Valér
-1 °C
0 °C

Pártelnöki kampány videóról

2004.09.09. 20:20
Kortesbeszédek öt percben: ennyi ideje volt az MSZP öt elnökjelöltjének kifejtenie Nyíregyházán, mivel jobbak a többinél. A szocialisták októberben új elnököt választanak. Csütörtökön három megye, Borsod, Hajdú és Szabolcs párttagjai gondoklodhattak el, kivel győzhet 2006-ban a szocialista párt. Néhányan Hillert, mások Szekerest látták a jobbnak, de még a telefonon bejelentkező Toller László is nagy tetszést aratott.
Nyíregyháza legszebb épületében, a Krúdy Szállóban tartotta első kampánygyűlését a Magyar Szocialista Párt elnöki pozíciójáért versengő öt jelölt. A szocialisták október 15-én választják meg a Kovács László távozásával megüresedő posztra új elnöküket. A jelen állás szerint öten, Hiller István alelnök, Jánosi György választmányi elnök, Lamperth Mónika belügyminiszter, Szekeres Imre alelnök valamint Toller László pécsi polgármester verseng a pártelnöki pozícióért.

Ennyien még soha nem aspiráltak a győzelemre, ezért az MSZP új elnökválasztási módszert dolgozott ki, aminek eredménye, hogy ezekben a hetekben hét helyszínen korsteskednek a pártelnök-jelöltek. A legelső helyszínen, Nyíregyházán, csütörtökön három megye küldöttei, Szabolcs, Borsod és Hajdú megye pártttagjai valamint a sajtó képviselői hallgathatták meg az öt jelöltet, mit gondolnak a megújulásra készülő pártról. A párttagok zavarba ejtő lelkesedéssel követték figyelemmel a korttesbeszédeket, majd az Index tudósítójának többen is lelkesedve állapították meg: pezseg a párt.

Szili visszalépése mást is elgondolkodtatott

Igaz, a csütörtöki eseményt beárnyékolta, hogy szerdán Szili Katalin visszamondta elnökjelöltségét, így már csak öten léptek fel Nyíregyházán, pontosabban csak négyen, Toller László ugyanis a spanyol hercegi párt kísérgette Pécsen, azonban DVD-n küldött üzenetet potenciális választóinak, majd telefonon adott választ a helyiek kérdéseire.

A sorsolás után eldőlt, hogy Jánosi György beszélhet először. A választmány elnöke a mintegy kétszáz küldött előtt egy vallomással kezdte beszédét. Jánosi - miután Szili Katalin bejelentette visszalépését - maga is elgondolkodott azon, hogy feladja-e a versenyt, mert mint mondta, "nyílt versenyre számított", a párt néhány csoportja azonban már előre kinyílvánította, kit támogat elnöki ambíciójában. (Kedden a fiatal szocialista politikusokból álló Mozaik Klub megnevezte saját támogatottját).

Churcill for ever

A választmányi elnök Winston Churcill idézetekkel tarkított beszédében munkahelyteremtést, nagyobb helyi szintű beleszólást ígért az önkormányzatoknak a központi források elosztásába.

Szekeres Imre - többek egybehangzó állítása szerint - vidékre szabott tájszólással adta elő mondandóját, ami az Index tudósítójának a minikongresszus után készített nem reprezentatív felmérése szerint váratlan népszerűséget hozott az idősebb vidéki párttagok körében. Szekeres, de vele együtt a többi nem budapesti is, vidéki származását hangoztatta a nyíregyházi közönség előtt. Ötperces beszédében Szekeres az esélyegyenlőséget, a tudás és teljesítmény érvényesülését emelte ki. Az alelnök szerint a mostani pártelnök-választással már a 2006-ról is döntenek a párttagok.

Hit, remény, szolidarítás

Lamperth Mónika hitet és reményt, valamint békét és szolidarítást ígért a párttagoknak. Szolidaritást és védelmet azoknak a párttagoknak, akiket megtámadnak. "Nincs kiduma", szólt ki a közönség soraiba Lamperth Mónika azzal kapcsolatban, hogyan képzeli el a pártegységet. Lamperth leginkább az önkormányzatokra támaszkodik, és úgy szervezné meg a pártot, ahogyan "a Baloldali Önkormányzati Társulást is, amelynek már háromszor választották az élére". Lamperth megválasztása esetén gyors, határozott elnökséget, okos választmányt, lelkes tagságot szeretne maga körül látni.

Hiller István alelnök szerint válaszút előtt áll az MSZP, amelyet az elnök-jelölt az elmúlt tizenöt év legsikeresebb pártjának nevezett. Radikálisnak beharangozott programja megvalósulása esetén az MSZP-ből nyitott, érthető és szerethető párt lenne. Az MSZP hálózatszerűen fonná körül a társadalmat a szakszervezeteken át a civil társadalomig, vizionálja Hiller, aki szerint az is hozzátartozik a párt sikerességéhez, ha könnyen kommunikál. Hiller beszédét - teljesen érthetetlen módon - vastaps fogadta.

Tömegközlekedés

Toller László a hercegi pártól való búcsúja után mobiltelefonon keresztül válaszolt a helyiek kérdésére. "Az emberek, a települések nyelvén kell beszélnie a jövőben az MSZP-nek, és annak érdekében is változtatni szükséges, hogy a pártelnökség kontrollja legyen a kormányzatnak, és egyben megrendelője a központi költségvetésnek" - mondta. Az SZDSZ felé tett oldalvágással Toller a kollégiumi férőhelyeket valamint az autópályaépítés megfelelő menedzselését hiányolta. Vidékfejlesztéssel kapcsolatban a távolsági busz és a vasút fejlesztését valamint az önkormányzatok számára nagyobb beleszólást ígért a költségvetésbe.

A jelöltek pénteken Budapesten tartják kortesbeszédüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!