Bátorság, teve és a hamis gulyás

2004.09.29. 11:28
Gyurcsány Ferenc felszólalásával megkezdődött az új kabinet programjának vitája a parlamentben. A kijelölt miniszterelnök az igazságosságot, az esélyteremtést és a munkahelyteremtést emelte ki beszédében. A fideszes Áder János silány irománynak nevezte a kormányprogramot és úgy vélte, a koalíciós pártok sunyi módon hátba szúrták Medgyessyt. Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a kormányprogram olyan, mint a hamis gulyás: van benne zöldség, nincs benne hús. A kormánypártok jelezték, támogatják a programot.
A jó politikus meg tudja szerezni a hatalmat és le is tud mondani róla; Medgyessy Péter képes volt mindkettőre, mondta Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök a kormány programjának vitájában szerdán, a parlamentben, megköszönve a távozásra kényszerült kormányfő eddigi tevékenységét. Egyúttal felkérte Medgyessyt, a jövőben segítse Magyarország európai érdekérvényesítő képességét.

Gyurcsány céljai

"Bátor, az eszményekre, az értékekre építő, a jövőbe tekintő cselekvő kormányzásra készülök" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A kormányfőjelölt megígérte, hogy soha nem lesznek döntésképtelenek, és hozzátette, nem biztos azonban, hogy a döntéseik mindig mindenkinek tetszeni fognak. Gyurcsány közölte, kompromisszumkész, de a kompromisszumot nem fogja összekeverni a megalkuvással.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
A kormányfőjelölt - akiről a nap végén szavaz a parlament - beszéde kezdetén elmondta, megtanult dönteni a politikában és az azt megelőző éveiben is. "Tudom mit akarunk", véghez tudjuk vinni, mondta bevezetőjében. A váltás megtörtént a változást végre kell hajtani, mondta, megjegyezve, a koalíciós kormányprogram a folytonosság és a változás programja.

Célként fogalmazta meg a nemzeti érdek érvényesítését és kormánya legfontosabb alapértékének az igazságosságot, az igazságos közteherviselést nevezte. Szólt a tehetősek járó kedvezmények megszűntetéséről, a fiatalok otthonteremtési támogatásáról. Központi feladatnak nevezte a munkahelyteremtést, a beruházás-ösztönzést. Az uniós források kihasználásával összefüggésben azt mondta, felemelkedés vár az országra, és ennek a programját fogják megalkotni.

Gyurcsány kijelentette: hungaristákkal, rasszistákkal nem alkusznak, és elfogadó, befogadó országot szeretne. Hozzátette: a kétértelműség, a kacsintás, a cinkosság is megengedhetetlen ebben a kérdésben. A miniszterelnök szólt a romák felzárkóztatásának fontosságáról is és lovári nyelven azt mondta: "egy Magyarország van, a romák és magyarok Magyarországa".

Kiszólások az ellenzék felé

Több kiszólása is volt az ellenzék felé, többek között amikor azt mondta, nem elfogadható az a szemlélet, hogy a kormány a bevételekért, az ellenzék pedig a kiadásokért felel. Egy másik a lakástámogatások kapcsán hangzott el, amikor az ellenzék felé fordulva azt mondta, nem ingatlanbefektetést, hanem otthonteremtést akarnak támogatni. "Nem a gazdaság helyzete válságos, hanem az ellenzék magatartása álságos" - mondta, megjegyezve, több mint hamis az a hang, amellyel az ellenzék a gazdaságról beszél. Különböző mutatókat sorolva megjegyezte, soha ilyen tempóban nem nőtt a magyar gazdaság. Az autópálya-építések kapcsán úgy fogalmazott, "mi megtettük, önök beszéltek róla".

Áder a tevéről, és a sunyi hátbatámadásról

Áder János szerint a szerdai nap a népfelségről, a hatalomról, a kimondott szó hiteléről, a választási ígéretek betartásáról szól. Szerinte nem volt még példa olyanra, mint ami június 13-án történt, amikor a választók megvonták a bizalmat a kormánykoalíciótól. "Reménykedni lehetett, hogy tanulnak a saját hibáikból". Áder szerint ami az elmúlt hetekben történt, egy egész pályás hátbatámadás, amikor Kuncze Gábor és a hatalomra vágyó Gyurcsány Ferenc, Kovács László segítségével sunyi módon szúrta hátba miniszterelnökét. A fideszes politikus szerint ennek fényében ízléstelen volt az az ömlengés, amit Gyurcsány a felszólalásában bemutatott.

Áder silány kis irománynak nevezte a kormányprogramot és a címre utalva azt kérdezte: "Lendületben, nem inkább lejtmenetben?" A frakcióvezető felsorolta, hogy az elmúlt két évben nőtt az infláció, az államadósság, a gáz, a villany és a gyógyszer ára, a Gyurcsány-féle kormányprogramban pedig lendületesen csökken a 2002-ben ígért autópályák hossza, az ígért víztározók száma. "Leglendületesebbnek" a 4-es metró építését nevezte, hozzáfűzve, még egy kapavágás sem történt és ennek a folytatását ígérik.

Áder szóba hozta Gyurcsány vagyonát is és azt mondta, első cselekedete is gyávaságról tanúskodik, mivel nem nevezte meg kormánya tagjait, mert - szerinte - fél, hogy az esetlegesen leváltott miniszterek nem szavazzák majd meg a programját. A privatizáció kapcsán azt kérdezte, nem arról-van-e szó, hogy Gyurcsány Ferenc ismét jó időben, a jó helyen van? "Nem arról van-e szó, hogy aktivizálódott a zsákmánypárt?' - kérdezte. Azzal kapcsolatban, hogy sokak szerint Gyurcsány "már megszedte magát, nem éhes", azt kérdezte: leszoktatható-e a róka a tyúklopásról.

"A Gyurcsány-kormány első száz napja csalódást fog okozni az embereknek" - fogalmazott Áder, aki a Medgyessy-kormány programjában szereplő ígéretek kérte számon a kijelölt miniszterelnökön. Végül azt javasolta, hogy Gyurcsány szimbóluma legyen a teve. "Azért, mert a teve egy olyan lóhoz hasonlatos, amelyet egy bátor, igazságos és cselekvő kormány tervezett" - mondta.

Lendvai a programról és az ellenzékről

Lendvai Ildikó szerint a kormányprogam a nemzet, a köztársaság programja, amelyben benne vannak a baloldali értékek is. Az ellenzéktől azt kérdezte, ha a Medgyessy-kormány programját olyan rossznak tartották, akkor miért kérték folyamatosan számon. "Nem lehet egyszerre apának és anyának is lenne, nem lehet egyszerre sürgetni és ellenezni" - fogalmazott, hozzátéve: nem egyetértést, hanem okos kritikát várnak az ellenzéktől. Az MSZP frakcióvezetője közölte: nem lesz minden gyermek számára ingyenes a tankönyv és nem tudják befejezni 2006-ig az egészségügy és a közigazgatás beígért reformját sem. "Amit lehet, elvégezzük" - mondta.

Kitért a szerdai szavazás alatti parlamenti elnöklésre is, utalva arra, hogy a két fideszes parlamenti alelnök más elfoglaltságra hivatkozva nem akart ülést vezetni, mert azt gondolták, hogy így "bosszúságot okozhatnak". "A székünkre tett rajzszög is szellemesebb lett volna" - tette hozzá, megjegyezve, csak nem hitték azt, hogy ezzel fogják a történelmet megfordítani? Végül leszögezte, az MSZP támogatni fogja Gyurcsány Ferencet és az új kormányt.

Kuncze a kormányprogram liberális értékeiről

"Különleges nap a mai és nemcsak azért mert Áder János viccelődni próbált, hanem mert egy cikluson belüli kormányváltásról van szó" - kezdte felszólalását Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke és frakcióvezetője. Vélekedése szerint az események bizonyítják, hogy a politika képes a korrekcióra, ha szükséges. Kuncze kiemelte a esélyegyenlőség és a versenyképesség fontosságát, lényeginek nevezte annak az esélyét, hogy mindenki olyan életet teremtsen magának, amilyet szeretne. Felsorolta azokat az érveket, amelyek miatt támogatják az új kormány programját. Ide sorolta azt, hogy hangsúlyosan foglalkozik a gazdasággal, ami "mindennek az alfája és ómegája', az adócsökkentést, a hatékonyabb és olcsóbb állam megteremtését, a liberális gazdaságpolitikát, a privatizáció folytatását, a felsőoktatási reformot, az infrastrukturális fejlesztéseket, valamint a demokrácia és a jogállam védelmét.

A hamis gulyás és Erik, az angolna

Dávid Ibolya szerint a titkosan készült kormányprogram olyan, mint a hamis gulyás, van benne zöldség, nincs benne hús. Kifogásolta, hogy nagy részben az előző kabinet céljaira épít, de - mint mondta - nem jó az alapanyag. Rámutatott, hogy a programban a leggyakrabban használt szó a folytatjuk, a változás, változtatás kifejezés pedig csak kilenszer jelenik meg. "Hol ebben a cselekvő kormány programja?" - tette fel a kérdést. Az MDF elnöke és frakcióvezetője három fő problémát sorolt fel a dokumentummal kapcsolatba: nincs benne sok újdonság, ellentmondásos és a promlémákra egyáltalán nem, vagy rossz megoldásokat kínál. Dávid Ibolya hiányolta az átfogó adóreformot, a "haláladó" eltörlését. A versenyképességgel foglalkozó fejezettel kapcsolatban a medencébe majdnem belefulladó úszó, Erik az angolna jutott eszébe, aki egy szeretnivaló vesztes.

Gyurcsány beszéde és a vezérszónoki felszólalások idején az ülésteremben volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter lemondott miniszterelnök és Orbán Viktor, az előző ciklus kormányfője is. A parlament 10 órás időkeretben vitatja meg a kormányprogramot, amelyről - a miniszterelnök személyével együtt - este szavaznak majd.