György
16 °C
24 °C

Dugába dőlhet Medgyessy javaslata

2004.03.05. 09:58
Végső esetben az Alkotmánybírósághoz fordul az SZDSZ, hogy megakadályozza az európai parlamenti választásokkal egyidőben tartott népszavazást. Az egyidejű szavazásra amúgy sincs sok esély, a szervezést napokon belül meg kéne kezdeni, a kormány pedig még négypárti egyeztetést is tervez.
Szinte bizonyos, hogy nem lesz népszavazás az európai parlamenti választások napján - értesült a Magyar Nemzet és a Népszabadság. Medgyessy tervének megvalósításához napokon belül meg kéne tenni a szükséges lépéseket, a kérdésről azonban a Népszabadság értesülései szerint négypárti egyeztetést terveznek.

Siker esetén vétóznak

Ez eleve időígényesnek tűnik - írja a napilap -, hiszen a választási törvény módosítása a parlamenti mandátumok eloszlására is hatással lenne. Bár a közvetlen államfőválasztás nem módosítana a politikai erőviszonyokon, az SZDSZ ellenzi a tervet.

Ha azonban az egyeztetés váratlanul gyorsan lezajlana, az SZDSZ az Alkotmánybírósághoz fordulna a szavazás megakadályozása érdekében. Horn Gábor, az SZDSZ koalíciós egyeztetésért felelős államtitkára szerint pártja egyetért Sólyom László volt alkotmánybíróval abban, hogy a népszavazások tilalma az országgyűlési és önkormányzati választások mellett az európai választásokra is kiterjed - írja a Magyar Nemzet.

Kizárt a választás

A testület döntéséig nyilvánvalóan nem lehetne népszavazást tartani, tehát kizárt, hogy az EP-választás napján sor kerüljön a Medgyessy által kezdeményezett szavazásokra is - írja a Népszabadság.

Bárándy Péter igazságügyi miniszter szerint azonban nincs törvényi akadálya az egyidejű szavazásnak, hiszen az EP-választásról is rendelkező törvényben nincs ezirányú tiltó rendelkezés - írja a Magyar Nemzet.