Stresszben a miniszterek

2004.09.23. 13:49
Szinte valamennyi tárca vezetőjének sorsa bizonytalan, mivel Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök – a kiszivárogtatások megakadályozása érdekében – csak az utolsó pillanatban akar személyi kérdésekről dönteni. A miniszterek és a várományosok idegessége a hétvégén sem csillapodhat, mivel a kormányfőjelölt akkor az athéni paralimpiai játékokra látogat. Gyurcsány a jövő héten folytat személyes megbeszéléseket az érintettekkel.
Eddig csupán két miniszter helye mondható biztosnak a Gyurcsány-kabinetben: Kiss Péter vezetheti tovább a kancelláriát és Draskovics Tibor pénzügyminiszter is marad.

Bárándy valószínűleg távozik

Bárándy Péter
A Népszava csütörtöki információja szerint távozik a kormányból Bárándy Péter igazságügy-miniszter. Az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályán nem kívánták kommentálni a hírt, az Index azonban úgy tudja, a napilap információja nem áll távol az igazságtól, azaz Bárándy tényleg jelezte a miniszterelnök-jelöltnek: nem kívánja tovább irányítani az igazságügyi tárcát.

Az igazságügy-miniszter korábban is kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha a jövő évi költségvetésben nem biztosítják a megfelelő forrásokat az igazságügyi reformra. Bárándy távozásának újbóli meglebegtetése mögött az állhat, hogy a finisbe érkező költségvetés-tervezés nem tartalmazza maradásának a feltételét, a reformhoz szükséges összeget.

Akik a sajtó szerint izgulhatnak

Gyurcsánynak gondoskodnia kell arról is, ki irányítsa utána a sporttárcát. Legesélyesebbnek Mesterházy Attila, a minisztérium jelenlegi politikai államtitkára tűnik. Az államtitkár az Indexnek elmondta, a héten többször is találkozott Gyurcsánnyal, de a minisztérium jövőbeli vezetéséről nem esett szó. Elmondta, a miniszteri ügyekkel ő foglalkozik, a nagyobb projekteket továbbra is Gyurcsány jegyzi.

Többször felmerült már a sajtóban, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter is a kormányátalakítás áldozata lehet. Lamperth Mónika szóvivője útján azt üzente az Indexnek, a kormányprogram benyújtásáig nem kíván nyilatkozni arról, hogy vállalná-e a tárca vezetését Gyurcsány Ferenc kormányában.

Toller László – akit Lamperth utódjaként emlegettek – az Indexnek elmondta, semmiképpen nem vállalná a belügyi tárca irányítását, mert nem akarja az őt polgármesterré választó pécsieket cserbenhagyni. Az MSZP-n belül úgy vélik, Lamperthnek jó esélye van arra, hogy belügyminiszter maradjon.

Számos alkalommal felröppent a hír, hogy Kökény Mihálynak is mennie kell. Az egészségügyi miniszter az Indexnek elmondta, jóslásokkal nem kíván foglalkozni. Szavai szerint az esetleges utódlásával kapcsolatban semmiféle reagálnivalója nincs, „nincs itt az ideje”.

Továbbra is kérdéses, hogy mi lesz a gazdasági tárcát irányító miniszter sorsa. Medgyessy Péter bukásának egyik kiváltó oka épp az volt, hogy a kormányfő a kisebbik koalíciós partner álláspontja ellenére kívánta lecserélni Csillag Istvánt. Úgy tudjuk, az SZDSZ ezúttal nem csinálna presztízskérdést a szocialisták útjában álló miniszterük esetleges leváltásából, az viszont szinte teljesen kizárt, hogy Kuncze Gábor pártelnök vegye át a minisztérium vezetését.

Mandur szerint nem változik a struktúra

Mandur László
Időközben Mandur László, a parlament szocialista alelnöke az MTI híradása szerint közölte, nem várható változás a kormány szerkezetében, mivel nem kezdeményezték a minisztériumok struktúrájáról szóló törvény módosítását. A kormány képviselője jelezte, hogy nem igénylik ennek a törvénynek a módosítását, ami azt jelenti, hogy "a kormány struktúrájában, a minisztériumok megnevezésében (...) nem lesz változás", mondta az Országgyűlés alelnöke a házbizottság ülését követően csütörtökön.

Mások szerint viszont változik

Kormánypárti forrásaink szerint viszont „elképzelhetetlen, hogy a kormány jelenlegi szerkezete változatlan maradjon”. A csütörtöki bejelentés értelme körülbelül az lehet, hogy Gyurcsány hivatalba lépéséig nem változik a kormánystruktúra. Kormánypárti informátorunk rámutatott, Gyurcsány Ferenc többször utalt rá, hogy szeretne változásokat a kormány szerkezetében is.

Mandur László beszámolt arról is, hogy a kijelölt miniszterelnök szeptember 29-én, a kormányprogram vitájakor és a megválasztásakor még nem nevezi meg kabinetjének tagjait, ez várhatóan 30-án történik meg.

Egyes parlamenti bizottságok így még jövő hét szombaton is ülésezni fognak, hogy a miniszterjelölteket meghallgassák, akik várhatóan október 4-én teszik le az esküt, tette hozzá.

A bizottságok azokat a minisztereket is meghallgatják, akik mindkét kormánynak tagjai. A Medgyessy-kormány szombattól szerdáig, azaz a mandátumának lejártától az új miniszterelnök megválasztásáig működik ügyvezető kormányként.

Nem tudni, Medgyessy bemegy-e még a parlamentbe

Mandur László kérdésre válaszolva elmondta: az, hogy a miniszterelnök megválasztásakor ki elnököl az Országgyűlésben, csak hétfőn, az alelnöki értekezleten dől el.

Az alelnök nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy Medgyessy Péter részt vesz-e még a Ház plenáris ülésén és válaszol-e a neki feltett azonnali kérdésekre. Mint mondta, erről nem kapott információkat.