Berta, Bettina
15 °C
26 °C

A PSZÁF elnöke tudott a K&H Bank ügyeiről?

2003.08.06. 18:15
A kormányszóvivő szerint egy magyar állami szervezet elnökének egy éve lehetősége lett volna a K&H ügyeinek megakadályozására. Ha az információk igaznak bizonyulnak, akkor az nem maradhat következmények nélkül, tette hozzá Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.
"A kormánynak az elmúlt napokban tudomására jutott, hogy volt egy olyan magyar állami szervezet, amely az erre megfelelő jogosultságokkal és függetlenséggel rendelkezik, és amely szervezet elnökének egy éve, tényekkel bizonyítható módon, lett volna lehetősége a Kereskedelmi és Hitelbanknál kialakult ügyek megakadályozására" - jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően.

"Nem maradhat következmények nélkül"

A kormányszóvivő nem nevezte meg a kérdéses szervezetet, ám a szervezet körülírásából egyértelműen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére lehet következetni. Mint emlékezetes, a K&H Equities milliárdos ügyletei körüli botrány éppen a PSZÁF elnökének, Szász Károlynak a megveretésével robbant ki. A kormány azonban már a hónapokkal ezelőtt történt atrociás előtt kritizálta a szervezet működését. A PSZÁF működésében visszásságokat feltáró KEHI-jelentést már akkoriban megtárgyalta a kormány.

Jelenleg a Pénzügyminisztérium vizsgálja, hogy a K&H-üggyel kapcsolatban felmerült információk megfelelnek-e a valóságnak. "Ha ezek az információk igaznak bizonyulnak, akkor az nem maradhat következmények nélkül" - fűzte hozzá. Rámutatott: a "nagyon közeli napokban" a vizsgálat befejeződését követően nyilvánoságra hozzá, hogy "miről van szó".

Feljelentés pénzmosás gyanúja miatt

A K&H Bank, mint a K&H Equities magyar tulajdonosa kedden újabb büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes vagy tettesek ellen pénzmosás bűntettének alapos gyanúja miatt.

Az eddig feltárt tények valószínűsítik, hogy a 60-70 érintett ügyfél számlájáról hiányzó pénzösszegek vélhetően hamis átutalási és átvezetési megbízások, illetve nem valós értékpapír adásvételi szerződések felhasználásával, off-shore cégeken keresztül jutottak el a címzettekhez.