Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Eljárás Orbán vagyongyarapodása kapcsán

2002.06.25. 11:22
Az MSZP frakció három képviselője vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezését tervezi Orbán Viktor ellen. Az eljárás titkos és semmiféle következménnyel nem jár.
Orbán Viktor volt miniszterelnök vagyongyarapodását vizsgálnák annak az eljárásnak a keretében, amelyet három szocialista képviselő kezdeményezne a tervek szerint az Országgyűlésnél - értesült az Index.

Lejárató offenzíva?
A Magyar Nemzet keddi számában azt állítja, hogy a lapnak Simon Gábor szocialista képviselő a következőket nyilatkozta: az MSZP frakciója összehangolt támadásra készül Orbán Viktor volt miniszterelnök ellen a Medgyessy-ügy "hatástalanítása érdekében. A koncepció lényege, hogy a kormányfő vagyonnyilatkozatában feltüntetett ingatlanok értéke és azok piaci ára között 45 millió forint különbözet kimutatásával lejárató offenzívát indítsanak, interpelláció és sajtótájékoztató, illetve az ezekhez kapcsolódó sajtó-, valamint médiakampány segítségével

A lap által idézett Simon Gábor képviselő az Indexnek kijelentette: a Magyar Nemzet valótlanságot állított cikkében, ő ugyanis nem nyilatkozott ilyesmit a lapnak.

A képviselők jogállásáról szóló törvény szerint vagyonnyilatkozati eljárást bárki kezdeményezhet annak érdekében, hogy tisztázzák a képviselői vagyonnyilatkozatban leírtak valóságtartalmát.

A kezdeményezés nyomán az országgyűlés elnöke a mentelmi bizottságot kéri fel a vizsgálat lefolytatására. A testület az érintett képviselőtől bekéri azokat az adatokat, amelyek alátámaszthatják a vagyonnyilatkozatban foglaltakat.

Ezekbe az információkba csupán a bizottság tagjai tekinthetnek be, és a kapott dokumentumokat a vizsgálat lefolytatása után meg kell semmisíteni. Az eljárás semmiféle büntetést nem von maga után.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az Indexnek elmondta: a képviselőcsoportban még nem született végleges döntés az eljárás kezdeményezéséről.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!