Géza
-11 °C
-4 °C

Nem támogatják Medgyessy népszavazási javaslatát

2004.02.29. 20:55
Medgyessy Péter népszavazás kezdeményezését sem tartja kizártnak abban az esetben, ha a pártok "elsumákolják" azon javaslatait, amelyekről országértékelő beszédében szólt a parlamentben. Kovács László, az MSZP elnöke alkotmányjogászokkal konzultálna a kérdésben. A Fidesz szóvivője szerint a minsizterelnök javaslatai lejáratják az országot, az SZDSZ elnöke rossz ötletnek tartja a kormányfő javaslatait, az MDF elnöke hazaküldené a kormányfő tanácsadóit. Az alkotmányjogász szerint a javaslat nincs végiggondolva.
A miniszterelnök Miskolcon, az MSZP városi szervezetének szombaton tartott fórumán hangoztatta: továbbra is fenntartja javaslatait a közös uniós választási listáról, a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról, a kisebb létszámú, ugyanakkor hatékonyabb Országgyűlésről.

A lista egy szimbólum

"A nemzeti egység megteremtése érdekében ajánlottam a közös listát, együttműködés, közös gondolkodás, egymás iránti tisztelet alapján kell a nemzet érdekeit együtt képviselni az unió parlamentjében" - mondta Medgyessy Péter. Hozzátette: megítélése szerint az a tény, hogy a parlamenti pártok képviselői egy asztalhoz ültek, és egyetértetek abban, hogy "legyen egy normális kampány, és ennek a szabályait ki kell alakítani", már haladás a párbeszéd felé. "A lista egy szimbólum, az, hogy van egy nemzeti egység, hogy együtt akarunk valamit" - mondta.

Révész: a javaslatok lejáratják az országot

Úgy tűnik, hogy a kormányfő és tanácsadói azért próbálják az országértékelő beszédben felvetett közjogi témákat napirenden tartani, hogy Medgyessy Péternek ne a kormányzás kudarcairól és gondjairól kelljen beszélnie, közölte Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője vasárnap az MTI-vel. "Ne arról kelljen beszélni, hogy miért vették drágábban az autópályát, hogy miért emelkedik az infláció, hogy miközben a baloldali értékek megerősítéséről beszélnek, miért kótyavetyélik el az állami vagyont" - mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve: az szolgálná a magyar választók érdekeit, ha a gazdaság valós problémáiról és a megoldási javaslatokról folyna a politikai vita.

A Fidesz szóvivője azt mondta: a kormányfő javaslatai nemcsak őt magát teszik komolytalanná, hanem egész Magyarországot lejáratják. "A Fidesz ezekre a nagyívű javaslatokra ezért eddig is kellő visszafogottsággal reagált" - tette hozzá. "Magyarország miniszterelnökének az EU-csatlakozás előtti pillanatokban nem a közjogi rendszer átalakításával, hanem az embereket érintő valódi problémák orvoslásával kellene foglalkoznia" - mondta Révész Máriusz.

Kovács alkotmányjogászokkal konzultálna

Az MSZP vezetőségének még nem volt módja konkrétan foglalkozni a miniszterelnök népszavazási felvetésével, mondta az MTI érdeklődésére vasárnap Kovács László, a szocialista párt elnöke. "Szükségesnek tartom, hogy a kérdés szakmai részéről alkotmányjogászokkal konzultáljunk, hiszen az Alkotmánybíróság korábbi állásfoglalása kizárja az alkotmányt érintő kérdésekben a népszavazást" - mondta Kovács László.

Kuncze: rendkívül rossz ötlet a kormányfő javaslata

Az SZDSZ nem tudja elképzelni és egy rendkívül rossz ötletnek tartja, hogy népszavazást tartsanak a miniszterelnök nemrég elmondott országértékelő beszédében elhangzott közjogi javaslatokról - mondta Kuncze Gábor. "Felelőtlen minden politikus, aki a közjogi berendezkedés alapjait végiggondolatlan és a pillanatnyi népszerűséget szem előtt tartó javaslatokkal kezdi el bontogatni" - szögezte le Kuncze Gábor. Rámutatott, hogy a pártok közös európai parlamenti listájáról nem lehet népszavazást kiírni, mert "nem a parlament hatáskörébe tartozó kérdésről van szó".

"Ez a jelölteket állító szervezetek ügye, amelyekkel kapcsolatban a parlamentnek nincs döntési kompetenciája, ez tehát népszavazás szempontjából tiltott tárgynak minősül" - mondta az SZDSZ elnöke. Közölte: a köztársaságielnök-választást az alkotmány rögzíti. "Erről tehát az eddigi alkotmánybírósági állásfoglalásoknak megfelelően ügydöntő népszavazást kiírni nem lehet, legfeljebb véleménynyilvánítót lehetne, de ennek a parlamentre nézve nincs hatálya" - tette hozzá. Kuncze Gábor megjegyezte: a kisebb parlament ügyében konszenzus van a pártok között.

"Nincs szükség hatmilliárd forint elköltésére azért, hogy tudjuk, a választók több mint 90 százalékban ezzel egyetértenek" - fűzte hozzá. Kuncze Gábor kijelentette: "a leghatározottabban az a véleményünk, hogy a pártok nem sumákolnak, ha közjogi kérdésekről van szó, akkor a pártok nagyon komoly, megfontolt döntéseket szoktak hozni".

Dávid Ibolya: lakossági fórumokon edződünk

Az ország lakossági fórumokon edződik, minden pártnak megvan a maga lakossági fóruma - mondta Dávid Ibolya. "A környezet és a perc hatása alatt születnek meglepő dolgok" - reagált az MDF elnöke Medgyessy Péter szombati kijelentésére.

"Baj akkor van, ha olyan dolog hangzik el egy lakossági fórumon először, amely üzenet a magyar döntéshozóknak" - jelentette ki az MDF elnöke. Dávid Ibolya úgy fogalmazott: ennek megvan a maga jogalkotási útja, és kéri a miniszterelnököt, javaslatát terjessze be írásban az Országgyűlésnek, megfelelő formában, indoklással, jogszabályi hivatkozással, hogy arra méltó válasz születhessen.

"A rossz tanácsadóit pedig kérem küldje haza" - mondta, hangsúlyozva: "hatalmi kérdések erőltetése és pr-programok helyett az emberek valódi szociális és gazdasági gondjaira keressen megoldást a kormány".

Kolláth: a kormányfő javaslata közjogilag nincs végig gondolva
Közjogilag nincs végiggondolva Medgyessy Péter miniszterelnök javaslata azzal kapcsolatban, hogy népszavazást kezdeményezne az országértékelő beszédében elhangzottakkal összefüggésben - nyilatkozta Kolláth György alkotmányjogász. Kolláth György kijelentette: "az Alkotmánybíróság eddigi gyakorlatának megfelelően népszavazással fölülírni az alkotmányt nem lehet". "A javaslat nyilvánvalóan politikai elgondolás volt, jogi javaslatként ezek nem átvihetők" - jegyezte meg az alkotmányjogász.
"Az államfő megválasztását az alkotmány szabályozza, ezt egy népszavazás nem írhatja felül. A parlament működésének változtatásával kapcsolatban úgy fogalmazott, ahhoz a módosításhoz, hogy például egy- vagy kétkamarás legyen az országgyűlés, szintén alkotmánymódosításra lenne szükség" - közölte az alkotmányjogász.
Kolláth György közölte: ahhoz azonban, hogy megváltoztassák a parlament létszámát elég az országgyűlés kétharmados választójogi döntése is. "Meggyőződésem szerint, abból a szempontból, hogy ügydöntő vagy véleménynyilvánító volna a népszavazás, ez közömbös" - tette hozzá az alkotmányjogász.