A Tilos Rádió után a Matula Magazint is betiltatná a Jobbik

2004.01.10. 18:33
A Jobbik Magyarországért Mozgalom a Tilos Rádió után a csak az interneten olvasható Matula Magazin ellen is feljelentést tett egy Jézus születéséről készült animáció miatt. Az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményük szerint a Jobbik a jövőben is figyel, hogy "kizárja a vallásgyalázó elemeket a magyar társadalomból". A matula.hu internetszolgáltatója önként eltávolította az oldalt a hálózatról. A Matula Magazin megköszönte a Jobbiknak az ingyenreklámot.
Újabb "kereszténygyalázó médiumra" lelt a Tilos Rádió után a Jobbik Magyarországért Mozgalom Médiafigyelő Szolgálata. "A www.matula.hu honlap bejelentkező klipjében kigúnyolják Jézus születését és keresztre feszítését" - áll a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében.

A Jobbik szerint a bevezető kockákon Jézus születésének helyszíne látható. "Szűz Mária ruhája felszakad, és kirepül egy meztelen csecsemő, aki egy csillag alakzatú, rózsaszín napszemüveget visel, és szülei felett repked. A bevezető után látható még a keresztre feszítési jelenet obszcén ábrázolásokkal. A klip végén az animáció alatt hallható zene trágár szavakkal kíván nekünk boldog karácsonyt."

A Jobbik álláspontja szerint "az emberi szabadságjogokat súlyosan sértő rövidfilmnek lehetünk tanúi, amely káros hatással van a magyar társadalom minden egyes tagjára, és a szabad vallásgyakorlás kigúnyolásának eszköze". Követelik a honlapnak tárhelyet biztosító cégtől, hogy a matula.hu honlapot azonnal szüntesse meg.

A Jobbik figyelmeztet: "Az esetből kiindulva felszólítunk minden egyes médiumot, hogy a matula.hu honlaphoz hasonló tevékenységbe ne kezdjen, vagy ne folytasson ilyen tartalomszolgáltatást, mert a Jobbik ezután is figyelni fog, minden egyes esetben jogi eszközökhöz fordul, és ezáltal kizárja a vallásgyalázó elemeket a magyar társadalomból!"

A Matula megköszönte

A Matula Magazin csak az interneten olvasható - pontosabban már ott sem, mert a honlap elérhetőségét biztosító tárhelyszolgáltató, az aion.hu szombaton megszüntette az oldal hozzáférhetőségét. Az Index elérte Ágó Zoltánt, az aion.hu tulajdonosát, aki állítása szerint nem tud a Jobbik feljelentéséről, de az általuk teljesen ingyenesen, baráti alapon szolgáltatott matula.hu online magazinnal kapcsolatban már több kifogás, megkeresés is érkezett "a parlamentből, pártoktól, frakcióktól", az aion.hu ezért döntött úgy, hogy a továbbiakban nem tudja felvállalni a weboldal hozzáférhetővé tételét.

A Jobbik feljelentésében nevesített Tamás Bence Gáspár (Tamás Bence Gáspár az Index munkatársa - a szerk.), a matula.hu internetcím bejegyzője az Index érdeklődésére elmondta: "A matula.hu köszöni a Jobbiknak az ingyenreklámot. A matula.hu álláspontja szerint az inkriminált animáció nem keresztényellenes, nem vallásgyalázó. Az animáció tavaly december 22.-én került az internetre, tehát a Tilos Rádió botránya előtt. A matula.hu amúgy is szolgáltatót akart váltani, a jövő héten ismét elérhető lesz az interneten. Ha bárki tüntetni akar a matula.hu ellen, a Boráros téri McDonalds elé jöjjenek, mert a matula.hu szerkesztősége ott működik."

Szombat este a Jobbik által kifogásolt animáció megjelent egy amerikai szerveren (matulamagazin.tripod.com), az alábbi közlemény kíséretében: "A Matula Magazin jelenleg költözik, január 15-én legkésőbb már elérhető újra a matula.hu címen. A Matula Magazin vasárnap, január 11-én közleményt fog kiadni, addig olvasson cikket az ügyről: Index; Magyar Nemzet Online. Mindenkit csókol Kocsis atya és a galeri!"

Az amerikai szerveren az egy oldalra jutó sávszélesség-korlátozás miatt hamarosan elérhetetlenné vált a matula.hu animációja, amely jelenleg egy holland szerveren elérhető.