Valér
4 °C
8 °C

PM vizsgálat a PSZÁF ellen

2003.08.20. 20:13
László Csaba nem kapott kielégítő választ a felügyelet elnökétől, a PSZÁF által végzett munkával kapcsolatban. A minisztérium ezért szerdán vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy az intézmény mindent megtett-e a kifogásolható gazdálkodás felszámolása érdekében, illetve hogy a vezetés megőrizte-e politikai függetlenségét.
A Pénzügyminisztérium (PM) azonnali hatállyal vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy milyen fokú felelősség terheli a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) a K&H bankcsoportnál kialakult helyzetért - közölte a pénzügyi tárca szerdán.

Kérdéses a politikai függetlenség

A PM közleménye szerint a vizsgálat célja feltárni, maradéktalanul érvényesítette-e munkája során a PSZÁF a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény, a tőkepiacról szóló törvény, valamint a hatályos kormányrendeletek előírásait. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal korábbi vizsgálata elmarasztalta a PSZÁF gazdálkodási gyakorlatát, egyes ügyekben rendőrségi nyomozás is folyamatban van.

"A pénzügyminisztériumi vizsgálat célja annak kiderítése, megtett-e mindent a PSZÁF vezetése a kifogásolt gyakorlat megszüntetése érdekében. Meg kell állapítani, hogy a PSZÁF vezetői a számukra jogszabályokból következő politikai függetlenség megőrzése mellett végzik-e munkájukat" - áll a közleményben.

Szász válasza ne volt kielégítő

Magyarországon számos jogszabály írja elő a biztonságos és prudens pénzügyi-befektetési szolgáltatói tevékenység folytatásának feltételeit. E szabályok betartatása, a betartásuk ellenőrzése a PSZÁF joga és kötelessége. A pénzügyminiszter joga és kötelessége pedig az erre hivatott állami szervezet munkájának ellenőrzése, mulasztások esetén a következtetések levonása - emlékeztet a közlemény.

A tárca közlése szerint a pénzügyminiszter korábban írásban kért tájékoztatást a PSZÁF vezetőjétől, mit tett a felügyelet a K&H bankcsoportban kialakult gyakorlat megelőzése, illetve megszüntetése érdekében. A PSZÁF elnökének válasza nem volt kielégítő, a pénzügyminiszter ezért, a hatályos törvényeknek megfelelően, a politikai vádaskodásoktól mentes tényfeltárás érdekében rendelte el a vizsgálatot.