Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Gyurcsány: 'Laci, Gyuri, mondjátok a szemembe'

2003.09.27. 19:31
A sportminiszter és a szocialista párt vezetőinek összecsapását hozta az MSZP választmányának szombati ülése. Kovács László elnök szerint határozott választ kell adni a Fidesz támadásaira.
Az Index információi szerint bizalmi szavazást kért magával szemben Gyurcsány Ferenc sportminiszter a szocialista párt választmányától.

Ezt megelőzően a sportminiszter felszólította Kovács Lászlót, hogy mondja ki nyíltan: "mi a baja vele". A sportminiszter ezzel arra utalt, hogy hétfőn többek között a szocialista párt elnöke sem szavazta meg a parlamentben Gyurcsány egy interpellációra adott válaszát.

Jánosi György választmányi elnök is felszólíttatott, hogy ne a sajtón keresztül, hanem belső fórumokon mondja el, ha nem bízik a miniszterben.

Kinek a bőre?

A választmány a Gyurcsány elleni bizalmi szavazást elvetette, és állítólag hosszas tapssal erősítette meg a sportminisztert, aki nyíltan kimondta: "itt az ő bőréről van szó." A párt belső vitájába bekapcsolódott Hubai László választmányi alelnök is, aki bírálta Jánosit "kifelé kommunikáció miatt."

Jánosi ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet az ülés utáni sajtótájékoztatón, hogy Gyurcsány mellett érvelt, térjenek el a kományváltáskor megkezdett jóléti fordulattól, ám ezt nem támogatta a választmány. Szerinte egyébiránt Gyurcsány személyéről nem is volt vita.

Marad a költségvetés

A választmány elvetette, hogy az önkormányzatok nagyobb költségvetési támogatása érdekében puhítsák fel a jövő évre tervezett 3,8 százalékos hiányt. Kovács László elnök beszédében arra hívta fel ismételten a figyelmet, hogy a Fidesz támadásaira határozottabb válaszokat kell adni.

Beszélt emellett a kommunikációs hibák kiküszöböléséről, továbbá arról, hogy aki törvénytelenséget követ el, azt a pártnak el kell engednie. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Lendvai Ildikó is.

A választmány amellett állt ki, mondta Jánosi, hogy különféle fórumokon folytatni kell a társadalommal való párbeszédet, és erősíteni kell a párt befolyását a kormányban. Egyúttal azt kérik, hogy a döntések előtt a kormány tájékoztass a párt elnökségét.