Viola
-5 °C
-2 °C

Bizottsági igen Salgó főkapitányi kinevezésére

2002.05.30. 11:22
Politika- és minden más befolyástól mentes, kizárólag normák és jogszabályok alapján működő rendőrséget irányítana Salgó László dandár-tábornok, akit országos rendőrfőkapitánynak javasol Lamperth Mónika belügyminiszter. A parlament rendészeti bizottsága alkalmasnak találta Salgót a posztra.
A főkapitányjelölt csütörtöki rendészeti bizottsági meghallgatásán közölte, Medgyessy Péter kormányfőtől és a belügyminiszter asszonytól is garanciát kapott arra, hogy esetleges megválasztása esetén munkáját politika- és minden más befolyástól mentesen végezheti majd. A testület 11 igen szavazattal és 6 tartózkodás mellett alkalmasnak találta Salgó Lászlót az országos rendőrfőkapitányi posztra.

Elbocsátásokra is sor kerülhet

Salgó László Fotó: HavariaPress
Salgó László tervei között szervezeti és szerkezeti átalakítások is szerepelnek, de hogy pontosan miből áll a javaslata, nem részletezte. A leendő rendőrfőkapitány az Országos Rendőrfő-kapitányságot viszont egy nagy vízfejhez hasonlította.

A főkapitányjelölt szerint haladéktalanul szükséges a rendőrségi költségvetés támogatása, ez ugyanis most alapvetően forráshiányos. A leendő főkapitány tarthatatlannak ítéli azt, hogy a rendőrségnek jelenleg bevételi kötelezettsége van. Véleménye szerint annak közzétételekor már előre lehetett tudni, hogy a rendőrség annak csupán csak 50-55 százalékát lesz képes teljesíteni. Salgó László úgy véli, a rendőrség működését az állami költségvetésnek kell finanszíroznia, ha pedig a szervezet mégis bevételre tenne szert, azt belső fejlesztésekre kell fordítani.

A jelölt javítaná a rendőrség hazai megítélét

Salgó fontosnak tartja, hogy az állampolgárok ne a statisztikákat deriválva érezzék, hogy milyen a közbiztonság. Azt szeretné, hogyha a rendőrség hazai megítélése és presztízse legalább olyan jó lenne, ahogyan a nyugat-európai országokban vélekednek a magyar bűnüldöző szervekről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!