Auguszta
5 °C
22 °C

Orbán és Dávid levelezett a megüresedett parlamenti helyről

2004.04.23. 11:05
Orbán Viktor kimért hangú levélben ajánlott fel egyeztetést a Fidesz és a kereszténydemokraták új országgyűlési képviselőjelöltjéről Dávid Ibolyának. Az Isépy Tamás halála miatt megüresedett mandátumra a Fidesz elnöke Semjén Zsolttal és Harrach Péterrel együtt Deák Andrást javasolta. Az MDF elnöke válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz korábban "sajnálatos módon" felmondott minden megállapodást a két párt között.
Isépy Tamás halála után több mint két héttel levélben javasolt közös döntést a Fidesz elnöke a kisebbik ellenzéki párt vezetőjének a megüresedett képviselői hely betöltéséről.

Kereszténydemokrata követők

Az Orbán Viktor, Fidesz-, Semjén Zsolt, KDNP- és Harrach Péter, MKDSZ-elnök által aláírt levélben Deák Andrást, a fővárosi Fidesz-frakció MKDSZ-es képviselőjét javasolja elfogadásra Dávid Ibolyának. Bár a Fidesz-MDF 2002-es közös választási lista soron következő bejutója a hatvanadik helyen álló MDF-es jelölt lenne, a Fideszben úgy vélik, hogy a Regnum katolikus mozgalomban is aktív szerepet vállaló politikusnak kellene betölteni az MKDSZ-es Isépy helyét. Semjén Zsolt korábban arra emlékeztetett, hogy Varga László halálát követően is egy kereszténydemokrata jelölt, Rubovszky György került a parlamentbe.

Együtt kell fellépni

Dávid Ibolya válaszában leszögezi, hogy Isépy Tamás április 2-án bekövetkezett halála előtt március 3-án ORTT-s kinevezése miatt Szalay Annamária is lemondott mandátumáról. Az MDF elnöke felhívja a figyelmet arra, a Fidesz korábban "sajnálatos módon" felmondott minden megállapodást a két párt között. A jogi szabályozás alapján viszont a két pártnak, mint közös listát állító szervezetnek együttesen és közös fellépéssel kell az OVB elé terjeszteni üresedés esetén a helyet betöltő jelölt nevét. Dávid Ibolya ezért egyeztetést javasol Orbánéknak.

Feloldozták az MDF-et

Az MDF-elnöke egyébként a szövetségi szerződések felmondása után Varga László tavalyi halálával kapcsolatban közleményében kijelentette, a Fidesz egyoldalú lépésével feloldotta az MDF-et azon kötelezettsége alól, hogy figyelembe vegye a listás helyek megüresedése esetén a megüresedés okát. Dávid akkor azt állította, hogy ha nincs megállapodás, akkor a listáról a következő jelölt került volna be.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.