Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Menesztik Orbán Pétert

2002.05.28. 10:32
Salgó László eddigi Tolna megyei rendőrfőkapitány lehet az ORFK új vezetője. A belügyi tárca sajtóosztálya megerősítette, hogy menesztik posztjáról Orbán Péter eddigi főkapitányt.
Csaknem négy évvel kinevezése után távoznia kell posztjáról Orbán Péternek, az eddigi országos rendőrfőkapitánynak. Menesztésének okairól a tárca Indexhez eljuttatott közleménye nem ad tájékoztatást, szűkszavúan csupán annyi áll benne: a személycseréknél a belügyminisztert szigorú szakmai szempontok vezérlik. A főkapitány a tervek szerint június 15-ével távozik.

Salgó László
Salgó László Tolna megyei rendőrfőkapitányt kérte fel Lamperth Mónika belügyminiszter az ORFK új vezetőjének - derül ki a közleményből. Az országos rendőrfőkapitányi poszt várományosát várhatóan már szerdán meghallgatja az Országgyűlés Rendészeti Bizottsága. Ezt követően pedig a belügyminiszter javaslatot tehet kinevezésére a miniszterelnöknek. A HavariaPress megkereste az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatóját, de Garamvölgyi László közölte: egyelőre nincs véleménye a fejleményekről.

Salgó László dandártábornok korábban volt Csongrád megyei rendőrfőkapitány is, majd éveken át Hágában rendőri attaséként képviselte Magyarországot. Salgó Lászlót Tolna megyei székhelyén kedden délelőtt nem sikerült elérnie az MTI-nek, mivel már úton volt Budapestre. Salgó László Hódmezővásárhelyen született, és idén tölti be 41. évét. A Rendőrtiszti Főiskola elvégzése után, Szegeden jogi doktorátust szerzett, és ügyészi szakvizsgát tett. Tanulmányi úton járt Amszterdamban, Koppenhágában, és a Chichago-i Egyetemen is. Kutatási területeiről angol nyelven is publikált. Salgó László a Magyar Tudományos Akadémia Kriminológiai Albizottságának tagja, 2001-ben a holland Királyi Ház Lovagkeresztjének Tiszti Fokozata kitüntetését kapta.

Felkai László kerül Grespik helyére

A belügyminiszter a tárcán belül személycserét tervez a közigazgatási államtitkári poszton. Érdemei elismerése mellett kezdeményezi Felkai László államtitkár felmentését és áthelyezését a Grespik László távozásával megüresedett Fővárosi Közigazgatási Hivatal élére.

A korábbi híreknek megfelelően a belügyminiszter új közigazgatási államtitkárrá dr. Tóth Zoltán, a Választási Iroda volt vezetőjének kinevezését kezdeményezi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!