Mátyás
-6 °C
1 °C

Pártkarrierbe kezd Gyurcsány Ferenc

2004.01.13. 19:11
Az Index információi szerint a napokban lemond Kun András, a Győr-Sopron-Moson megyei szocialista elnök, posztjára a helyi tagság egy része Gyurcsány Ferencet nézte ki magának. Az elmúlt hetekben az MSZP más megyei szervezeteiben is idő előtti tisztújítási kísérletek zajlottak, amelyek mögött sokan a pártbeli pozícióját erősíteni kívánó Gyurcsányt sejtik.
Az Index információi szerint a napokban lemond Kun András a Győr-Sopron-Moson megyei szocialista elnök, a helyi tagság egy része pedig Gyurcsány Ferencet nézte ki a pozícióra. A sportminiszter, úgy tudjuk, még nem adott választ a felkérésre.

Zűrök a megyékben

Az elmúlt hetekben több megyében is " palotaforradalom" zajlott a szocialista szervezetekben, amelynek célja a megyei elnökök leváltása, vagy különféle vezető posztok megszerzése. Hajdú-Bihar megyei szocialisták például a napokban levelet írtak Kovács László pártelnöknek, Szili Katalin elnökhelyettesnek, sőt, a párton kívüli Medgyessy Péternek is.

A Népszabadság beszámolója szerint a "régi tagság" azt panaszolta fel az elnöknek, hogy a tavaly megválasztott megyei elnök, Oláh Lajos - idő előtti tisztújítással - ki akarja szorítani őket az összes pozícióból, hogy sajátjait ültesse a helyükre. Oláh azzal indokolta a lépést, hogy a Hajdúságban a 2002-es választásokon gyengén szereplő MSZP-nek új erőre kell kapnia. Oláh erős pártpozícióját és kitűnő kapcsolatait demonstrálandó, megválasztása után levitte Debrecenbe gyakorlatilag az egész szocialista vezérkart.

Szocialista tagság pénzért

A Vas megyei MSZP élén kitört elnök-alelnök rivalizáció hátterében a szombathelyi ellenzék Gyurcsányt sejtette. A Nyugat.hu cikkében azt állítja, hogy egy fideszes politikus a sportminiszter emberének nevezte Tóth Csabát, a köszegi alapszervezetet romatagokkal felduzzasztó, majd egy év alatt megyei elnökhelyettesé emelkedő vállalkozót. Az ellenzéki politkus véleményét idéző az internetes újság szerint "Tóth Csaba pimaszul gazdag és befolyásos ember", "egyenesen Gyurcsány Ferenc embere, és a mögötte álló gazdasági holding pedig a sportminiszter érdekeltsége".

Az MSZP vasi belharca akkor kapott nagy sajtó nyilvánosságot, amikor egy helyi romavezető kijelentette, hogy Tóthék pénzért "vásároltak" roma párttagokat, akiknek szavazatai felborították a párton belüli erőegyensúlyt. A Nyugat.hu egyébként egy másik verziót is közöl Tóth kapcsolatait elemezve. A lap szerint a gyors karriert csináló politkusok mögött egy L T monogramú "harmincegynéhány éves" milliárdos áll, aki "pártközeli" cégcsoportja miatt érdekelt jelentősebb politkiai befolyás megszerzésében.

Gyurcsány visszavág

A tisztújításokat Gyurcsány Ferenc azért szorgalmazza a háttérből, mert a pártbeli erőviszonyok megváltoztatása a célja. Ingatlanügyeinekkipattanása után ugyanis kiderült, hogy az MSZP országos vezetői közül sokan ellenfélként tekintenek rá. Nem csupán Kovács László adott ügyeivel kapcsolatban kétértelmű nyilatkozatokat, de Szili Katalin, majd Jánosi György választmányi elnök is "beszólt" Gyurcsánynak.

Végül szeptemberben a párt országos választmányának ülésén Gyurcsány határozottan felszóllította ellenfeleit, hogy nyíltan álljanak ki mellette, vagy szegüljenek ellene. A választmánytól bizalmi szavazást kért, amelyet a megyei elnökök egy részének a szavazatával "megnyert".