Vilhelmina
11 °C
28 °C

Szili Katalin félti a szocialista pártot a megosztottságtól

2004.09.01. 22:45
Négyszemközti találkozón vitatta meg Szili Katalin, a szocialista párt elnök-helyettese és Hiller István alelnök az elmúlt napok eseményeit. A párt elnöki tisztéért versengő két legesélyebbnek tartott politikust Szili szerint úgy ítélik meg a "fellázított" párttagok, hogy egyiküket a demokráciát féltők közé, a másikat demokráciaellenesek közé sorolják.
Szili Katalin és Hiller István szerdán négyszemközt beszélte meg az elmúlt napok eseményeit. A szocialista párt elnök-helyettese ezután este a Magyar Rádió Háttér című műsorában sajnálatosnak nevezte, hogy az MSZP-ben a megosztottság "odáig fajult", hogy az emberek már Kiss Péter-Szili Katalin, illetve Gyurcsány Ferenc-Hiller István tengelyben gondolkodnak. "Azt kifejezetten rossznak tartom, hogy a párttagságot sikerült (...) úgy föllázítani, hogy olyan színben tűnjenek fel a pártvezetők vagy a tagság, hogy (...) vannak a demokráciát féltők, (vannak) demokráciaellenesek, vannak a változást akarók és vannak a konzervatívok" - mondta az Országgyűlés elnöke, a szocialista párt elnökhelyettese, elnökjelöltje.

Picit jelképe a változásoknak

Kijelentette, Hiller István kulturális miniszterrel úgy fognak versengeni az elnöki posztért, hogy az nem a párt megosztását, hanem egységét fogja erősíteni. Úgy fogalmazott: "én magam is a változás híve vagyok, és talán nem túlzás és szerénytelenség azt mondanom, hogy az elmúlt 15 esztendőben mindig egy picit a jelképe is voltam a változásnak".

Szili Katalin közölte, azért pályázik az elnöki posztra, hogy olyan baloldal alakuljon ki, amelyik nem kötődik "a 90 előtti rossz beidegződéshez". A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölttel való kapcsolatát kiegyensúlyozottnak nevezte, amit azonban már a két évvel ezelőtti választások idején is jellemeztek viták. Szili a Hír tv-ben egy éve Gyurcsány Ferenc üdülővásárlásával kapcsolatban arról beszélt, hogy az MSZP-nek meg kellene szabadulnia a nómenklatúrától. A múlt héten, miután a parlament elnöke bejelentette, hogy indulni akar a szocialista párt októberi tisztújító kongresszusán, azt mondta, hogy megfelelő erkölcsi tőkével rendelkező vezetőre van szüksége az országnak. Az Index felvetésére, hogy megszólalásával most is Gyurcsányra utalt-e, úgy reagált: "akire ön gondol, azt a kormányfő tanácsadójaként, majd miniszterként mindenki megismerte, a küldötteknek lesz lehetőségük a szavazófülke magányában értékelni a munkásságát".

A választási kampányt elég csak 2005 végén elkezdeni

A szocialista pártnak most a kormányzás problémáival kellene foglalkoznia, a folyamatosság biztosítására kellene törekednie, és a választási kampányt elég lenne 2005 végén megkezdeni, mondta a ház elnöke. "Én ebben más elveket vallok, egyszerűen erről van szó, nekem a személyekkel semmilyen problémám nincs", mondta Szili Katalin.