Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Szili Katalin mégsem indul a pártelnökségért

2004.09.08. 16:08
A szocialista fiatalokból álló Mozaik Klub öt héttel az MSZP tisztújítása előtt Hiller István pártelnök-jelölt mögé állt. Nem sokkal később kiderült, Szili Katalin már nem akar a szocialisták pártelnöke lenni, mert szerinte az a legfontosabb, hogy "az új kormány mögé egy értékrendjében szilárd, mértékadó, a társadalmi elvárások iránt fogékony, párbeszédképes politikai erőt állítson" a párt.
A házelnök visszalépett

Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese, az Országgyűlés elnöke visszalép a pártelnök-jelöltségtől. Erről a politikus szerdán közleményt adott ki. Visszalépésével öt induló - Hiller István, Jánosi György, Lamperth Mónika, Szekeres Imre, és Toller László maradt Kovács László távozásával megüresedő pártelnöki posztra.

A kormányválság miatt akart indulni
Szili Katalin augusztus 24-én jelentette be: indul az MSZP elnöki posztjáért. A politikus akkor azt mondta, az elmúlt napok eseményei vezették arra, hogy "magam odaállok ennek a pártnak az egysége (...) élére, és a jövője érdekében, mindaz, amivel én magam, Szili Katalin rendelkezhetem, politikai tőkével, 15 év szocialista párti munkájával a hátam mögött, különböző szinteken, ezzel szeretném segíteni a jövőt, a baloldalt, a pártot, de elsősorban a nemzetet, az országot".

A házelnök szerint a jelenlegi helyzetben az Országgyűlés elnökeként tehet a legtöbbet a politikai párbeszéd, a kormány stabilitása és a pártegység megteremtése érdekében. "Most az a legfontosabb feladatunk, hogy az új kormány mögé egy értékrendjében szilárd, mértékadó, a társadalmi elvárások iránt fogékony, párbeszédképes politikai erőt állítsunk" - írta Szili Katalin.

Beálltak Hiller mögé

A politikus közölte: az MSZP augusztus 25-i rendkívüli kongresszusa megteremtette a további, sikeres kormányzás feltételeit. "A 2002-es országgyűlési, majd helyi választási győzelmünk óta először éreztem valódi egységet és erőt a pártban" - írta Szili Katalin.

Az Index úgy tudja, hogy Szili döntése előtt nem sokkal a vezető szocialista fiatalokból álló Mozaik Klub tagjai arról tájékoztatták mind a hat elnök-jelötet, köztük Szili Katalint is, hogy a fiatalok egységesen Hiller Istvánt támogatják. A csoport tagjait kedden este felkereste a kulturális miniszter, ezután hozták meg döntésüket.