Orsolya
7 °C
10 °C

Béremelésért sztrájkolhatnak a rendőrök

2003.01.02. 07:46
Két év alatt a másfélszeresére kellene emelni a rendőrök fizetését, ahhoz, hogy az uniós csatlakozásáig a rendőrségi bérek elérjék az EU-ban kifizetett átlagbérek 60 százalékát. Béres László, a Független Rendőrszakszervezet elnöke ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak azt mondta: jogosnak tartott bérkövetelésüknek a tárgyalóasztalnál kívánnak érvényt szerezni. A szakszervezet azonban nem egységes a kérdésben: egyesek szerint az érdekérvényesítéshez keményebb eszközökhöz kellene nyúlni.
A Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) közelmúltban megválasztott elnöke nem ért egyet azokkal, akik utcai demonstrációk kilátásba helyezésével gyakorolnának nyomást a kormányra annak érdekében, hogy a rendőrségi dolgozók bére elérje az uniós átlagbérek 60 százalékát - írja csütörtöki számában a Népszabadság.

Béres László alezredes vázolta, hogy az FRSZ a lehetőség szerint a tárgyalóasztalnál akarja kiharcolni a rendőrök és a rendőrségen dolgozó köztisztviselők, közalkalmazottak béremelését. Elismerte ugyanakkor: léteznek a szakszervezetben olyan erők, amelyek szerint a jelenleginél radikálisabban kellene a rendőrök érdekeit képviselni.

A végeken dolgozók bére alacsony

Az alezredes szerint a rendőröknek "középpolgári fizetést" kellene kapniuk, de a jelenlegi 120 ezer forintos nettó rendőrségi átlagjövedelmek ettől elmaradnak, bár igaz, hogy a tisztikar jövedelme már megközelítette, egyes beosztásokban pedig el is érte az európai szintet. A végeken dolgozó járőröké és nyomozóké azonban még jelentősen elmarad a kívánatostól.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a szakszervezet januárban dolgozza ki rövid és hosszú távra szóló tárgyalási stratégiáját, és akkor fogalmazza meg a pontos bérköveteléseit. Az elnök szerint az idén várhatóan az inflációt hat százalékkal meghaladó bérnövelést kérnek majd a rendőröknek a kormánytól.

A rendőrségen dolgozó közalkalmazottaknak, akik nélkül "meghalna a rendőrség", és akik bizonyos munkakörökben fele- vagy harmadannyi bérért ugyanazt a munkát végzik, mint a hivatásosok, még ennél is nagyobb arányú béremelést tartanának indokoltnak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!