Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Gyurcsány ingatlanai a Közlönykiadónak kellettek

2003.08.25. 17:02
A Közlönykiadó bérelte Gyurcsány Ferenc sportminiszter cégeinek ingatlanait. Kiss Péter kancelláriaminiszter a Fidesz két képviselőjének kérdéseire válaszolva adott információkat a balatonöszödi kormányüdülő egyik villájának és az országgyűlési képviselők klubjának bérleti szerződéseiről.
A Közlöny- és Lapkiadó Kft. 1995 óta bérelte az Altus Rt.-től a Képviselői Klubnak helyet adó Szalay utcai helyiségeket. Az állami kézben lévő vállalkozás a tíz éves, kötött időtartamú szerződés alapján kezdetben havi nettó 385 ezer forintot, az idén viszont már nettó 1 millió 100 ezer forintot fizetett Gyurcsány Ferenc sportminiszter cégének. A Közlönykiadó egyébként még a bérbe adást megelőzően, 1995 márciusában közel 100 milliós építési és szerelési megrendelést is adott egy kft-nek, azzal a céllal, hogy a szerződés szerint "kulturált, kötetlen és bensőséges" találkozóhelyet alakítsanak ki a Gyurcsány cégének birtokában lévő ingatlanban. Kiss Péter leveléből azonban nem derül ki, hogy ez a vállalkozás nem azonos Gyurcsány érdekeltségeivel, mivel a válaszlevelében mindössze annyi szerepel, hogy a felújításra "megbízást adtak a vállalkozónak".

Közlönyüdülők

A sportminiszter ingatlanügyeiről Kiss Péter kancelláriaminiszter adott rövid, pontokba szedett tájékoztatást, miután a Fidesz két képviselője írásbeli választ igénylő kérdéseket intézett hozzá. A Szijjártó Péternek és Répássy Róbertnek címzett levelekben a MeH vezetője arról is tájékoztatást ad, hogy a balatonöszödi kormányüdülő egyik villáját is a Közlönykiadó egyik cége, a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Üdülőszállók Igazgatósága bérelte. A MeH tulajdonában álló vállalat 1997 januárja és 1999 májusa között évi 2,5 millió forintért bérlete a Balaton parti épületet. Kiss Péter válaszában azt írja, hogy a szerződés azért szűnt meg, mert már "nem állt fenn" a bérlő hasznosítási szándéka.

Tíz év garantált

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a válaszokat értékelve elmondta, hogy a kancelláriaminiszter reakciója bebizonyította, valóban százmilliós állami megrendelést kapott a sportminiszter vállalkozása. Az ellenzéki képviselő szerint a tízmilliós értéken vásárolt fővárosi képviselőklubra pedig olyan tíz éves szerződést kötöttek, amely egy év alatt megtéríti a beruházást.