy, az Indexnek nyilatkozó vezető szocialista politikus azonban azt mondta, hogy nem csupán a pártvezetés, de a kormány felelősségét is firtatni fogják a választmány tagjai. Megítélése szerint a kampány filozófiája, üzenete elhibázott volt. A vereséghez hozzájárult a párt általános szervezetlensége is.

A neve elhallgatását kérő politikus szerint várható, hogy a kampány irányítását végző Tóbiás József pártigazgatót lemondásra szólítják fel, de van rá esély, hogy búcsút vesz a párttól Ron Werber is. Az izraeli kampányember ügyében "követelni fogják a vele kötött szerződés felmondását". A politikus szerint viszont nem csupán a párt, hanem a kormány is hibázott, ugyanis nem fordított elég energiát a politikai üzenetekre.

Viszolygással figyelik

Úgy tudjuk, hogy a párton belül többen "viszolygással figyelik" a koalíciós partner, a szabad demokraták tevékenységét. Informátorunk vélekedése szerint az SZDSZ a kampányban úgy viselkedett az MSZP-vel szemben, mintha ellenzéke lenne, a kormány eredményeit azonban sajátjaként tüntette fel.