Hajnalka
-1 °C
15 °C

Elmeszelték a 'kurva és a béna'-paródiát

2001.01.25. 15:44
Állampolgári bejelentés alapján az Országos Rádió és Televízió Testület vizsgálatot indított a szilveszteri Gálvölgyi-show ellen. A testület közleménye szerint a műsor megsértette a mozgáskorlátozottakat. Az RTL Klubnak nincs lehetősége fellebbezni, viszont szankciótól sem kell tartania. A kereskedelmi tévé szóvivője szerint a paródián nem lehet számon kérni annak tárgyát, hiszen ezzel a paródia létjogosultságát vitatnák.
Gálvölgyi János szilveszterkor Csiszár Jenő műsorát parodizálta. Gálvölgyi vendége egy prostituált és egy mozgáskorlátozott volt, ahogy Gálvölgyi mondta: egy kurva és egy béna.

A kiöregedett prostituált életéről és élményeiről mesélt, míg a mozgáskorlátozott Gálvölgyi-Csiszár provokatív kérdéseire próbált válaszolni (nem sok sikerrel, mivel beszélni sem tudott), miközben egy rokkantkocsiban rázkódott.

'Túllépték az általános erkölcsi korlátokat'

Az ORTT-hez állampolgári bejelentés érkezett a paródia kapcsán. A testület panaszbizottsága megállapította, hogy a műsorszolgáltató megsértette a médiatörvényt. Az ORTT a törvény következő passzusára hivatkozott: ,,A műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármilyen többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére."

A testület szerint a műsor túllépte az általános erkölcsi korlátokat, a megjelenített mozgáskorlátozott személyén keresztül ellenérzéseket váltott ki azon családokban és személyekben, akiknek a családjában vagy közvetlen környezetében hasonló személy él.

'Nincs semmiféle szankció'

Az Index érdeklődésére az ORTT Panaszbizottságánál elmondták, hogy az ügyben fellebbezésnek helye nincs, viszont a nyilatkozat, amely kimondta, hogy a műsor megsértett egy kisebbséget, nem von magával semmiféle szankciót.

'Nem a paródián kéne elverni a port'

A paródián nem lehet számon kérni a tárgyát, hiszen ezzel a paródia létjogosultságát vitatjuk - nyilatkozta az Indexnek Szabó Stein Imre, az RTL Klub szóvivője. Gálvölgyi műsorainak a lényege, hogy egy-egy jellegzetes médiakaraktert figuráz ki. Szabó Stein szerint nem a paródián kellene elverni a port, hanem esetleg meg kellene nézni azt, hogy az eredeti műsorban tisztességgel kezelték-e a fogyatékos riportalanyt.

Ezzel együtt az RTL tiszteletben tartja és figyelembe veszi az ORTT döntését.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.