Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az új rendőrfőkapitány kivizsgálja a móri nyomozás eredménytelenségének okait

2002.06.03. 15:56
Modern rendőri szervezet kiépítésére tesz kísérletet a hétfőn kinevezett új országos rendőrfőkapitány, Salgó László, aki szerint ehhez nem mágusra van szükség, hanem csapatmunkára. Salgó László közölte, hogy még nem tekintette át a móri ügy aktáit, de meglátása szerint vizsgálni kell az eredménytelenség okait.
Országos vezetői állományértekezletet tartott hétfőn a rendőrség az ORFK székházában Salgó László kinevezése alkalmából. Az eseményen részt vett Lamperth Mónika belügyminiszter is.

Le a végletekkel

Lamperth Mónika
A belügyminiszter elmondta, hogy az új kormány kiemelten kezeli a közbiztonság kérdését, ezért szándékuk, hogy a ciklus végére igazán korszerű rendőri szervezetet alakítsanak ki. Lamperth szerint jellemző, hogy a magyar rendőrség büszkélkedhet Európa talán legékesebb rendőrpalotájával, de minél mélyebbre nézünk a szervezetben, annál nagyobb hiányosságokat találunk.

Ezen a helyzeten többéves korszerűsítési programmal változtatunk - mondta a belügyminiszter. - Látni kell, hogy rövid távon nagy léptekkel nem haladhatunk, hiszen a Belügyminisztérium 10 milliárd forintos hiányt örökölt.

Le a korrupcióval

Nem csak a társadalmi, de a rendőrségi korrupció ellen is szigorúan fellépünk a jövőben - hangoztatta Lamperth Mónika, hozzátéve, hogy a "döglött ügyek sora" sem nőhet tovább. A belügyminiszter megítélése szerint a nagyobb nyomozati eredményességnek lenne igazi visszatartó ereje, nem pedig a büntetések súlyosbításának.

- Orbán Péter felmentett országos rendőrfőkapitány munkájára továbbra is számítok egy másik beosztásban - mondta állományi beszéde végén a belügyminiszter.

A bölcsességek és a hasonlatok embere

Salgó László
A frissen kinevezett főkapitány, Salgó László ismét a kínai bölcset, Lao-ce-t idézte, mintegy igazolva kinevezése tényét. - Hatalmat adni csak annak szabad, akinek a hatalom teher - mondta. Annak ellenére is elfogadtam a felajánlást, hogy most "nem optimális" körülmények között foglalom el a székem, hiszen a közvélemény kétségeket fogalmazott meg a rendőrség munkáját illetően, és több belső feszültség is gátolja a munkánkat.

Az átalakítás folyamatát Salgó László egy keserű pirula lenyeléséhez hasonlította, mely először talán kellemetlen lesz, de végül gyógyulást hoz. A hasonlatoknál maradva elmondta: egy zászlóshajót akar, melyet nem bárkák, és ladikok követnek, hanem romboló és naszádok. - Velem hátrafelé menni nem lehet, én sikerre vagyok kódolva - jegyezte meg az új főkapitány, hozzátéve, hogy meglátása szerint a szervezeti átalakításhoz nem mágus kell, hanem csapatmunka.

Mór: vizsgálni kell az eredménytelenség okait

Orbán Péter
Konkrét ügyekben most nem mondok semmit - válaszolta a móri üggyel kapcsolatos újságírói kérdésekre Salgó László. - A média tőlem nagyon ritkán hall majd konkrét ügyekről: számtalan kiváló kolléga fog velem dolgozni, akik megválaszolnak minden megválaszolható kérdést. Nem tekintettem még át a móri ügy aktáit, egyelőre csak az nyilvánvaló, hogy a nyomozás eredménytelen maradt, aminek az okait ki kell vizsgálni. A rendőrség most hosszú távú, stratégiai nyomozásra rendezkedett be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!