Árpád
-2 °C
4 °C

A kizárt ötök szerint Dávid a koalíció külső támogatója

2004.09.07. 12:23
Az MSZP és Dávid Ibolya együttműködéséről beszélt az MDF frakciójából hétfőn ügyrendi bizottsági döntéssel kizárt öt képviselő. Font Sándor, Balsai István, Horváth Balázs, Szászfalvi László és Kelemen András kedden már nem használhatta a párt infrastruktúráját. Sajtótájékoztatójukat az MDF-frakcióiroda ajtaja előtt tartották.
Font Sándor, pénteken frakcióvezetővé választott, de időközben a frakcióból kizárt MDF-es politikus szerint Dávid Ibolya és az MSZP egyre szorosabb kapcsolatáról szóló "régóta ismert, de eddig a felszín alatt tartott információ került napvilágra" hétfőn.

Működési képtelenség

A képviselő kijelentette, hogy a kapcsolat szálait elvágni igyekvő, és a szocialistákkal markánsan szembehelyezkedő csoportról kellett döntenie az ügyrendi bizottságnak, ezzel a pártelnök és az MSZP között érdekazonosság alakult ki. Font megítélése szerint a döntéssel a bizottság azt mondta ki, hogy a frakcióvezető belátására bízza, ki tartozhat egy-egy frakcióhoz, ki tölthet be alelnöki, bizottsági és más parlamenti funkciókat. A politikus úgy vélekedett, a róluk szóló döntés mintájára Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője működésképtelenné tehetné az Országgyűlést, ha egyszemélyi döntéssel bejelentené, hogy Szili Katalin nem tagja többé a szocialista frakciónak, hiszen akkor elvesztené MSZP-s képviselősége által nyert parlamenti funkcióját. Font szerint "ezt a működési rendet veszélyeztető képtelenséget szentesítette az ügyrendi bizottság, és szentesítette Dávid Ibolya határozott kívánságára a Magyar Szocialista Párt is".

Rosszat írt

Horváth Balázs kijelentette: direkt bizonyítéka ugyan nincs rá, de Szili Katalin és Dávid Ibolya hétfőn délelőtti személyes egyeztetésén már bizonyosan megszületett a döntés arról, hogy azokat, akik az MDF-centrumba, azaz balra nyitását leghatározottabban ellenzik, "kisegítsék" frakcióból. Horváth meggyőződése, hogy az igazi eszmeiséget, amely összetartja a jövőért felelősséggel gondolkodó embereket, ők képviselik, nem pedig a percemberek, vagy azok a "sejthalmazok", akik most döntöttek. Az Antall-kormány egykori belügyminisztere arról is beszélt, hogy éppen ő írta alá Herényi Károly az MDF-be való belépéséről szóló nyilatkozatát, amit Horváth úgy kommentált, hogy "sokszor rosszat írtam alá". Horváth hozzátette, hogy a döntés meghozatala óta választókerületéből 71-en jelezték, hogy le kívánják adni tagsági könyvüket.

Kereszténydemokrata munkacsoport

Az ügyrendi bizottság hétfői döntése a magyar parlamentarizmus szégyenfoltja, mert azt mondta ki, hogy a képviselőknek nincs joguk meghatározni, hogy kik tartoznak egy képviselőcsoportba - szögezte le Balsai István hozzátéve, hogy az ügyben jogorvoslatért bírósághoz kívánnak fordulni. Balsai István arról korainak tartotta nyilatkozni, hogy a házszabály szerinti féléves kötelező független képviselőség letelte után alapítanak-e frakciót, azt azonban elmondta, hogy addig nagy valószínűséggel egy kereszténydemokrata jelzővel ellátott munkacsoportot hoznak majd létre. Balsai elmondta azt is, hogy munkájuk segítése érdekében "valamennyi, a magyar parlamentben ülő ellenzéki politikai erővel": a Fidesszel, a KDNP-vel, az MKDSZ-szel és a Lakitelek munkacsoporttal.

Végérvényes érdekszövetség

Szászfalvi László szerint a Dávid Ibolya és Herényi Károly vezette párt végérvényes érdekszövetséget kötött a kormányoldallal. Mint mondta, a pártelnök hétfői napirend előtti parlamenti felszólalásával az MSZP-SZDSZ koalíció külső támogatójává vált. Az MDF többé nem Lakitelek és nem Antall József pártja, mert ami történt, az teljességgel méltatlan az egykori miniszterelnök politikai hagyatékához - mondta Szászfalvi László, a parlamenti emberjogi bizottságának eddigi elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?