Hajnalka
0 °C
14 °C

Medián: hatalmas különbség az MSZP és a Fidesz között

2006.08.23. 16:03
A kormánypárttól elfordult támogatók augusztusban már a Fidesz szimpatizánsai közé kerültek, állapítható meg a Medián augusztusi közvélemény-kutatásából, amelyet a hvg.hu közölt. Orbán Viktor népszerűsége jelentősen nőtt az utóbbi egy hónapban.

Augusztus első hetében már valóban jelentőssé vált a két nagy párt közötti különbség a Medián 1200 fős mintán készült felmérése szerint, amelyet a hvg.hu közölt. Legutóbb két éve, akkor vezetett ilyen előnnyel a Fidesz a nagyobbik kormánypárt előtt, amikor az EP-választás volt, és ami közvetve Medgyessy Péter és Kovács László bukásához vezetett.

A teljes népesség körében - a Fidesznek 40 százalékos a támogatottsága, míg az MSZP csupán 26 százalékot tudhat magáénak. Az is kiderült, hogy a nagyobbik kormánypártot elhagyók közül sokan nem a bizonytalanok táborát gyarapítják, hanem az ellenfél szimpatizánsai közé kerültek.

Megerősödő ellenzék

A biztos szavazó választók közül a Fidesznek 56, az MSZP-nek 35 százalékos a támogatottsága. Az MDF és az SZDSZ 3-3, a MIÉP-Jobbik szimpatizánsainak köre 2 százalékos.

A népszerűségi listán is meglátszik, hogy az ellenzéknek megerősödött a bázisa: az évek óta biztos hármas fogat, Dávid Ibolya (59), Sólyom László (57) és Szili Katalin (55) mögé - öt pontos növekedéssel - először Orbán Viktor (52) is felzárkózott. Őt Pokorni Zoltán (49) követi. Sokat veszített népszerűségéből Göncz Kinga külügyminiszter (-5 százalék, 47), Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető (-4 százalék, 39), és Pető Iván (-5 százalék, 31). Gyurcsány Ferenc három százalékot veszített népszerűségéből, és 35 százalékon áll.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.