Judit
3 °C
7 °C

Földet szerzett Orbánéknak, még aznap vezérigazgató lett

2002.06.22. 12:54
Bognár Sándor, az Orbán-kormány idején privatizált Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Rt. tulajdonos-vezérigazgatója "hajtotta fel" Felcsúton a földeket az exkormányfő feleségének - állítja a Magyar Hírlap. A exkormányfő vagyonnyilatkozata nem ad magyarázatot arra, miből futotta többek között a szűkebb pátriájában vásárolt ötvenhektáros földterületre. Egyes számítások szerint Orbán Viktor feleségének Lévai Anikónak 85 milliót kellett keresnie a miniszterelnöki fizetés mellé, hogy egyensúlyba kerüljön a családi kassza bevételi és kiadási oldala.
A Magyar Hírlap információi szerint a mezőgazdasági cég vezetője "tulajdonjog-fenntartással" vált jogosultjává azoknak a földeknek, amelyekről csak azt követően került le ez a bejegyzés, hogy Lévai Anikó lett az ingatlanok tulajdonosa novemberben.

Felcsúti földek

A földhivatali dokumentumokból kitűnik, hogy Bognár tulajdonképpen Orbánéknak "hajtotta fel" ezeket a földeket, nem vált valódi tulajdonosukká. A lap korábbi értesülései szerint egyetlen napon, tavaly november 7-én vásárolta meg mind a kilenc felcsúti földet Orbán Viktor felesége Bognár Sándortól, az Orbán-kormány által kivételezett helyzetbe hozott 12 agrárcég egyikének, a HKG Rt.-nek a vezérigazgatójától. Bognár napra megegyezően akkor került be az igazgatóságba, amikor az ÁPV Rt.-hez átkerült a társaság 1999. május 21-én. (Korábban a magyar állam tulajdonosi jogait az Állami Vagyonkezelő Rt. gyakorolta). A herceghalmi illetőségű vállalkozó két hónapra rá már a vezérigazgatói székben ült.

Orbán a másik nyilvánosságban

Orbán Viktort Japánba, a futball-világbajnokságra tett utazása miatt nem sikerült megkérdezni: miért nem hozta nyilvánosságra a februári vagyonbevallásában a már november elején megvásárolt 50 hektárt, s miért csak most tárta a közvélemény elé a felesége nevére történt felcsúti földvásárlást. Sajtó értesülések szerint elutazása előtt hétfőn azonban a volt miniszterelnök a Magyar Nemzetben járt. Mint ismert, kedden jelent meg a lapban a Medgyessy Péter kormányfő kémelhárító múltjával foglalkozó címlapsztori.

Családi számfejtés

Furcsa egybeesésre mutat, hogy aznap került nyilvánosságra Orbán vagyonnyilatkozata, amely egy év alatt több mint 50 milliós gyarapodást mutat a Sváb-hegyen, a Cinege utca 5.-ben május 9-én vett villa, a Felcsúton vásárolt 50 hektáros föld, valamint a Tokaj-Hegyalján megszerzett újabb szőlőterületeket figyelembe véve. Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnöki fizetése - amelyet egyedüli bevételi forrásként feltüntetett - tavaly bruttó 7,3 millió, adózás után körülbelül 5 millió forint lehetett. Amennyiben Lévai Anikó jövedelméből származik az ötvenmilliós családi gyarapodás, úgy az exkormányfő feleségének tavaly minimálisan 85 millió forintos jövedelmet kellett kimutatnia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?