Árpád
-2 °C
4 °C

Kövér: nem kell bátorság a hátbaszúráshoz

2004.09.28. 12:05
Kövér László szerint Gyurcsány Ferencnek nem kellett bátorság ahhoz, hogy Medgyessy Péter hátába vágja a kést. A fideszes politikus most viszont bátor kiállást vár a kijelölt miniszterelnöktől, hogy a kormányprogram elfogadásáról szóló országgyűlési szavazás előtt tegye közzé kormányának névsorát.
Ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc "a hátába szúrja a kést annak az embernek, akit politikai mentorának is tekinthetne, aki őt a kormányába emelte, ahhoz nem kell bátorság" - jelentette ki Kövér László, aki arra kérte a kijelölt miniszterelnököt, hogy ma "legyen háromszor is bátor, mert három a magyar igazság".

Józanész és tisztesség

Az Alkotmány előírásai a kormányalakításra
33. § (1) A Kormány a) miniszterelnökből és b) miniszterekből áll.
(2) A miniszterelnököt az általa kijelölt miniszter helyettesíti.
(3) A miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a Kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz.
(4) A minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel.
(5) A Kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg. A Kormány tagjai a Kormány megalakulása után az Országgyűlés előtt esküt tesznek.
A Fidesz elnökségi tagja szerint példátlan a magyar alkotmányosság történetében, hogy az országgyűlési megválasztása előtt nem hozzák nyilvánosságra a kormány összetételét. Kövér szerint a szokásjog mellett a józan ész és a tisztesség is azt kívánná, hogy a közvélemény megtudja, Gyurcsány Ferenc milyen csapattal kívánja megvalósítani a kormányprogramot, amit egyébként Kövér nem túl érdekfeszítő, lefekvés előtti olvasmánynak minősített. A fideszes politikus szerint szükség van a személyi garanciák megismerésére azért is, mert a Medgyessy-kormány tagjai szerinte alkalmatlanok a miniszteri posztok betöltésére. Kövér a Szanyi-Németh párost, Juhász Ferencet, a "kakaóbiztos" Kovács Kálmánt, Csillag Istvánt és Magyar Bálintot említette név szerint, de mint mondta: csak az udvariasság okán nem sorolt fel mindenkit az alkalmatlanok közül.

Strómanok és fullajtárok

Kövér bátor kiállást vár el Gyurcsánytól meggazdagodásának bemutatásában is. A fideszes politikus szerint ugyanis a kijelölt miniszterelnök "akkor gazdagodott meg, amikor mások elszegényedtek", ezért szeretné megtudni, hogy "kicsoda pontosan Gyurcsány Ferenc". Kövér szerint Gyurcsány ne strómanjait, kollegáit, fullajtárjait, beosztottjait küldözgesse", hanem ahogy egy "bátor emberhez illik, őmaga személyesen tegye meg", és hozza nyilvánosságra valamennyi, az állammal, illetve az állam különböző szervezeteivel kötött szerződését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?