Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Az MSZP elnökségben nem téma a Gyurcsány-ügy

2003.08.19. 12:40
Az MSZP csütörtöki elnökségi ülésén nem tervezik Gyurcsány Ferenc ingatlanszerzéseinek megvitatását. Lendvai Ildikó közben már nagyon várja a Köztársasági Etikai Tanácstól a normarendszert.
Az MSZP csütörtöki elnökségi ülésén a kormány EU-kampányának startégiája lesz napirenden - mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető az Indexnek.

Aktuális ügyek

Ugyanakkor a frakcióvezető tapasztalataira hagyatkozva azt mondta, hogy aktuális ügyek is felmerülhetnek az ülésen, ám a Gyurcsány-ügyről Lendvai "mindent tud", így nem látja szükségét, annak megvitatását. Ha Gyurcsány Ferenc miniszterként hibát követ el, annak lesznek a következményei, ám hogy 10 évvel ezelőtt milyen ügyek történtek, annak erkölcsi megítélése nem az elnökség feladata - vélekedik.

Ezzel szemben Jánosi György választmányi elnök több sajtóorgánumban egy hete kritizálja "a gyanúsnak nevezhető" ügyeket, amelyek során "néhányan igazi munka nélkül jutottak vagyonhoz, hatalomhoz". Jánosi egyébiránt nem csupán Gyurcsány ingatlanszerzését, hanem a hajdúszoboszlói ingatlanvásárlást, a Kulcsár-ügyet is megemlítette. Jánosi mindezek miatt egy nagy találkozót szorgalmaz a vezető szocialista politikusok és a miniszterelnök között, amelyen tisztáznák az ügyeket.

MSZP-re húzott brókerügy

A Népszabdságnak nyilatkozva több vezető szocialista politikus elképesztőnek nevezte a választmányi elnök nyilatkozatait, amellyel "az MSZP-re húzta a brókergate-ügyet".

Lendvai Ildikó egyébiránt a Köztársasági Etikai Tanács útmutatására vár, noha a Solt Pál vezette testület konkrét ügyekben nem foglal állást.

Az SZDSZ sem gondolja, hogy meg kellene szólalnia a Gyurcsány-üggyel kapcsolatban, Kuncze Gábor pártelnök szerint "ha (...) minden rendben van, akkor nincs miről beszélni, ha nincs, akkor abban a kormánynak van tennivalója". Ám "ez nem pártügy, így az SZDSZ nem is foglalkozik vele" - mondta az MTI-nek hétfőn.