Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Szakadhat a budapesti MSZP-SZDSZ-koalíció

2001.02.22. 21:21
Az SZDSZ nem tekinti érvényesnek a koalíciós megállapodást, amelyből következik a kisebbségi kormányzás - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester azt követően, hogy a szocialisták a Fidesz-MDF-MKDSZ frakcióval csütörtök este megszavazták a használt hannoveri villamosok vásárlásáról szóló előterjesztést. A szocialisták ezzel szemben nem tekintik felbomlottnak a fővárost vezető koalíciót, és szakmai okokkal indokolják a lépést. A koalíció felbomlása esetén a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció rendelkezne a közgyűlésben a legtöbb képviselővel, őket követnék a szocialisták és csak ezután következne az SZDSZ és a MIÉP.
Csütörtök este több órás vitát követően a szocialisták és a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció támogatásával megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes előterjesztését a használt hannoveri villamosok megvásárlásáról. Demszky Gábor a szavazást követően kijelentette: az SZDSZ ezt a lépést a koalíciós szerződés felmondásának tekinti a szocialisták részéről, amelyből következik a kisebbségi kormányzás.

A szocialisták nem tekintik felbontottnak a koalíciót

A szocialisták, ahogy azt Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető kifejtette, nem tekintik a koalíciós szerződés felrúgásának a lépést, és pusztán szakmai okok vezérelték őket, amikor a használt villamosok megvásárlása mellett szavaztak. A frakcióvezető nyilatkozata szerint a koalíciónak továbbra is fenn kell maradnia, és a ciklus hátra levő részében a város vezetése érdekében normális munkarenddel rendezni lehet a feszültté vált viszonyt. Mandur László, az MSZP budapesti elnöke emlékeztetett rá, hogy a koalíciós szerződéssel ütközött az is, hogy az SZDSZ az MSZP véleménye nélkül nyújtotta be a főváros ez évi költségvetési tervét.

Hétfőn döntenek a kisebbségi kormányzásról

Demszky Gábor
Az SZDSZ nem tekinti érvényesnek a koalíciós megállapodást
A szabaddemokrata frakció hétfői ülésén dönt a további részletekről - jelentette ki a szavazást követően újságíróknak Bőhm András szabaddemokrata frakcióvezető, aki Demszkynél óvatosabban fogalmazott: elvileg minden elképzelhető, tehát a koalíció további fenntartása is. Amennyiben hétfőn az SZDSZ úgy dönt, hogy kisebbségben vezeti tovább a fővárost, a közgyűlésben a legerősebb a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció(22 képviselő) lesz, őket a szocialisták követik (20), és csak ezután következnek a szabaddemokraták (19) és a MIÉP (6).

Egy megkésett levél

A hét éve fennálló fővárost vezető koalíció esetleges felbomlását is okozó ellentét a használt hannoveri villamosok vásárlása kapcsán robbant ki a koalíció két pártja között. Vajda Pál főpolgármester-helyettes előterjesztése 68 használt hannoveri villamos megvásárlásáról szólt, amit a szabaddemokraták szakmailag helytelen lépésnek minősítettek. Ahogy Demszky csütörtökön a műszaki kifogások mellett kijelentette: a jövő heti költségvetési döntés előtt elfogadhatatlan számukra a hét milliárd forintos elkötelezettség. Demszky a vita közötti szünetben alkut ajánlott a szocialistáknak, hogy halasszák el a szavazást március elsejéig, a költségvetés megszavazásáig, ám a szocialisták arra hivatkozva mondtak nemet, hogy az ajánlat csupán február 28-ig áll fenn. Demszky a szavazást követően mutatta be azt a frissen érkezett levelet, amely a hannoveri ajánlat határidejének meghosszabbításáról szól. A főpolgármester szerint perceken múlott a döntés esetleges elhalasztása.

Az ellenzék szerint semmi nem változik

Fideszes vélemények szerint a koalíció esetleges felbomlása nem fogja döntően megváltoztatni a főváros politikáját, hiszen a kisebbségben kormányzó SZDSZ az MSZP külső támogatásával továbbra is képes lesz megőrizni a vezetést. A MIÉP-es Zsinka László az Indexnek kifejtette, az SZDSZ - már a 2002-es választásokat szem előtt tartva - azzal akar választókat meghódítani a Fidesztől, hogy élesen elhatárolódik a szocialistáktól. SZDSZ közeli városházi források szerint, ahogy 1990-94 között is, a szabaddemokraták kitűnően tudnak majd kormányozni kisebbségben, mivel Demszky Gábor főpolgármesteri széke biztos, míg szocialista helyetteseit leválthatja, az újaknak pedig megszabhatja hatáskörét.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.