Árpád
-2 °C
4 °C

Szili Katalin félti a szocialista pártot a megosztottságtól

2004.09.01. 22:45
Négyszemközti találkozón vitatta meg Szili Katalin, a szocialista párt elnök-helyettese és Hiller István alelnök az elmúlt napok eseményeit. A párt elnöki tisztéért versengő két legesélyebbnek tartott politikust Szili szerint úgy ítélik meg a "fellázított" párttagok, hogy egyiküket a demokráciát féltők közé, a másikat demokráciaellenesek közé sorolják.
Szili Katalin és Hiller István szerdán négyszemközt beszélte meg az elmúlt napok eseményeit. A szocialista párt elnök-helyettese ezután este a Magyar Rádió Háttér című műsorában sajnálatosnak nevezte, hogy az MSZP-ben a megosztottság "odáig fajult", hogy az emberek már Kiss Péter-Szili Katalin, illetve Gyurcsány Ferenc-Hiller István tengelyben gondolkodnak. "Azt kifejezetten rossznak tartom, hogy a párttagságot sikerült (...) úgy föllázítani, hogy olyan színben tűnjenek fel a pártvezetők vagy a tagság, hogy (...) vannak a demokráciát féltők, (vannak) demokráciaellenesek, vannak a változást akarók és vannak a konzervatívok" - mondta az Országgyűlés elnöke, a szocialista párt elnökhelyettese, elnökjelöltje.

Picit jelképe a változásoknak

Kijelentette, Hiller István kulturális miniszterrel úgy fognak versengeni az elnöki posztért, hogy az nem a párt megosztását, hanem egységét fogja erősíteni. Úgy fogalmazott: "én magam is a változás híve vagyok, és talán nem túlzás és szerénytelenség azt mondanom, hogy az elmúlt 15 esztendőben mindig egy picit a jelképe is voltam a változásnak".

Szili Katalin közölte, azért pályázik az elnöki posztra, hogy olyan baloldal alakuljon ki, amelyik nem kötődik "a 90 előtti rossz beidegződéshez". A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölttel való kapcsolatát kiegyensúlyozottnak nevezte, amit azonban már a két évvel ezelőtti választások idején is jellemeztek viták. Szili a Hír tv-ben egy éve Gyurcsány Ferenc üdülővásárlásával kapcsolatban arról beszélt, hogy az MSZP-nek meg kellene szabadulnia a nómenklatúrától. A múlt héten, miután a parlament elnöke bejelentette, hogy indulni akar a szocialista párt októberi tisztújító kongresszusán, azt mondta, hogy megfelelő erkölcsi tőkével rendelkező vezetőre van szüksége az országnak. Az Index felvetésére, hogy megszólalásával most is Gyurcsányra utalt-e, úgy reagált: "akire ön gondol, azt a kormányfő tanácsadójaként, majd miniszterként mindenki megismerte, a küldötteknek lesz lehetőségük a szavazófülke magányában értékelni a munkásságát".

A választási kampányt elég csak 2005 végén elkezdeni

A szocialista pártnak most a kormányzás problémáival kellene foglalkoznia, a folyamatosság biztosítására kellene törekednie, és a választási kampányt elég lenne 2005 végén megkezdeni, mondta a ház elnöke. "Én ebben más elveket vallok, egyszerűen erről van szó, nekem a személyekkel semmilyen problémám nincs", mondta Szili Katalin.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?