Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Menesztések, személycserék a külügyben

2002.05.28. 09:28
Zárt ajtók mögött zajlott hétfőn a külügyi tárca átadás-átvétele. A Népszabadság híre szerint Martonyi János kérésére nem tájékoztatták se az esemény előtt, sem pedig utána a sajtót. A lap úgy tudja: öt év után menesztették a külügyi szóvívőt és több helyettes államtitkárnak is távoznia kell.
Hétfőn a Külügyminisztériumban sor került a kormányváltáskor szokásos átadás-átvételre. Ellentétben a négy évvel ezelőtti eseménnyel, a mostani átadás-átvételről a helyszínen nem tájékoztatták a sajtót, nyilvános beszédek nem hangzottak el - értesüléseink szerint ez a leköszönő kormány képviselője kérésére történt így - írja a keddi Népszabadság. Holott a két főszereplő ugyanaz volt, mint 1998 nyarán: Martonyi János (ezúttal) távozó és Kovács László régi-új külügyminiszter.

Új szóvivő a külügyben

Öt év után távozott a Külügyminisztérium szóvivői posztjáról Horváth Gábor. Utóda Tóth Tamás volt chilei nagykövet lett. A kelet-európai térségért (ideértve a FÁK-országokat is) felelős helyettes államtitkárságot a jövőben Boros Jenő, hazánk volt pozsonyi nagykövete vezeti majd. Zupkó Gábor gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár helyére Gecse Attila volt római nagykövet lép.

Bába Ivánt Hajdú András válthatja

A Magyar Nemzet értesülése szerint Bába Iván közigazgatási államtitkárt Hajdú András volt koppenhágai nagykövettel cserélik le. A lap szerint Hajdúról "köztudott, hogy a Horn-kormány hivatalba lépésekor ő hajtotta végre az akkori tisztogatást a tárcánál, és az MSZP pártkatonája". Kőrösi Csaba multilaterális ügyekért felelős helyettes államtitkár helyére az SZDSZ-hez közel álló Bródi Gábor, a KüM NATO-főosztályának vezetője kerül.

A Magyar Nemzet úgy tudja: Gottfried Péter, az integrációs államtitkárság vezetője továbbra is a Külügyminisztérium állományában marad, éppúgy, mint Major István külgazdasági helyettes államtitkár, föléjük helyezik viszont államtitkári rangban Balázs Péter volt bonni nagykövetet.

Új fejlemény, hogy a tárcavezető ugyanakkor rövid időn belül létrehozza a politikai igazgatói posztot, amelyet Udvardi Iván, Kovács László külügyi titkárságának vezetője tölt majd be. Udvardi egyébként egyszerre fogja felügyelni az Európával összefüggő biztonsági kérdéseket és a nyugat-európai államokkal való kétoldalú viszonyt.

Négy nagykövetet nevezett ki Martonyi

Martonyi János volt külügyminiszter egyik utolsó érdemi ténykedéseként még négy nagyköveti és néhány rendkívüli követi rangot adományozott - túlnyomórészt a Fidesz-kormányhoz közel álló diplomatának - derült ki a szombati Népszabadságból. A napilap azóta sem cáfolt értesülései szerint nagyköveti címet kapott a fideszes Zupkó Gábor, a KüM gazdasági ügyekben illetékes helyettes államtitkára - aki külügyes múlt nélkül, körülbelül két évvel ezelőtt került a minisztériumba. Szintén nagyköveti rang birtokosa lett Lőrincz Csaba helyettes államtitkár, akit a napilap külügyminisztériumi forrásai Németh Zsolt politikai államtitkár legszorosabb baráti és munkatársi köréhez számítják. Nagyköveti címet kapott emellett az emberjogi és kisebbségi területen dolgozó Pecze Károly és Brauer Klára.