Ágnes
-11 °C
-4 °C

Medgyessy: az államfő ne hálálkodjon a pártoknak

2004.03.06. 10:32
"Én elindultam és várom, hogy jöjjenek utánam" - mondja a Népszabadságnak adott interjújában Medgyessy Péter miniszterelnök A kormányfő baloldali-liberális értékelvűnek vallja magát, és leszögezi, hogy számára ezek az értékek előrébb valók, mint akár az ide tartozó politikai pártok hatalmi szempontjai.
"Már nincs mire, kire várnom: ha nem dinamizálom a baloldalt és a kormányt, más nem teszi meg helyettem" - vélekedett a kormányfő, aki szerint "ki kell szellőztetni a hazai politikai élet áporodott levegőjét, merni és tudni kell változni és változtatni".

A kormányfő nyilatkozatában értelmezte azt az indítványát, amely a köztársasági elnök közvetlen választására vonatkozik. Azt mondta: erre azért lenne szükség, hogy az államfő ne kényszerüljön hálára az őt megválasztó pártoknak. Véleménye szerint a megosztott pártoktól nem várható el, hogy olyan köztársasági elnököt válasszanak, aki valóban szimbolizálhatná a köztársasági eszmét.

Medgyessy Péter bizonyos abban, hogy az egymással versengő pártoknak, mivel hazánk uniós csatlakozása történelmi fordulópont, együtt kell működniük hosszú távú kérdésekben.

Bizonyos "nem"-ek

Az értelmes párbeszédet minden eszközzel elő kell segíteni. Vállalja, hogy erre bizonyos értelemben rákényszerítette az ellenzék vezetőjét is. Miként mondta, olyan közhangulatot szeretne kialakítani, amelyben nem lehet bizonyos kérdésekre "nemet" mondani. A kormányfő ezek közé sorolja azt, hogy a hozzáférhető uniós pénzeknek minden egyes forintját megszerezzük. Eltökélt abban, hogy az ehhez szükséges közigazgatási-intézményi hálózatot kialakíttassa. Ha kell, még úgy is, hogy az önkormányzatok kistérségbe szerveződését pénzügyi eszközökkel kényszeríti ki.

A kormányfő ugyanakkor tisztában van azzal, hogy az uniós csatlakozás után az embereken eluralkodhat egyfajta kiábrándultság.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!