Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Gyurcsányt bízta meg az államfő

Mádl Ferenc köztársasági elnök Gyurcsány Ferencet bízta meg a kormányalakítással a parlament elnökének írt, az Országgyűlésben hétfőn felolvasott levelében. Gyurcsány benyújtotta a parlamentnek az új kormányprogramot is, amelyről szerdán szavaznak a képviselők. Az új kormány egy hét múlva teheti le az esküjét.
Mádl Ferenc államfő a koalíció közös jelöltjét, Gyurcsány Ferencet bízta meg hétfőn a kormányalakítással. Gyurcsány elfogadta a megbízást, és benyújtotta az Országgyűlésnek a kormányprogramot. Gyurcsány felszólalásában azt mondta, hogy az új kormány a változás és a folytonosság programját nyújtja be. Építenek arra, amire a koalíció 2002-ben felhatalmazást kapott a választóktól, ugyanakkor hallják az emberek szavát is, mondta. Gyurcsány határozott, következetes, dinamikus és bátor kormányzást ígért. Medgyessy Péter és Orbán Viktor volt kormányfők nem vettek részt az ülésen.

Gyurcsány egy hónapja gyakorlatilag már miniszterelnökként tevékenykedik, ugyanis kormányfőjelöltté választása után módosították azt a miniszterelnöki rendeletet, ami a kormányfő helyettesítését szabályozza. Eszerint a tényleges miniszterelnöki tevékenységtől visszavonuló Medgyessy Pétert nem Kiss Péter kancelláriaminiszter, hanem Gyurcsány Ferenc helyettesíti.

Kvázi-miniszterelnökként ügyködött

Gyurcsány tehát Medgyessy helyetteseként készítette elő a határidőhöz kötött jövő évi adó- és költségvetési jogszabályokat, ugyanakkor sportminiszterként az olimpiával kapcsolatos tennivalóit is ellátta. Miniszterelnök-jelöltként érdemi döntéseket is hozott; ilyen volt például Bene László jelölése az Országos Rendőr-főkapitányság élére, de miniszterelnöki szerepben találkozott a német kancellárral és sok időt fordított a különböző egyeztetésekre, a pártfórumok előtt történő megjelenésekre, az informális megbeszélésekre.

Gyurcsány Ferencnek valójában éppen elődje, Medgyessy Péter „ készítette elő a helyet”. A nyári szabadságáról hazaérkező Medgyessy augusztus elsején ugyanis Gyurcsány Ferenc és az ő bizalmasának számító Gál J. Zoltán kormányszóvivő menesztésével önmaga hozta létre saját ellenlábasát, későbbi utódját. Azok ugyanis, akik elégedetlenek voltak Medgyessyvel, a köztudottan miniszterelnöki ambíciókat tápláló Gyurcsányban találták meg új vezetőjüket. Az Indexnek augusztus elején nyilatkozó Török Gábor politológus azt mondta, hogy Gál és Gyurcsány eltávolításával "Medgyessy Péter politikai öngólt rúgott".

Sportminiszterből kormányfőjelölt

Az ezután már csak sodródó Medgyessyvel szemben a háttérben Gyurcsány és stábja gőzerővel dolgozott. Ennek legszembetűnőbb jele, hogy Medgyessy távozásának bejelentése utáni „elnöki puccsal”, és az elnökség által támogatott Kiss Péterrel szemben a párt különféle testületei Gyurcsányt javasolták miniszterelnöknek.

A két miniszterelnök-aspiránsnak - Kissnek és Gyurcsánynak - csak néhány napja volt arra, hogy meggyőzze az MSZP tagságát saját előnyeiről. Ez Gyurcsánynak sikerült jobban. Az elmúlt évben rendszeres vidékjáró Gyurcsányt a küldöttek elsöprő többséggel – a szavazatok háromnegyedét kapta – választották meg kormányfőjelöltnek.

Gyurcsány kongresszusi győzelmével egy időben azonban lemondott Medgyessy Péter, aki közjogilag egy hónapig még miniszterelnök maradt.

Új kommunikációs eszközök

Az új miniszterelnök-jelölt logisztikailag a sportminisztériumban maradt, de már miniszterelnöki kinevezésének reményében kormányozhatott, és saját kormányprogramját készíthette. Gyurcsány újfajta kommunikációs módszert alkalmazott és ennek tudható be, hogy a teljes titoktartással készülő kormányprogramról szinte az utolsó pillanatig semmi sem szivárgott ki. Gyurcsány titokban tartja még saját környezetében is, hogy miniszterelnökké való kinevezését követően kikkel akar majd együtt dolgozni, így az új kormány szerkezetét és összetételét is homály fedi.

Gyurcsány - miniszterelnök-jelöltként -eddig két nagyobb kommunikációs hibát vétett: egy parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott, "nagy a jólét". Ezt később pontosította és jelezte, arra gondolt, hogy nagyobb a jólét. Felháborodást váltott ki az a kijelentése is, miszerint "akinek öreg, öregecskedő felesége van, az fiatalabbat érdemelne", később emiatt bocsánatot kért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!