Piroska
-10 °C
1 °C

MDF-es együttműködési készség, a lemoshatatlan bélyeg

2003.02.13. 14:34
Nem értékelte ki a szocialista dicséret hatását az MDF parlamenti frakciója. Bár a sajtó kérdéseire a fórumos képviselők a belső megosztottságtól függetlenül cáfolják az MSZP-vel való együttműködés leghalványabb lehetőségét is, az egyre többször elhangozó feltételezés a jobboldalon is gyökeret vert. Januárban éppen a Medgyessy Péter országértékelő beszédében is pozitívan kiemelt Boross Péter hadakozott a Magyar Nemzettel az MDF ilyen típusú blamálása ellen, de az exminiszterelnök fellépése sem érte el a kívánt hatást. Font Sándor szerint az MSZP a Fidesz és a Fórum kapcsolatának kiélezésére játszik.
Az MDF politikusai szigorúan szakmai kérdéseknek minősítik azokat az ügyeket, amelyekben hasonló álláspontot képviseltek, mint a kormányoldal.

Magyarázkodva

Az ellenzéki soraiból kapott parlamenti támogatás akkor vált politikai kérdéssé, amikor tavaly novemberben az MDF-es szavazatok többször megmentették a kormány törvényjavaslatát. A szemétgazdálkodás kérdésében mutatott magatartás miatt aztán a párt új frakcióvezetője, Herényi Károly is magyarázkodni kényszerült. A Magyar Nemzet éles hangú publicisztikájában már egy lehetséges nagykoalíció veszélyéről is beszélt. A jobboldali sajtó ezt követően kiemelten foglalkozott a Dávid Ibolya vezette párttal, amely az elterjedt vélekedés szerint egyenlő távolságot igyekszik tartani a szocialisták és a Fidesz között.

Jobboldali blama

A Magyar Nemzetben megfogalmazott állítások miatt az év elején Dávid Ibolya inspirációjára Boross Péter nyílt levélben szólította fel a lap főszerkesztőjét, hogy ha nem kívánja a későbbi választások esélyeit eleve aláásni, akkor ne támadja tovább a Fórumot. A Magyar Nemzet-MDF párviadal következő fejezetét az jelentette, hogy Herényi Károly frakcióvezető Borosshoz hasonlóan a párt honlapján tett közzé egy helyreigazítási kérelmet, amelyben a párt MTV-kuratórium ügyében megkötött háttéralkujáról írott cikk helyesbítését kérte.

Baloldali blama

Az utóbbi hetekben a parlament ellenzéki oldalán, magában az MDF-frakcióban is beszéltek arról, hogy Dávid Ibolya pártelnök négyszemközti megbeszéléseket folytat Medgyessy Péterrel. Szembetűnő gesztus volt viszont, hogy a miniszterelnök név szerint egyedül Boross Pétert említette meg az országgyűlésben elmondott beszédében, majd Kovács László ráerősítve az együttműködésre vonatkozó felvetésekre, azt mondta: a kormányfő a kisebbik ellenzéki pártban lát partnert a nyugalmat, megbékélést kereső politikához. Az együttműködést azonban mind Herényi, mind Boross a szocialista nyilatkozatokra reagálva kizártnak nevezte.

Sanda szándékok

Az Indexnek nyilatkozó Font Sándor frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy a képviselő csoport nem tárgyalta az ügyet. A politikus véleménye szerint az MSZP-s megnyilvánulások a szakmai kérdésekben történt együttszavazásokra vonatkozóan valóban helytállóak, ám van bennük egy taktikai elem is, amely a Fidesz és az MSZP viszonyának kiélezését szolgálja. Font szerint ez a "sanda politikai szándék" elbizonytalaníthatja az MDF szavazótáborát, és ez nem kedvez a jobboldal egészének sem.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.