2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Egy milliárdos kapcsolatai után nyomoznak a szocialisták

2004.01.23. 11:00
Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozójának kapcsolatait kutatják az MSZP-ben. A vasi szocialisták egy része a milliárdos Leisztinger Tamást gyanítja a párt megyei szervezetének vezetésében tavasszal beindult belső hatalmi harc hátterében. A hírek pénzen vett fantomtagságról és hirtelen jött pártkarrierekről szólnak, és a küzdelem tovább folyik az egymást fúró megyei klikkek között.
A "régi szocialisták" nagyszabású pártfoglalási tervet sejtenek az MSZP egyes megyei szervezeteinek hatalmi egyensúlyát felborító tagfelvételi hullám mögött. Tavaly néhány városban váratlanul tíz-tizenötszörösére duzzadt a pártszervezet, és az új tagság szavazataival megválasztott új vezetők azonnal megkezdték a korábbi pártirányítók kiszorítását.

Harmincötmilliárdos erő

A matematikus milliárdos
A 2003-as százas toplista dobogójának harmadik helyén álló Leisztinger Tamás a negyedik helyről lépett előre. Az alig több mint 30 éves üzletember kárpótlási jegyekkel üzletelt: ezúttal a Forrás Rt.-ben szerzett 30 százalék körüli, az irányításhoz elegendő részesedést. Vagyonát így a Magyar Hírlap korábbi felmérése óta 5 milliárd forinttal növelte. A matematikus végzettségű Leisztinger Tamás érdekeltségeihez tartozik jelenleg a Pick Rt., a Hunguest Hotels és az Eravis szállodalánc, valamint a Sakkszövetség elnöki tisztét is betölti.
A fantomtagbotrányt kirobbantó vasi szocialisták Leisztinger Tamást gyanítják a több megyében hasonló recept szerint lezajlott változások mögött. Leisztinger az Arago Holding tulajdonosa, érdekeltségeihez tartozik jelenleg a Pick Rt., a Hunguest Hotels és az Eravis szállodaláncok, a Forrás Rt.-ben szerzett 30 százalék körüli részesedést és a Magyar Hírlap által összeállított leggazdagabb vállalkozók toplistáján jelenleg a harmadik, magánvagyonát harmincötmilliárd forintra becsülik. Az Index információi szerint Szombathelyen komolyan vizsgálták, milyen kapcsolat lehet Leisztinger, illetve a másfél év alatt megyei alelnökségig emelkedő Tóth Csaba és új csapata között.

Az MSZP-foglalási teóriáról eddig hivatalosan senki sem nyilatkozott, névtelen informátorokra hivatkozva azonban már több sajtóorgánum megszellőztette a pártban elterjedt véleményt. Elsőként a szombathelyi internetes lap, a nyugat.hu, majd nyomában a Heti Válasz írt arról, hogy a vállalkozó a választások előtt adott párttámogatások elmaradt kompenzációja miatt próbálja saját embereivel "elfoglalni az MSZP-t". Az Index megkeresésre Leisztinger Tamás titkárságán azt a választ kaptunk, hogy a vállalkozó nem kívánja kommentálni az ügyet.

Vidéki kötődés

Névtelenséget kérő informátoraink és a két említett lap egybehangzóan állítják, hogy van kapcsolat az új Vas megyei alelnök és a milliárdos között. A Tóth Csaba résztulajdonában álló SIL cégek ugyanis jelentős megrendeléseket kaptak a Leisztinger-tulajdonban lévő szállodalánctól.

Hasonló a helyzet Hajdú-Biharban is. A gyors előmenetellel megyei elnökké emelkedő Oláh Lajos az Arago Holding részeként működő Pick Szeged Rt. igazgatósági tagja volt. A gyanút erősíti az is, hogy Leisztinger élettársa, Tüttő Kata a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták, a Fibisz alelnöke és a budapesti MSZP-elnökség tagja.

Kezükben az alapszerv

Az új háló
Régiek teóriája szerint a kormányváltás óta egymáshoz kapcsolódó megyei pártfoglalási akció zajlik a párban. A névtelenségbe burkolózó párttagok információi szerint a vasi eseten kívül hasonló módszerekkel történt elnökváltás Hajdú-Biharban, és Göndör István parlamenti MSZP frakvezető-helyettes, nagykanizsai elnök leváltását is az "újak" számlájára írják. Néhány budapesti kerület mellett az "újak" országos kapcsolati hálójában erős elemnek tartják még a majdnem MSZP választmányi elnökséget szerző fiatal Botka László vezetése alatt álló Szegedet, és Szolnokot, ahol Botka édesanyja a polgármester.
Egyes feltételezések szerint az utóbbi hónapokban legalább tízezer ember lépett be a harmincezer fős pártba. Rendszerint a 2002-es választásokon gyengén szereplő csoportok létszáma szaporodott. Az új tagokra támaszkodó pártvezetők megjelenése a kongresszusokon is felborítja a tizenhárom év alatt kialakult erőviszonyokat.

Szombathelyen az eddig példátlan pártfoglalási akció bizonyítékának tartják, hogy a korábban nyolcszáz tagú megyei szervezet néhány hónap alatt ezerötszáz-kétezer fősre duzzadt - papíron. A megyeszékhelyen ugyanis kételkednek benne, hogy Tóth Csabát és csapatát a csúcsra repítő kőszegi szervezet hirtelen több száz fősre növekedhetett. Köszegen a taglétszám tíz éven át negyven fő körül stagnált, most pedig két új alapszervezet is kiburjánzott belőle.

A botrány nem csillapodik a megyében, romák tömeges beléptetéséről beszélnek, és a vasi Fibiszben is dúl a konkurens csoportok közötti harc. Az ifjúsági szervezet jelölési kvótával rendelkezik az MSZP választási listáin. A megyei Fibisz több kiegyezés után december közepén negyedszer is megalakult, az országos vezetés azonban a Tóth Csabáék körébe számító csoportot ismerte el hivatalosan.

Úgy baromság, ahogy van

Tóth Csaba alelnök szerint viszont bizonyítékok nélküli névtelen állításokkal nem kellene foglalkozni. A vasi pártvezető hozzáfűzte azért, hogy a Leisztinger Tamáshoz fűződő kapcsolatról szóló híresztelés "úgy baromság, ahogy van". Tóth szerint minden szervezet életében bekövetkező változás, növekedés feszültségekkel jár, amit nem egyformán élnek meg az érintettek, de ez nem jelenti azt, hogy belső harcok dúlnának az MSZP-ben. Sokkal nagyobb bűn viszont bármi másnál, hogy egyesek saját érdekeik védelmében félinformációkat szivárogtatnak ki - állítja a politikus. Szerinte ugyanis a létszámnövekedés azt eredményezte csak, hogy a párttagság létszáma nagyjából a tíz évvel korábbi szintre emelkedett. Tóth Csaba leszögezte, a roma szavazatok pénzért való bevásárlásáról szóló ügy pedig megszűnt, miután az ügyet kirobbantó roma vezető saját magát cáfoló nyilatkozatot adott ki.