Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Néppártosodna az MSZP

2004.07.08. 16:44
Piaci elven működő, nyitott pártként képzeli el Szili Katalin, a szocialisták elnökhelyettese az MSZP-t, derül ki a politikus vitaanyagából. Az akár pártelnöki posztra is esélyes Szili árnyékkormányként működő ügyvivői szakaparátus-rendszert építene ki a pártban, miközben némileg korlátozná az MSZP elnökségének döntési körét, amelynek elnökét pályáztatással választaná.
Legalább három ciklusnyi szocialista kormányzásra tervez Szili Katalin elnökhelyettes abban a vitaanyagban, amit az MSZP szervezeti megújítása érdekében készített csapatával. A 17 oldalas dokumentumban Szili több változtatást, többek között az ügyvivői rendszer kialakítását javasolja a vitaanyagban egyszer Szociáldemokrata Néppártként is emlegetett MSZP-nek, amely "az alternatív kormányzati törekvéseket megjelenítő árnyékkormányként" működhetne.

Társadalmi megbízott referensek

Új posztként a párt minden egyes szintjén "társadalmi megbízott referensek" kinevezését indítványozza, akik a "nyitottság jegyében" a civil és szakmai szervezetekkel tartják a kapcsolatot. A pártnak emellett arra is törekednie kell, véli az elnök-helyettes, hogy a közéletben résztvevők mindegyikével, így például a közszolgálati és kereskedelmi médiumokkal is együttműködjön.

Pályázni kellene az elnöki székre

Ha az elnökhelyettes szándékait az őszi kongresszus méltányolja, akkor az elnökség nem csak személyi összetételében, hanem jogkörében is megváltozik. Szili az elnökséggel szemben a választmány jogkörét erősítené: például az elnökség egyes döntéseit a választmány beleegyezésétől tenné függővé.

Személyi kérdésekben Szili azt javasolja, hogy a pártelnökjelöltek készítsenek pályázatot, de azt is kikötné, hogy képviselő csak az lehessen, aki nem tölt be például polgármesteri tisztet.

Szocialista polgári kör

A szervezet vérfrissítése érdekében az elnökhelyettes szerint már három párttaggal is létre lehetne hozni helyi szervezeteket, amik szabadon nevezhetnék magukat „klubnak, körnek, valakiről elnevezett csoportnak”.

Eddig közel százoldalnyi vitaanyag készült el az MSZP őszi kongresszusára ígért változásokhoz. A június 13-i kudarc miatt előrehozott tisztújító pártgyűlésen, minden megváltozik, ígérik a szocialista pártvezetők. Hiller Istvának az eszme, Lamperth Mónika belügyminiszternek az alapszabály, Szili Katalinnak a szervezeti rendszer megreformálása a feladata.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?