Diána
12 °C
27 °C

Földet szerzett Orbánéknak, még aznap vezérigazgató lett

2002.06.22. 12:54
Bognár Sándor, az Orbán-kormány idején privatizált Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Rt. tulajdonos-vezérigazgatója "hajtotta fel" Felcsúton a földeket az exkormányfő feleségének - állítja a Magyar Hírlap. A exkormányfő vagyonnyilatkozata nem ad magyarázatot arra, miből futotta többek között a szűkebb pátriájában vásárolt ötvenhektáros földterületre. Egyes számítások szerint Orbán Viktor feleségének Lévai Anikónak 85 milliót kellett keresnie a miniszterelnöki fizetés mellé, hogy egyensúlyba kerüljön a családi kassza bevételi és kiadási oldala.
A Magyar Hírlap információi szerint a mezőgazdasági cég vezetője "tulajdonjog-fenntartással" vált jogosultjává azoknak a földeknek, amelyekről csak azt követően került le ez a bejegyzés, hogy Lévai Anikó lett az ingatlanok tulajdonosa novemberben.

Felcsúti földek

A földhivatali dokumentumokból kitűnik, hogy Bognár tulajdonképpen Orbánéknak "hajtotta fel" ezeket a földeket, nem vált valódi tulajdonosukká. A lap korábbi értesülései szerint egyetlen napon, tavaly november 7-én vásárolta meg mind a kilenc felcsúti földet Orbán Viktor felesége Bognár Sándortól, az Orbán-kormány által kivételezett helyzetbe hozott 12 agrárcég egyikének, a HKG Rt.-nek a vezérigazgatójától. Bognár napra megegyezően akkor került be az igazgatóságba, amikor az ÁPV Rt.-hez átkerült a társaság 1999. május 21-én. (Korábban a magyar állam tulajdonosi jogait az Állami Vagyonkezelő Rt. gyakorolta). A herceghalmi illetőségű vállalkozó két hónapra rá már a vezérigazgatói székben ült.

Orbán a másik nyilvánosságban

Orbán Viktort Japánba, a futball-világbajnokságra tett utazása miatt nem sikerült megkérdezni: miért nem hozta nyilvánosságra a februári vagyonbevallásában a már november elején megvásárolt 50 hektárt, s miért csak most tárta a közvélemény elé a felesége nevére történt felcsúti földvásárlást. Sajtó értesülések szerint elutazása előtt hétfőn azonban a volt miniszterelnök a Magyar Nemzetben járt. Mint ismert, kedden jelent meg a lapban a Medgyessy Péter kormányfő kémelhárító múltjával foglalkozó címlapsztori.

Családi számfejtés

Furcsa egybeesésre mutat, hogy aznap került nyilvánosságra Orbán vagyonnyilatkozata, amely egy év alatt több mint 50 milliós gyarapodást mutat a Sváb-hegyen, a Cinege utca 5.-ben május 9-én vett villa, a Felcsúton vásárolt 50 hektáros föld, valamint a Tokaj-Hegyalján megszerzett újabb szőlőterületeket figyelembe véve. Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnöki fizetése - amelyet egyedüli bevételi forrásként feltüntetett - tavaly bruttó 7,3 millió, adózás után körülbelül 5 millió forint lehetett. Amennyiben Lévai Anikó jövedelméből származik az ötvenmilliós családi gyarapodás, úgy az exkormányfő feleségének tavaly minimálisan 85 millió forintos jövedelmet kellett kimutatnia.