Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Medgyessy ment 'Mohamedhez'

2003.12.18. 15:16
A miniszterelnök Debrecenbe látogatva hiába hívta meg egy eseményre a debreceni polgármestert, Kósa Lajos távol maradt a rendezvényről. Medgyessy Péter a közteherviselésről és a modernizációról tartott beszéde után a debreceni városházáig ment Kósáért.
Az igazságos közteherviselés megteremtésének fontosságát, valamint az ország modernizációját, a jövő védelmét helyezte beszéde középpontjába Medgyessy Péter csütörtökön Debrecenben, A régió karácsonya címmel rendezett regionális találkozón.

A miniszterelnök szerint rosszul működik a közteherviselés, amikor "a módosabbak villanyszámláinak egy részét a szegényebbeknek kell állniuk (...), amikor az állam közös adóforintokból támogatja bizonyos polgárok ingatlanbefektetéseit, miközben másoknak még lakásuk sincs (...), s akkor, amikor az egészségügy egyszerre szegény és pazarló". A kormányfő kitért arra, hogy a kormányváltáskor tovább már nem odázható jóléti elsősegélyre volt szükség, mivel tanárok, nővérek, orvosok, közalkalmazottak éltek méltatlan körülmények között.

Nem kuporgatás, hanem befektetés a jövőbe a spórolás

"A jóléti intézkedéseknek egy korlátja van, a jövő védelme. Ez is fontos különbség a kegyosztó és az esélyteremtő állam, a régi és a modern politika között". "Közös adóforintjainkat jövőre félre kell tenni, de ez nem oktalan kuporgatás, hanem befektetés a jövőbe, az ország modernizációjának a fedezete" - hangoztatta a kormányfő.

Álmok

Medgyessy Péter rendkívül fontosnak tartotta, hogy tudjuk, mit akarunk, s hogyan akarjuk azt megvalósítani. Mint fogalmazott: "Álmok és tettek csak együtt hozhatnak sikert". A miniszterelnök a rendezvény végén bejelentette: a kormány térítésmentesen a szolnoki önkormányzat tulajdonába adja a helyi honvédségi laktanyát, valamint ugyancsak térítésmentesen a nyíregyházi önkormányzatnak juttatja a helyi honvédségi lőteret.

A debreceni konferenciaközpont leendő beruházása kapcsán Medgyessy Péter emlékeztetett rá, hogy korábban pályázattal csaknem egymilliárd forintot nyert a város, azonban azt nem használta fel. A kormányfő elmondta: új pályázatot írnak ki, hogy a debreceni önkormányzat megkaphassa ezt az összeget a konferenciaközpont felépítéséhez.

A "házigazda" távolmaradt

Medgyessy Péter arra utalva, hogy Botka Lajosné Szolnok és Csabai Lászlóné Nyíregyháza polgármestere részt vett a találkozón, de nem volt ott Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere, kijelentette: "ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohamedhez".

"Szerettem volna, ha e hírt személyesem mondhatom el itt Kósa Lajosnak, de mivel ez nem sikerült, felkeresem a városházán, mert a kormányfő tízmillió magyar miniszterelnöke, és kötelessége, hogy elmenjen az ellenzéki polgármesterekhez is" - mondta Medgyessy Péter.

Medgyessy Péter miniszterelnök kijelentése csak a politikusok közötti szokásos csipkelõdés, - mondta Kósa Lajos,- hiszen az MSZP képviselõivel elõre egyeztetett és elfogadott program szerint a városházára invitálta a miniszterelnököt és a régió vezetõit, hogy ott találkozzanak. "A mindenkori magyar miniszterelnök szívesen látott vendég a debreceni városházán" - tette hozzá a polgármester.

Medgyessy Péter újra tanúbizonyságát adta annak, hogy érdemi teendők helyett vizionál, ábrándozik. "A szocialisták tehetetlen gazdaságpolitikájuk következtében válság felé sodorják az országot" - közölte Halász János csütörtökön az MTI-vel. "Az emberek nem Medgyessy Péter víziójára kíváncsiak, hanem arra, hogy mi lesz velük jövőre" - mondta a Fidesz-frakció szóvivője, hozzátéve: erre a szocialisták nem tudnak választ adni. Azzal kapcsolatban, hogy Medgyessy Péter a kormányra kerülésükkor megvalósított jóléti elsősegélyről beszélt, Halász János úgy fogalmazott: "az a nagy baj, hogy ez volt az utolsó jóléti segély, ami tőlük ered".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.