Jolán
2 °C
4 °C

Gyurcsány: 'Laci, Gyuri, mondjátok a szemembe'

2003.09.27. 19:31
A sportminiszter és a szocialista párt vezetőinek összecsapását hozta az MSZP választmányának szombati ülése. Kovács László elnök szerint határozott választ kell adni a Fidesz támadásaira.
Az Index információi szerint bizalmi szavazást kért magával szemben Gyurcsány Ferenc sportminiszter a szocialista párt választmányától.

Ezt megelőzően a sportminiszter felszólította Kovács Lászlót, hogy mondja ki nyíltan: "mi a baja vele". A sportminiszter ezzel arra utalt, hogy hétfőn többek között a szocialista párt elnöke sem szavazta meg a parlamentben Gyurcsány egy interpellációra adott válaszát.

Jánosi György választmányi elnök is felszólíttatott, hogy ne a sajtón keresztül, hanem belső fórumokon mondja el, ha nem bízik a miniszterben.

Kinek a bőre?

A választmány a Gyurcsány elleni bizalmi szavazást elvetette, és állítólag hosszas tapssal erősítette meg a sportminisztert, aki nyíltan kimondta: "itt az ő bőréről van szó." A párt belső vitájába bekapcsolódott Hubai László választmányi alelnök is, aki bírálta Jánosit "kifelé kommunikáció miatt."

Jánosi ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet az ülés utáni sajtótájékoztatón, hogy Gyurcsány mellett érvelt, térjenek el a kományváltáskor megkezdett jóléti fordulattól, ám ezt nem támogatta a választmány. Szerinte egyébiránt Gyurcsány személyéről nem is volt vita.

Marad a költségvetés

A választmány elvetette, hogy az önkormányzatok nagyobb költségvetési támogatása érdekében puhítsák fel a jövő évre tervezett 3,8 százalékos hiányt. Kovács László elnök beszédében arra hívta fel ismételten a figyelmet, hogy a Fidesz támadásaira határozottabb válaszokat kell adni.

Beszélt emellett a kommunikációs hibák kiküszöböléséről, továbbá arról, hogy aki törvénytelenséget követ el, azt a pártnak el kell engednie. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Lendvai Ildikó is.

A választmány amellett állt ki, mondta Jánosi, hogy különféle fórumokon folytatni kell a társadalommal való párbeszédet, és erősíteni kell a párt befolyását a kormányban. Egyúttal azt kérik, hogy a döntések előtt a kormány tájékoztass a párt elnökségét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?