Vilma
-8 °C
3 °C

Ideiglenesen működésképtelen az ORTT

2004.11.09. 17:26
Az MDF frakció megszűnése miatt hetekre működésképtelenné vált a médiahatóság, mert az ORTT tagok mandátuma megszűnik, amikor feloszlik egy párt képviselőcsoportja. Az ORTT működéséhez legalább öt tagra van szükség, a kialakult helyzet miatt azonban a testület létszáma négy fősre csökkent, így egyelőre működésképtelen. Legkorábban két hét múlva folytathatja az ORTT a munkáját.
Nemcsak a parlamenti helyekre kell újrajelölni az MDF képviselőit, hanem a médiahatóságba is új tagokat kell jelölni, miután hétfőn megszűnt a párt parlamenti frakciója. Ráadásul e miatt legalább két hétig működésképtelen az Országos Rádió és Televízió Testület, mert létszáma az öt fős minimum létszám alá csökkent. A szabályozás szerint ugyanis az ORTT-tag mandátuma a delegáló párt parlamenti frakciójának megszűnésével automatikusan lejár, így Wéber János MDF-es delegált megbízatása hétfőn megszűnt. Nélküle pedig csak négy megválasztott tagja van a médiahatóságnak.

Egyelőre nem üléseznek

Ladvánszky György az MSZP által delegált ORTT-tag az Indexnek elmondta, hogy a médiahatóság tagjai kedden informális beszélgetést tartottak, ahol arra a jogi álláspontra helyezkedtek, hogy Wéber János megbízatása megszűnt és amíg új tagot nem delegál a demokrata fórum, nem üléseznek. A törvény ugyanis kimondja a testület létszáma minimum 5 fő. Egyes jogértelmezések szerint ez azt jelenti, hogyha öt alá csökken a tagok száma, akkor az egész testület megbízatása megszűnik. Ladvánszky azonban nem osztja ezt a vélekedést és úgy gondolja, ha az MDF delegáltja keresztül ment a jelölési folyamaton és megválasztják, folytathatják a munkát.

Az MDF delegáltját jelölésétől számított 15 napon belül kell megválasztania az Országgyűlésnek, a szavazás előtt a kulturális bizottságnak meg kell hallgatnia az aspiránst, de szavazniuk nem kell. Ha a delegált nem kapna elegendő szavazatot a parlamentben csak akkor lehet vele újra próbálkozni, ha a szavazatok legalább 10 százalékát megszerezné. Az Országgyűlés csütörtöki házbizottsági ülésén dőlhet el, mikor szavazhat a parlament az MDF új delegáltjáról. A demokrata fórum szerdai elnökségi ülésén lehetséges, hogy szóba kerül a jelölés kérdése, mindenesetre senkit nem sikerült az ügyben szóra bírnunk.

2002 óta műkdöik minimum létszámmal az ORTT

Az ORTT egyébként a 2002-es választások óta működik a törvényben meghatározott minimum létszámmal, azaz öt taggal. A médiatörvény úgy rendelkezik, hogy képviselőcsoportonként legalább egy tagot kell delegálni, az elnököt pedig a köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen jelöli. Legutóbb jelentősen elhúzódott az elnökjelölés, mert hetekig nem tudott konszenzusra jutni az elnök személyéről Medgyessy Péter akkori kormányfő, illetve Mádl Ferenc köztársasági elnök.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.