Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány a miniszterelnök

2004.09.30. 07:12
Szerdán a képviselők 197 igen, 12 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megválasztották Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek. Medgyessy utódja csütörtökön hozza nyilvánosságra az új kormány névsorát. A szavazás előtt az Országgyűlésben közel tíz órán át tartott a kormányprogram vitája, délután pedig a Fidesz előrukkolt két K&H-s dokumentummal is, amelyekből Gyurcsány múltjának tisztázandó elemeként idézett az ellenzéki párt szónoka.
Szerdán nem sokkal nyolc óra előtt megválasztották miniszterelnöknek Gyurcsány Ferencet. A Fidesz képviselői a teremben tartózkodtak, de nem nyomták meg a gombot, így Gyurcsány 197 igen, 12 nem (kilenc MDF-es és három független) szavazattal, tartózkodás nélkül lett kormányfő. A szavazás után Gyurcsány letette miniszterelnöki esküjét, akinek elsőként elődje, Medgyessy Péter gratulált, majd Áder Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével és Orbán Viktor volt miniszterelnökkel is kezet rázott.

#alt#
Gyurcsány leteszi az esküt
Tekintse meg képeinket!
Csütörtöktől nyilvános az új kormány névsora

Sajtóinformációk szerint Gyurcsány szerda este még szűk körű informális egyeztetést folytat a koalíciós partnerekkel, majd személyesen vagy telefonon egyeztet az eddigi miniszterekkel és a koalíció jelöltjeivel az új kormányról. Ezeket az értesüléseket Gyurcsány munkatársai nem erősítették meg. Az új kormány névsorát csütörtökön hozzák nyilvánosságra. A minisztercserékről hetek óta keringenek meg nem erősített információk.

Az Index értesülései szerint Burány Sándor munkaügyi minisztert Csizmár Gábor eddigi politikai államtitkár váltja, politikai államtitkára Kordás László lehet. Kökény Mihály utódja Rácz Jenő, az egészségügyi minisztérium eddigi helyettes államtitkára lehet. A belügyminiszter Lamperth Mónika helyett Kolber István, somogyi szocialista vezető és parlamenti képviselő lesz, a tárcánál két politikai államtitkár áll munkába: Juhász Gábor rendészeti ügyekkel foglalkozik majd, míg Szilvássy György, a kultusztárca közigazgatási államtitkára általános politikai államtitkár lehet.

Kovács László külügyminisztert Somogyi Ferenc, az euroatlanti integrációs ügyekért felelős volt államtitkár válthatja. A továbbiakban nem lesz külön sporttárca, a sportügyekkel a kancellária foglalkozik majd, míg a gyermek és ifjúsági ügyek a Göncz Kinga által irányított esélyegyenlőségi tárcához kerülnek. A távozását hetek óta lebegtető Bárándy Pétert pedig Petrétei József pécsi jogászprofesszor váltja az igazságügyi miniszteri székben. A szerdán lemondott Csillag István gazdasági miniszter helyére Kóka János, az Elender volt vezérigazgatója kerül. Nagy Sándor a jövőben tárca nélküli miniszterként felügyelheti a területfejlesztést. Vojnik Mária megválik az egészségügyi államtitkári poszttól és Gyurcsány főtanácsadója lesz, az új kormányfő kabinetfőnöke pedig Veres János lehet.

Információink szerint Gyurcsány Ferenc a késő esti órákban a Béla király úti kormányrezidenciában tárgyalt az MSZP vezetésével, illetve a Medgyessy-kormány tagjaival, hogy véglegesítsék az új kormány névsorát. Gyurcsány csütörtök reggel az SZDSZ budapesti székházában, a szabad demokraták ügyvivői testületének (üt) frakciótagokkal kibővített ülésén ismerteti a kormánylistát. A tanácskozáson részt vesz Kóka János, a gazdasági tárca várományosa. Az új kormányfő ezután a szocialista frakcióval ismerteti a kormánylistát, majd koalíciós egyeztetésre kerül sor, aláírják a koalíciós szerződés módosított szövegét, majd nyilvánosságra hozzák az új kormány összetételét.

Köszönet a támadásokért

Kimerítőnek ugyanakkor tanulságosnak nevezte a kormányprogramról szóló csaknem tízórás vitát Gyurcsány Ferenc, aki közölte, nem tántorította el a vita, sőt, szavai szerint megerősítette elképzeléseinek megvalósításában. A kormányfő megválasztása előtt leszögezte: elképzeléseiben megerősítette a nap folyamán őt ért támadás is, amit megköszönt az ellenzéknek. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: addig jó, amíg személyében támadják, nem pedig a politikáját.

Fél napig vitáztak

Nem vállalták
A kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről szóló egyidejű szavazás országgyűlési levezetését egyik ellenzéki politikus sem kívánta vállalni. A lakitelkiek kizárását követően Dávid Ibolya MDF-elnököt, a parlament alelnökét hozták hírbe, hogy az öt frakciótag kizárásának legalizálásáért cserébe bevállalta Szili Katalin helyettesítését a voksolás idején. Harrach Péter és Deutsch Tamás, a Fidesz parlamenti alelnökei előre jelezték, hogy szerda este nem tartózkodnak a fővárosban. Az MSZP-s házelnök mégis beosztotta őket, ám jelezték, hogy nem kívánnak változtatni programjukon. A baloldallal való lepaktálás vádját Dávid Ibolya végül azzal volt kénytelen kivédeni, hogy Vas megyei párteseményekre távozott a kormányfőválasztás idejére. Bővebben>>>
Az új kabinet programjának vitája Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök felszólalásával kezdődött szerdán a parlamentben. Gyurcsány az igazságosságot, az esélyteremtést és a munkahelyteremtést emelte ki beszédében. "Nem a gazdaság helyzete válságos, hanem az ellenzék magatartása álságos" - mondta, megjegyezve, több mint hamis az a hang, amellyel az ellenzék a gazdaságról beszél. Különböző mutatókat sorolva megjegyezte, soha ilyen tempóban nem nőtt a magyar gazdaság.

A fideszes Áder János silány irománynak nevezte a kormányprogramot és úgy vélte, a koalíciós pártok sunyi módon hátbaszúrták Medgyessyt. Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a kormányprogram olyan, mint a hamis gulyás: van benne zöldség, nincs benne hús. A kormánypártok jelezték, támogatják a programot. Bővebben a kormányprogram vitájáról > > >.

Egy mondat vihart kavart

Az ülésen Indulatokat váltott ki Gyurcsány egyik mondata, amelyben lovári nyelven azt mondta: "Egy Magyarország van: cigányok és magyarok közös országa." Ekkor Magyar Bálint oktatási miniszter szerint egy ellenzéki képviselő azt kiabálta: "Ez a magyar parlament!"

#alt#
Medgyessy gratulál az új kormányfőnek
Tekintse meg képeinket!
A miniszterelnök-jelölt így folytatta: "Van, aki érti. Van, aki érti, ez mit jelent - ha mással nem, a szívével, képviselő úr; segítek önnek. Egy Magyarország van: romák és magyarok közös országa, és én büszke vagyok erre, képviselő úr." "A magyarországi romák is magyarok, a miniszterelnök ne nézze már le ennyire a cigányokat" - reagált a Gyurcsány által elmondottakra Farkas Flórián fideszes képviselő. Hozzátette, a miniszterelnöki beszédbe illesztett lovári mondatot puszta pr-fogásnak tartja. Bővebben a lovári mondat kiváltotta indulatokról> > > .

Előkerültek K&H-s papírok

A Magyar Nemzet internetes oldalán két dokumentumot közölt, amelyek Gyurcsány Ferenc és a brókerügy közötti kapcsolatot igyekeznek bizonyítani. Gyurcsány ugyanakkor közleményben cáfolta, hogy bármi köze volna a K&H brókercégéhez. A Fidesz a dokumentum megjelenése után pár órával szünet elrendelését kérte, majd Répássy Róbert arra szólította fel Gyurcsányt, hogy tisztázza magát.Bővebben a szavazás előtt előkerült dokumentumokról>>>