Szilárda
-4 °C
3 °C

Harrach és Deutsch Dávidra lőcsöli az elnöklést

Az Országgyűlés két fideszes alelnökének éppen a kormányprogram szerdai megszavazása idején kell külföldre utaznia. Harrach Péter és Deutsch Tamás bejelentette utazási szándékát, Szili Katalin házelnök azonban mégis beosztotta őket a délutáni időszakra. Ha a fideszesek nem mennek fel a pulpitusra, az ülést valószínű, hogy a már korábban hírbe hozott Dávid Ibolyának kell levezetnie.
Az Országgyűlés három ellenzéki alelnöke közül Harrach Péter és Deutsch Tamás külföldön lesz a kormányprogram szerdai zárószavazásakor, így nem tudnak részt venni az ülés vezetésében, jóllehet az Index információi szerint Szili Katalin házelnök már hivatalos formában felkérte őket a szerda délutáni és koraesti ülés vezetésére.

Helyettesíteni kell

Harrach Péter az Index érdeklődésére elmondta, a Felvidékre utazik, ezért nem tud szerdán elnökölni. A fideszes politikus elismerte, hogy nem házalelnöki minőségében teljesít meghívást szerdai útjával, de mint mondta, ez is hivatalos útként értékelendő. Deutsch Tamást nem sikerült elérni.

Parlamenti erőviszonyok
Jelenleg 384 fős a parlament, két üres mandátum van. Az MSZP-nek és az SZDSZ-nek összesen 198 képviselője van, ebből 20 a szabad demokrata politikus. A Fidesz padsoraiban 160-an, az MDF-nél pedig 17-en ülnek. A jobboldali pártokból kikerülő, jelenleg független képviselők összesen kilencen vannak. A kormányprogram megszavazásához 193 igen szavazatot kell biztosítaniuk a koalíciós pártoknak. Az Index úgy tudja, a szerdai ülésen ott lesz és szavazni is fog Medgyessy Péter.

Harrach Péter elmondta, hogy távolmaradási szándékukról értesítették Szili Katalint, ám ő mégis beosztotta őket a szerdai ülésre. A fideszes alelnök leszögezte, hogy a felkérés ellenére sem ő, sem Deutsch Tamás nem lesznek a parlamentben, ezért Szili Katalinnak kell majd megoldania a helyettesítést; és valószínűleg Dávid Ibolyának kell majd levezetnie az ülést. Mivel a kormányprogram - és ezzel együtt a miniszterelnök - megszavazásához szinte az összes kormánypárti szavazatra szükség van, a szűkös többség miatt nem lenne szerencsés, ha egy MSZP-s, vagy egy SZDSZ-es politikusnak kellene az ülést vezetnie, ugyanis az elnöki pulpitusról nem lehet szavazni és csak szavazategyenlőség esetében dönt az elnöklő személy voksa.

Megfontolandó

A fideszes alelnökök távolmaradása kormánypárti politikusok szerint egy piti politikai játszma része, amelynek az a lényege, hogy Dávid Ibolyának kelljen elnökölnie, és így ellenlábasai rásüthessék: asszisztál a baloldalnak. Dávidot már a lakitelkiek kizárása idején hírbe hozták, hogy a kizárást legitimáló ügyrendi bizottsági döntés érdekében lepaktált a Ház szocialista vezetésével. Hétfőn a lakitelkiek pedig ki is adtak egy aláírás nélküli nyilatkozatot, amelyben a baloldal igényeinek kiszolgálójaként aposztrofálták az MDF-elnökét. Dávid Ibolya egyébként úgy nyilatkozott, hogy ő abban az időpontban vezeti az Országgyűlés munkáját, amikorra a házelnök beosztja.

Kuncze Gábor az Indexnek elmondta, Harrachnak és Deutschnak meg kellene fontolnia, hogy lemondjanak alelnöki posztjukról, ugyanis - a jelek szerint - nem tudják ellátni feladatukat. Az SZDSZ elnökének kijelentésére reagálva a cikk megjelenése után Harrach Péter közleményében azt írja, hogy "Kuncze Gábor logikáját követve a kormánypártok parlamenti alelnökeinek, sőt Szili Katalinnak a Ház elnökének is le kellene mondania, de őket elfelejtette említeni Kuncze Gábor. A Fidesz által delegált Deutsch Tamás és Harrach Péter jó előre jelezte, hogy hivatalos programjaik miatt szerdán délután nem tudnak elnökölni. A pártelnök elragadtatta magát, a miniszterelnök-jelölt bizonytalan támogatottsága miatt olyannyira ideges, hogy képviselőként a Ház működési rendjét is ő szeretné diktálni. A kormánypártok olyannyira bizonytalanok önmagukban, hogy bizalmatlanok már a képviselőikkel szemben is. A kormánytöbbségnek a feladata a miniszterelnök megválasztása, amennyiben parlamenti többséggel rendelkezik, ennek biztosítását nem az ellenzéktől kell elvárni."

Beosztás
A házelnök szerdára a következőképpen osztotta be az ülésvezetést:

Szili Katalin: 8.00-9.30
Dávid Ibolya: 9.30-11.30
Mandur László: 11.30-13-30
Világosi Gábor: 14.00-16.00
Deutsch Tamás: 16.00-18.00
Harrach Péter: 18.00-20.00

A parlament illetékesei szerint olyan nem fordult még elő, hogy a beosztás ellenére valaki ne vezette volna a parlamenti ülését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!