Mária
-6 °C
-2 °C

Szonda: Stabil MSZP-vezetés

2003.05.23. 07:53
Egy évnyi kormányzati munka után is tartja előnyét az MSZP. Ha most vasárnap lennének a választások, a szocialisták hat-hétszázezer szavazattal kapnának többet a Fidesznél. Más párt nem jutna a parlamentbe, a harmadik helyezett SZDSZ-t a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka támogatja.
Stabilan tartja vezető pozícióját az MSZP - derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadságban közzétett közvélemény-kutatásából. Egy évvel a választások után az MSZP 35 százalékos támogatást élvez a teljes lakosság körében, a biztos szavazó pártválasztók között 53 százalék a nagyobbik kormánypárt támogatottsága.

Hatszázezres hátrányban

A Fidesz-MPSZ-t a teljes lakosság 27, a biztos szavazó pártválasztók 39 százaléka támogatja. A Szonda felmérése kétpárti parlamentet mutat, a teljes lakosság körében 3 százalékos támogatottságú SZDSZ a pártot választók között 4 százalék.

A negyedik parlamenti párt, az MDF a teljes lakosság körében 1, a pártot választók között 2 százalékon áll.

A közvélemény-kutató elemzése szerint a szocialisták tartósan erősebbek a közvéleményben a Fidesznél. Az MSZP tábora hat-hétszázezer fővel nagyobb, és kisebb a párt elutasítottsága is - 14 százalék, szemben a Fideszt elutasítók 18 százalékával.

Generációs szakadás

A május 7-16 között végzet felmérés már az "újjáalakulási" kongresszus előtt is a Fidesz néppárti jellegét mutatja. A párt támogatottsága nagyjából azonosan oszlik meg az egyes iskolázottsági csoportokban, valamint a férfiak és nők körében.

Életkor és lakóhely szerint azonban nagy a szakadás, a fiatalok körében kétszer akkora a Fidesz támogatottsága, mint a legidősebb korosztályban. Falvakban másfélszer nagyobb arányban vannak fideszesek, mint a fővárosban.

Módszertan
A felmérést 2003 május 7-16 között 1500 fős, az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát prezentáló mintán végezték. A minta hibahatára +/-2.5 százalék. A mintában részt vevő 1500 főt az úgynevezett kétlépcsős rétegzett mintavétellel, teljes véletlent biztosító módszerrel történt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!