Belháborúvá fajult a fantomtag-botrány az MSZP-ben

2004.02.19. 11:04
Kizárta a pártból az MSZP Vas megyei etikai bizottsága Tóth Csabát, a párt megyei alelnökét és két társát, miután a testület bizonyítva látta számos új párttag "nem megfelelő" beszervezését. A szocialisták megyei belháborúja akkor robbant ki, amikor a Vas megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azt állította, hogy az MSZP kőszegi szervezete pénzért vásárolja meg a romákat. A két táborra szakadt szervezetben az ország egyik leggazdagabb vállalkozójának embereként emlegették a felduzzasztott szervezet szavazataival gyors karriert befutó alelnököt.
Az Index információi szerint az MSZP Vas megyei szervezetének "a párt belső demokráciáját vizsgáló etikai bizottsága" szerdán kizárta a párt soraiból a megyei szervezet alelnökét, a kőszegi MSZP elnökét, és a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták, a Fibisz hivatalosan elismert elnökét.

Nem megfelelő beszervezés

A tavaly megkezdődött vizsgálat eredményeként a kilenctagú testület bizonyítva látta, hogy Tóth Csaba, Táncsics Péter és Szabó Bálint érintett a kőszegi alapszervezet tagságának "nem megfelelő" módon történt felduzzasztásában. A belső vizsgálat akkor kezdődött, amikor Horváth Csaba, a Vas megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke decemberben azt állította, az MSZP egyes aktivistái pénzt kínáltak a Kőszeg környéki romáknak a belépési nyilatkozatok aláírásáért. Horváth akkor azt mondta, hogy a nyár óta folyó pártduzzasztás során 400-500 romát kíséreltek meg beléptetni fejenként 500-1000 forintért. A roma önkormányzat vezetőjének állításait később tagadta a vasi MSZP elnök és az alelnök is, ám Horváth a cáfolatok ellenére kitartott állításai mellett.

Súrlódások
Az MSZP-ben tényként kezelik, hogy az utóbbi hónapokban egy fiatalokból álló hullám jelentkezett a pártban. Az elterjedt magyarázat szerint éppen az eltérő generációt képviselő új tagság megjelenése váltott ki "súrlódást" több megyei szervezetben. A régiek szerint - mint arról az Index már korábban beszámolt - az is elképzelhető, hogy a választásokon gyengén teljesítő megyékben összehangolt akció keretében egy nagyarányú pártfoglalás indult meg, amelynek szálai az Arago-vezérhez, Leisztinger Tamáshoz vezetnek. Vas mellett az "újak" megyéi közé sorolták Hajdú-Bihart és Zalát, de a milliárdossal több budapesti kerület vezetését is összefüggésbe hozták. Az elméletet eddig nem cáfolták, és Leisztinger Tamás sem szólalt meg az ügyben. Új elnöke van a Győr-Sopron megyei MSZP-nek is, ahol az eddig a párthierachiától függetlenül politizáló Gyurcsány Ferenc sportminisztert választották meg elnöknek.

Nem ismerték meg álláspontját

A bizottság több százoldalnyi dokumentum alapján meghozott nem jogerős döntésével most a kisebbségi önkormányzat elnökének adott igazat. A végleges döntést az MSZP országos fórumának kell meghoznia. Tóth Csaba az Index kérdésére azt mondta, meglepte, hogy a sajtótól kell értesülnie az etikai bizottság határozatáról. A kizárt alelnök szerint ugyanis egyetlen meghallgatáson sem vett részt, így a döntést álláspontja megismerése nélkül hozták meg.

A jaguáros vállalkozó

A fantomtag-botrány rávilágított arra, hogy az MSZP több megyei szervezetében feszültségek alakultak ki a régi párttagság és az állításuk szerint azonos recept alapján gyors pártkarriert befutó "újak" között. Szombathelyen viszont belháborúvá vált az egy év alatt megyei alelnökségig emelkedő "jaguáros" vállalkozó, Tóth Csaba és csapatának ügye. A régiek szerint Tóth, több megye új vezetőjéhez hasonlóan Leisztinger Tamás embere. A vasi szervezet tagjai nyomozásba is kezdtek, hogy kiderítsék, milyen kapcsolatban áll Tóth az ország harmadik leggazdagabb emberével. A kizárt alelnök korábban az Index kérdésére "baromságnak" minősítette a feltételezést, igaz azt is állította, hogy a roma szavazatok pénzért való bevásárlásáról szóló ügy már megszűnt, mert a botrány kirobbantója, a megyei roma önkormányzat embere visszavonta állításait.  • Tippek
  • Hírek