Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Menesztések, személycserék a külügyben

2002.05.28. 09:28
Zárt ajtók mögött zajlott hétfőn a külügyi tárca átadás-átvétele. A Népszabadság híre szerint Martonyi János kérésére nem tájékoztatták se az esemény előtt, sem pedig utána a sajtót. A lap úgy tudja: öt év után menesztették a külügyi szóvívőt és több helyettes államtitkárnak is távoznia kell.
Hétfőn a Külügyminisztériumban sor került a kormányváltáskor szokásos átadás-átvételre. Ellentétben a négy évvel ezelőtti eseménnyel, a mostani átadás-átvételről a helyszínen nem tájékoztatták a sajtót, nyilvános beszédek nem hangzottak el - értesüléseink szerint ez a leköszönő kormány képviselője kérésére történt így - írja a keddi Népszabadság. Holott a két főszereplő ugyanaz volt, mint 1998 nyarán: Martonyi János (ezúttal) távozó és Kovács László régi-új külügyminiszter.

Új szóvivő a külügyben

Öt év után távozott a Külügyminisztérium szóvivői posztjáról Horváth Gábor. Utóda Tóth Tamás volt chilei nagykövet lett. A kelet-európai térségért (ideértve a FÁK-országokat is) felelős helyettes államtitkárságot a jövőben Boros Jenő, hazánk volt pozsonyi nagykövete vezeti majd. Zupkó Gábor gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár helyére Gecse Attila volt római nagykövet lép.

Bába Ivánt Hajdú András válthatja

A Magyar Nemzet értesülése szerint Bába Iván közigazgatási államtitkárt Hajdú András volt koppenhágai nagykövettel cserélik le. A lap szerint Hajdúról "köztudott, hogy a Horn-kormány hivatalba lépésekor ő hajtotta végre az akkori tisztogatást a tárcánál, és az MSZP pártkatonája". Kőrösi Csaba multilaterális ügyekért felelős helyettes államtitkár helyére az SZDSZ-hez közel álló Bródi Gábor, a KüM NATO-főosztályának vezetője kerül.

A Magyar Nemzet úgy tudja: Gottfried Péter, az integrációs államtitkárság vezetője továbbra is a Külügyminisztérium állományában marad, éppúgy, mint Major István külgazdasági helyettes államtitkár, föléjük helyezik viszont államtitkári rangban Balázs Péter volt bonni nagykövetet.

Új fejlemény, hogy a tárcavezető ugyanakkor rövid időn belül létrehozza a politikai igazgatói posztot, amelyet Udvardi Iván, Kovács László külügyi titkárságának vezetője tölt majd be. Udvardi egyébként egyszerre fogja felügyelni az Európával összefüggő biztonsági kérdéseket és a nyugat-európai államokkal való kétoldalú viszonyt.

Négy nagykövetet nevezett ki Martonyi

Martonyi János volt külügyminiszter egyik utolsó érdemi ténykedéseként még négy nagyköveti és néhány rendkívüli követi rangot adományozott - túlnyomórészt a Fidesz-kormányhoz közel álló diplomatának - derült ki a szombati Népszabadságból. A napilap azóta sem cáfolt értesülései szerint nagyköveti címet kapott a fideszes Zupkó Gábor, a KüM gazdasági ügyekben illetékes helyettes államtitkára - aki külügyes múlt nélkül, körülbelül két évvel ezelőtt került a minisztériumba. Szintén nagyköveti rang birtokosa lett Lőrincz Csaba helyettes államtitkár, akit a napilap külügyminisztériumi forrásai Németh Zsolt politikai államtitkár legszorosabb baráti és munkatársi köréhez számítják. Nagyköveti címet kapott emellett az emberjogi és kisebbségi területen dolgozó Pecze Károly és Brauer Klára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!