Olga, Liliána
22 °C
35 °C

A PSZÁF már 1998 óta tudhat a K&H ügyféllistájáról

2003.08.07. 17:25
A PSZÁF már 1998-ban felfedezett a Kereskedelmi és Hitelbank értékpapírcégénél egy olyan ügyfél-nyilvántartási rendszert, amely gyakorlatilag Kulcsár Attila "magánnyilvántartásaként" működött, áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A felügyelet kifogást emelt, de konkrét lépéseket nem tett. A PSZÁF mindent cáfol.
A pénzügyminiszter néhány hete soron kívüli tájékoztatást kért a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) csoportnál az elmúlt években lefolytatott felügyeleti vizsgálatokról, ellenőrzésekről, áll a Pénzügyminisztérium által kiadott közleményben. A PSZÁF által megküldött jelentés néhány megállapítása arra enged következtetni: a felügyelet hosszabb ideje tudhatott a K&H bankcsoportnál folyó visszaélésekről.

A levélben az áll, hogy a felügyelet 2002. júliusa óta birtokában van annak az információnak, miszerint Kulcsár Attila hamis okirattal igazolta brókervizsgájának meglétét.

"A PSZÁF tudott az ügyféllistáról"

A jelentésben szerepel az is, hogy a felügyelet már 1998-ban felfedezett a Kereskedelmi és Hitelbank értékpapírcégénél egy olyan ügyfél-nyilvántartási rendszert, amely gyakorlatilag Kulcsár Attila "magánnyilvántartásaként" működött. Az 1999-es ellenőrzés során a PSZÁF ismételten megállapította a korábban feltárt és megállapított hiányosságokat. A felügyelet mindkét esetben kifogást emelt az említett rendszer ellen, de konkrét lépést nem tett az ügyben.

2000-ben a Kereskedelmi és Hitelbank új rendszer üzembeállítását jelezte a felügyeletnek. Az erről szóló levélben a bank konkrétan nem tért ki a kifogásolt "magánnyilvántartási rendszer" használatának megszüntetésére, "ugyanakkor annak megfogalmazásából úgy tűnt, hogy 2000. június 30-val új, integrált rendszerre térnek át. Ebből a Felügyelet arra következtetett, hogy a K&H Bank Rt. az észrevételt elfogadta."

"Nem maradhat következmények nélkül"

László Csaba pénzügyminiszter levélben kért további, minden részletre kiterjedő tájékoztatást az ügyben a felügyelettől.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után jelezte, hogy a pénzügyi tárca vizsgálódik az ügyben. "Ha az információk igaznak bizonyulnak, akkor az nem maradhat következmények nélkül" - jelentette ki. Rámutatott, hogy a "nagyon közeli napokban" a vizsgálat befejeződését követően nyilvánoságra hozzák, hogy "miről van szó".

A PSZÁF cáfol

A PSZÁF az Indexnek eljuttatott közleményében kijelenti, hogy arra vonatkozóan nem volt információja, hogy egy korábbi informatikai rendszer Kulcsár Attila "magánnyilvántartásaként" tovább működött. Erről (a tulajdonosokkal egyidőben, az általuk lefolytatott belső vizsgálat eredményeképpen) csak 2003. július 4-én szerzeztek tudomást, amikor a visszaélésekben feltehetően érintett munkavállalók személyi számítógépeinek adattartalmát másolatban megkapták.

Elírták a dátumot

Azt is tagadják, hogy tudtak volna arról, Kulcsár Attilának nincs megfelelő képesítése. A felügyeletnél azt állítják, hogy a László Csabának küldött levélben dátumelírás történt. Vagyis nem 2002-ben, hanem egy évvel később tudták meg, hogy a sikeres vizsgát igazoló dokumentumot a Brókerképző Alapítvány más nevére állította ki.