Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Orbán és Juszt újra a bíróságon

2003.03.26. 12:56
Orbán Viktor exminiszterelnök személyiségi jogi pert indított Juszt László ellen, mert az újságíró tavaly októberben azt írta róla, hogy "zsidózik"; az első tárgyalást szerdán tartották a Budai Központi Kerületi Bíróságon (BKKB). A tárgyalást elnapolták, mert bíróság a nyelvész szakértői véleményét is megvizsgálja.
Juszt László a tavaly október 23-i ünnepségek kapcsán a Népszava október 28-i számában közölt Megbékélés napja című írásában úgy fogalmazott, "hogy Orbán Viktor és Kövér László zsidózik egy kiadósat" és ez őt nem lepi meg.

Orbán ügyvédje szerint valótlant állított Juszt

A felperes jogi képviselője szerint ez valótlan, emberi méltóságot sértő állítás, ezért kéri a bíróságtól: állapítsa meg a jogsértést és az alperest tiltsa el a további jogsértéstől, valamint kötelezze elégtétel adására a Népszava hasábjain.

Felperesi érvelés szerint ha valakiről azt állítják, hogy zsidózik - azaz antiszemita kijelentéseket tesz -, az hátrányosan befolyásolja közmegítélését, sérti jó hírnévhez fűződő jogát.

Juszt László jogi képviselője a szerdai tárgyaláson vitatta, hogy a kifogásolt állítás éppen Orbán Viktor ünnepi beszédére vonatkozott volna, egyébként pedig az ügyvéd szerint általános kijelentés, vélemény formájában igenis megalapozott. A vitatott kijelentés megalapozottságát Juszt László ügyvédje a tárgyaláson számos, megítélése szerint a magyar zsidóságnak nem kedvező kormányfői gesztus sorolásával kívánta alátámasztani.

Az ügyvéd hivatkozott többek között arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként egyetlen zsidó mártírünnepet sem tisztelt meg jelenlétével, ám példának okáért a rasszista hangvétele miatt elmarasztalt Vasárnap Újságban nem egyszer adott nyilatkozatokat, sőt még az is előfordult, hogy úgy köszönt el a hallgatóktól: kitartás.

Mindezzel kapcsolatban Orbán Viktor jogi képviselője annyit mondott: az effajta érvelés nem jogi, hanem politikai természetű és így nem is a bíróságra tartozik.

Senkit nem büntettek még zsidózásért

Juszt László jogi képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon még soha senkit nem marasztaltak el a bíróságok sem bűntető, sem polgári perben azért, mert zsidózott. Ebből viszont az ügyvéd szerint az is következik, hogy a magyar bíróságokon az sem számíthat jogsértésnek, ha valakiről azt a véleményt hangoztatják, hogy zsidózik.

Juszt László október 28-i cikke nyomán Orbán Viktorhoz hasonlóan Kövér László is személyiségi jogi pert indított, amelyben a BKKB a napokban első fokon, nem jogerősen a fideszes politikusnak adott igazat, és kimondta, hogy jogsértés történt.

Szerdán az alperes ügyvédje két, a vitatott írást elemző nyelvész szakértői véleményt is becsatolt a bíróságnak, ezért elnapolták a tárgyalás.

Nem ez az első per a két fél között. Amint arról az Index korábban beszámolt, Juszt azért perelte be a volt kormányfőt még tavaly, mert egy rádiós interjúban Orbán azt mondta: "ilyen embernek nincs helye a médiában". Ebben az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság úgy döntött, hogy Orbán Viktornak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie az újságírótól, mert megsértette személyiségi jogait.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.