Judit
3 °C
7 °C

Szili Katalin mégsem indul a pártelnökségért

2004.09.08. 16:08
A szocialista fiatalokból álló Mozaik Klub öt héttel az MSZP tisztújítása előtt Hiller István pártelnök-jelölt mögé állt. Nem sokkal később kiderült, Szili Katalin már nem akar a szocialisták pártelnöke lenni, mert szerinte az a legfontosabb, hogy "az új kormány mögé egy értékrendjében szilárd, mértékadó, a társadalmi elvárások iránt fogékony, párbeszédképes politikai erőt állítson" a párt.
A házelnök visszalépett

Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese, az Országgyűlés elnöke visszalép a pártelnök-jelöltségtől. Erről a politikus szerdán közleményt adott ki. Visszalépésével öt induló - Hiller István, Jánosi György, Lamperth Mónika, Szekeres Imre, és Toller László maradt Kovács László távozásával megüresedő pártelnöki posztra.

A kormányválság miatt akart indulni
Szili Katalin augusztus 24-én jelentette be: indul az MSZP elnöki posztjáért. A politikus akkor azt mondta, az elmúlt napok eseményei vezették arra, hogy "magam odaállok ennek a pártnak az egysége (...) élére, és a jövője érdekében, mindaz, amivel én magam, Szili Katalin rendelkezhetem, politikai tőkével, 15 év szocialista párti munkájával a hátam mögött, különböző szinteken, ezzel szeretném segíteni a jövőt, a baloldalt, a pártot, de elsősorban a nemzetet, az országot".

A házelnök szerint a jelenlegi helyzetben az Országgyűlés elnökeként tehet a legtöbbet a politikai párbeszéd, a kormány stabilitása és a pártegység megteremtése érdekében. "Most az a legfontosabb feladatunk, hogy az új kormány mögé egy értékrendjében szilárd, mértékadó, a társadalmi elvárások iránt fogékony, párbeszédképes politikai erőt állítsunk" - írta Szili Katalin.

Beálltak Hiller mögé

A politikus közölte: az MSZP augusztus 25-i rendkívüli kongresszusa megteremtette a további, sikeres kormányzás feltételeit. "A 2002-es országgyűlési, majd helyi választási győzelmünk óta először éreztem valódi egységet és erőt a pártban" - írta Szili Katalin.

Az Index úgy tudja, hogy Szili döntése előtt nem sokkal a vezető szocialista fiatalokból álló Mozaik Klub tagjai arról tájékoztatták mind a hat elnök-jelötet, köztük Szili Katalint is, hogy a fiatalok egységesen Hiller Istvánt támogatják. A csoport tagjait kedden este felkereste a kulturális miniszter, ezután hozták meg döntésüket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?