Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tilos: maradjanak otthon a szimpatizánsok

2004.01.10. 18:05
Vasárnap 15 órára tüntetést szervezett a Tilos Rádió épülete elé a Jobbik és a polgári körök. A Tilos Rádió nem ért egyet a tüntetés céljával, de szeretnék, ha az békés lenne. A Jobbik választmányi elnöke egy éve megszólalási lehetőséget kapott a rádiótól. A példátlan érdeklődésre való tekintettel az Országos Rádió és Televízió Testület nyilvánosságra hozta a Tilos tárgyalási anyagait.
A polgári körök vasárnapi rendezvényén várhatóan felszólal majd Lovas István, Döbrentei Kornél, Bayer Zsolt és Melocco Miklós is.

Szeretnék elkerülni a félreértéseket

Csabai Gábor, a Tilos Rádió ügyvivője az Indexnek elmondta, nem örülnének neki, ha a rádió szimpatizánsai is megjelennének a tüntetésen. "A Jobbik és a polgári körösök tüntetése a véleménynyilvanítás formája, és mi szeretnénk bármi félreértést elkerülni."

ORTT: nyilvánosak a Tilos tárgyalási anyagai
Nyilvánossá tette a Tilos Rádió decemberi adásaiban elhangzottakkal kapcsolatban vizsgálódó üléseinek anyagait az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), tudta meg Ladvánszky Györgytől, a médiahatóság egyik tagjától szombaton az MTI. Közlése szerint az általa kezdeményezett indítványról csütörtöki ülésének kezdetén határozott a grémium, így az érdeklődők számára az ORTT székházában hozzáférhetővé tették az anyagokat. E kivételes megoldást - amelyre közlése szerint az ORTT történetében még nem volt példa - "az eset súlya miatt" szorgalmazta, hozzátéve, ugyanezt fogja javasolni a jövőben minden olyan ügyben, "ami az ország közvéleményére tartozik".
Az ORTT szerdai és csütörtöki ülésén is vizsgálódott, de nem tudott dönteni a Tilos Rádió ügyében. "A javaslatok között szerepelt a műsorszolgáltatási szerződés azonnali felmondása, valamint - amiről már korábban hírt adtunk - a közigazgatási eljárás megindítása a Tilos Rádió 2003. december 9-i, 19-i és 24-ei műsoraiban elhangzottakkal kapcsolatban" - közölte a második napon a médiahatóság szóvivője az MTI-vel. (A testület szerdán rendelt el közigazgatási eljárást az ügyben.)

Arra a kérdésre, hogy azért tanácsolják-e "híveiknek", hogy maradjanak otthon, mert tartanak az összetűzésektől, Csabai úgy válaszolt, jobb megelőzni a félreértéseket, majd hozzátette, "a tüntetés céljával szükségképpen nem érthetünk egyet, de a barikádra megyünk azért, hogy ők ezt bármikor megtehessék".

A Jobbik a Tilos Rádióban

A Jobbik egyébként nem most találkozik majd először a Tilos Rádióval. Magyari Péter, a rádió Térfigyelő című műsorának vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy 2002 végén egy órás műsor keretében látták vendégül Nagy Ervint, a Jobbik jelenlegi országos választmányi elnökét.

A politizáló ifjúsági szervezetek bemutatásával foglalkozó műsor abból az apropóból hívta meg a Jobbikot, hogy azt abban az időben tiltották ki az ország több egyeteméről, és főiskolájáról. Az akkor még nem pártként működő szervezetet ugyanis határozott politikai állásfoglalása miatt egyes felsőoktatási intézményekben már nem tekintették hagyományos ifjúsági szervezetnek, és így gyűléseikhez nem kaptak termet, plakátjaikat pedig eltávolították.

A Tilos Rádió megszólalási lehetőséget kívánt biztosítani a szervezetnek, tette hozzá Magyari Péter.

ORTT: a legsúlyosabb szankció a 24 órás felfüggesztés volt

Mint ismert, a Tilos Rádió szentestei műsorát követően több civil szervezet - így a Jobbik és a polgári körök is - az ORTT-hez fordult, hogy a "kiirtanám az összes keresztényt" mondat miatt tiltsák be a közösségi rádiót. Az ügyben az Országos Rádió és Televízió Testület eddig még nem hozott döntést, de a testület elnöke, Hajdu István ugyanakkor úgy tájékoztatott, hogy az ORTT által eddig kiszabott legsúlyosabb büntetés a műsorszolgáltatás 24 órás felfüggesztése volt.

Az említett szankciót azért alkalmazta a testület, mert az adott médium a médiahatóság felhívása ellenére megismételt bizonyos brutális képsorokat. Hajdu közlése szerint gazdasági okból ugyanakkor a médiahatóság már több kisebb rádiónál elrendelte a szerződésbontást.