Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Szász az Inter-Európa ügyvezetőjét is pénzmosással vádolja

2003.08.22. 23:44
Az Inter-Európa Bank, a Magyarországi Volksbank és az OTP ügyfélkörét is érinti az a pénzmosás gyanúja miatt tett feljelentés, amelyet Szász Károly, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke juttatott el az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságához. A Pannonplast-ügyben kezdett PSZÁF-vizsgálat szerint összesen 6,2 milliárd forint landolt, főként készpénzben két szíriai állampolgár az Inter-Európa Banknál és az OTP-nél vezetett számláin. Abdo Mahmoud és El Abed Hasan számláira három éve érkeztek az utalások a K&H Equities-ügyből már ismert Montrade és a Balmoral offshore cégektől.
Több olyan cég és magánszemély ügyében tett ismeretlen tettes ellen feljelentést Szász Károly, amelyek a K&H Banknál végzett PSZÁF-vizsgálat során már "látókörbe kerültek".

Szoros összefüggés a Pannonplasttal

Az Index birtokába került dokumentum szerint a feljelentésben nevesített banki ügyfelek olyan tranzakciókat hajtottak végre, amelyek a PSZÁF megítélése szerint "szoros összefüggésbe hozhatók a Pannonplast Rt. részvényeinek felvásárlásával, továbbá a Kulcsár Attila ellen folyamatban lévő eljárások során felderített szabálytalanságokkal, jogszabálysértésekkel". A felügyelet július 28-án végzett helyszíni vizsgálatot az Inter-Európa Banknál, pénzmosás gyanús ügyleteket keresve.

Két szíriai

A feljelentés szokatlannak minősíti két szír állampolgár nagy összegű és nagy gyakoriságú tranzakcióit, amelyekben összesen 6,2 milliárd forint vándorolt a K&H Equities-ügyből már ismert Montrade és a Balmoral offshore cégektől Abdo Mahmoud és El Abed Hasan számláira. Az Inter-Európa Banknál és az OTP-nél vezetett számlákra mindig ugyanazok a cégek utaltak hiteltörlesztés, valamint értékpapír tranzakció címén több tízmilliós, esetenként százmilliós tételeket.

A pénzintézetekben Abdo Mahmoud és El Abed Hasan gyakran készpénzben vette fel az utalásokat. A két szíriainak több közös számlája és cége is volt: tulajdonosok például a Volksbank pénzváltó ügynökeként működő Mondyel Kft.-ben. A PSZÁF szerint a kft. Volksbanknál vezetett számlája alapján a pénzmozgások tekintélyes része nem eredhet szokásos pénzváltói tevékenységből.

Pénzváltók Kulcsár ügyfelei közt

Szintén az Inter-Európánál vezetett számlát egy másik pénzváltó cég, a Suszi Kft., amelynek két korábbi tulajdonosa, Bende Péter és Szikora István szerepel Kulcsár Attila privát ügyfelei között is. A K&H Bank vizsgálata során felbukkant Suszi Kft. ritkán és nagyösszegben végrehajtott tranzakciói és a cég egyik ügyvezetőjének, Abdellah Abdelrahmannak magánszámláin folyt pénzmozgások a dokumentum szerint a "pénzmosás bűncselekményi tényállás megvalósulására utalnak". A gyanút erősíti, hogy a cég az elmúlt években dollármilliókat utalt több kínai cégnek és magánszemélynek.

Pini és Mudura

A Szász Károly által aláírt feljelentés beszámol arról is, hogy a K&H Equitiesnél látókörbe került az Inter-Európa üzlet és hálózatirányításért felelős ügyvezető igazgatója, Giuseppe Pini, akinek a banknál tartott számláit áttekintve szintén pénzmosás-gyanús ügyletekre bukkantak. A PSZÁF az ügyvezető eurószámláján és a felügyelő bizottsági tagként szintén hozzá köthető Ramexa Kft. számláján történt jelentős összegű pénzmozgásokra alapozza állításait. A felügyelet Mudura Sándor, Medgyessy Péter miniszterelnök erdélyi barátjának ügyleteit vizsgálva hasonló megállapításra jutott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.