Viola
-6 °C
-2 °C

Személycserék az Oktatási Minisztériumnál

2002.05.27. 09:48
Főosztályvezetői szintig személycseréket tervez a tárcánál az Oktatási Minisztérium új vezetése - írja a Magyar Nemzet. A napilap információi szerint a váltás a minisztériumi háttérintézetek vezetőit is érintené. Bár a napilap információit az Indexnek megerősítették, Hiller István, a tárca államtitkár-jelöltje teljesen alaptalannak nevezte azokat.
Tisztogatás vár az oktatási tárcára - írja mai számában a Magyar Nemzet. A napilap információi szerint a minisztérium új vezetése csaknem az összes helyettes államtitkárt és helyettes vezetőt elmozdítja a helyéről. Várhatóan csak Stark Antal jelenlegi gazdasági helyettes államtitkár marad a posztján - írja a Magyar Nemzet.

A háttérintézetek vezetőit is leváltanák

A személycserék érintenék a háttérintézményeket is, a napilap információi szerint eltávolítanák pozíciójából Pósfai Pétert, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) főigazgatóját és Menner Ákost, a Pilisborosjenői Pedagógus Továbbképzési Központ Kht. vezetőjét is. Ez utóbbi pozícióra a tárca új vezetésének jelöltje Pertl Gábor, aki korábban megbízott igazgatóként már vezette az intézményt.

Teljesen alaptalanok az információk

Bár a napilap információit az Indexnek megerősítették, megkeresésünkre Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkári posztjának várományosa "teljesen alaptalannak" nevezte a Magyar Nemzetben leírtakat. Semmiféle tisztogatásra nem kerül sor a tárcánál, aki szakmai értelemben jó munkát végez, az politikai nézeteitől függetlenül továbbra is marad - mondta el Hiller az Indexnek.

Azt, hogy Stark Antal gazdasági helyettes államtitkár a posztján marad, példának nevezte erre. Hiller nem tartotta fontosnak azt, hogy Stark már korábban is dolgozott együtt Magyar Bálinttal, mint mondta: Pálinkás József és Pokorni Zoltán vezetése alatt is a minisztériumnál dolgozott. Határozottan tiltakozom a tisztogatás szó ellen - tette hozzá Hiller.

Koncepcionális vita

A háttérintézményekkel kapcsolatos felvetéseket is cáfolta a jövendő államtitkár. A kormányprogramban ígéretet tettek az OKÉV működésének felülvizsgálatára, nem személyi kérdésről van tehát szó, hanem koncepcionálisról - mondta el Pósfai esetleges felmentése kapcsán. A Menner Ákos felmentéséről szóló információt is visszautasította Hiller, mint mondta: téved, aki azt hiszi, hogy az utóbbi időben személyi kérdésekkel foglalkoztak. Koncepciókról egyeztettek, nincsen idejük Pilisborosjenővel foglalkozni - tette hozzá.

Az előző kormány idején létrehozott hungarológiai Balassi Intézetet sem számoljuk fel, és vezetőjét, Újvári Gábort, aki egy tisztességes középjobb gondolkodású ember, sem váltjuk le - hozta fel ellenpéldaként Hiller. A kinevezendő államtitkár bár a cikket nem olvasta még el, mégis "tendenciózus politikai támadásnak" érzi azt. Arról is cikk jelent meg a Magyar Nemzetben, hogy én a miniszter úrral a kabinetfőnökök személyéről vitatkozom, ez sem igaz - hozta föl példaként Hiller.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!