Ágnes
-1 °C
2 °C

Koalíciós szakítópróba a fővárosban

2001.02.21. 14:33
Parázs vita várható a fővárosi közgyűlésben csütörtökön, amely az eddigi nyilatkozatok szerint akár a várost vezető MSZP-SZDSZ koalíció felbomlásához is vezethet. A szocialisták, az ellenzékhez hasonlóan továbbra is kitartanak a használt hannoveri villamosok megvásárlása mellett, és míg a szabad demokraták a koalíciós szerződésre, ők szakmai érvekre hivatkoznak. Az ellenzéki frakció bírálja a főváros vezetését a Nyíró Gyula Kórházban történt eseményekkel kapcsolatos hallgatása miatt.
A szocialisták - koalíciós partnerük elutasítása ellenére - csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztik a használt hannoveri villamosok vásárlásáról szóló indítványukat, annak ellenére, hogy a koalíciós partner szabad demokraták a lépést felelőtlennek minősítették, és azt a koalíciós szerződés megszegésének tekintik. A használt német villamosok vásárlásáról mint Vajda Pál, városüzemeltetésért felelős szocialista főpolgármester-helyettes egyéni indítványáról dönthet a testület.

A javaslatot az ellenzéki Fidesz-MDF-MKDSZ frakció is egyöntetűen támogatja. Szerintük a privatizációs bevételekből és a 4-es metróra félretett pénzből bőven futná a villamosok megvásárlására.

Az SZDSZ a költségvetés ismeretében döntene

A szabad demokraták továbbra is elutasítják, hogy a nyolcmilliárd forintba kerülő villamosok ügyéről a költségvetés tárgyalása előtt döntsenek. A Fidesz frakció viszont éppen azt tartaná racionális lépésnek, ha a költségvetést már az esetleges beruházás fényében terveznék meg. A főváros hétmilliárd forintért vásárolhatna hetven használt villamost Hannovertől, amellyel a BKV évi 600 millió forintot spórolhatna.

Az SZDSZ-es képviselők ellenzik a beruházást: ők ugyanis inkább új villamosokkal szeretnék kiváltani a 4-6-os vonalán közlekedő kocsikat. Demszky Gábor szerdán reményét fejezte ki, hogy a szocialisták nem viszik szakításra az ügyet, és nem vonják el más nagyberuházások elől a pénzt. Hamarosan egyébként kiírhatják a 15 milliárd forintos tendert a nagykörúti új villamosokra, az így felszabaduló villamosok pedig kikerülhetnének a külvárosokba.

Ellenzéki elutasítás a forrásmegosztási javaslatra

A fővárosi közgyűlés csütörtöki napirendjével kapcsolatban az ellenzéki frakciók továbbra is kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy a fővárosi forrásmegosztással kapcsolatban a városvezetés törvényt sértett, amikor az önkormányzatoknak csupán hat napot hagyott a véleményezésre. Tirts szerint egyébként a forrásmegosztás úgy, ahogy van használhatatlan, hiszen indokolatlanul sok pénzt ütemez át a kerületektől fővárosi hatáskörbe, miközben nem veszi figyelembe a valós feladatokat. Demszky ezzel szemben avval érvel, hogy egy tavaly decemberben elfogadott fideszes parlamenti előterjesztés miatt a főváros idén jóval kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint tavaly.

Bírálják a fővárosi vezetést a Fekete Angyal kapcsán

Bírálja a fővárosi vezetést a Fidesz-MDF-MKDSZ frakciója amiatt, hogy napok óta hallgatnak a Nyírő Gyula Kórházban történt eseményekről, holott a kórház a főváros tulajdonában és kezelésében áll. A frakció felszólította Demszky Gábor főpolgármestert, hogy azonnali hatállyal rendeljen a kórház fölé szakmai biztost, és indítványozzák, hogy a főváros költségvetésébe kerüljön be egy olyan fejlesztési tétel, amely a kórházi betegek gyógyszerfogyasztásának ellenőrzését teszi lehetővé.

Az ellenzéki frakció az egészségügyi tárcához fordul amiatt, hogy a betegekkel közvetlen kapcsolatban kerülő dolgozóknak pszichés alkalmasságát is vizsgálják. Tirts Tamás az ellenzéki frakció vezetője, aki szerdai sajtótájékoztatóján ,,Fekete Városnak" titulálta Budapestet, azt indítványozza, hogy a főváros tekintse saját halottjának a nővér áldozatait, és nyújtson anyagi kártérítést a hozzátartozóknak.

Demszkyék kivárnak

Demszky szerdán még nem kívánta kommentálni a Nyírő Gyula Kórházban történt eseményeket, Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes pedig az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy amíg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vizsgálata le nem zárul, addig a Fővárosi Önkormányzat nem foglal állást a Nyírő Gyula Kórházban kialakult helyzettel kapcsolatban. A vzsglat várhatóan három-négy napon belül lezárul.