Ambrus
-7 °C
3 °C

Desszert okozta az ételmérgezést Szekszárdon

2001.06.12. 14:13
A szerdai laboreredmények döntik el, hogy szalmonella okozta-e a hétvégi ételmérgezést Szekszárdon. A gyanú szerint a Tolna Megyei Önkormányzat Kórházának konyhájában a 240 adag kakaós sodóval tálalt rizsfelfújt okozta 65 gyermek, és 19 felnőtt lázzal, hasmenéssel és hasi görcsökkel járó megbetegedését. Az ÁNTSZ első vizsgálatai szerint a tojás nem megfelelő hőkezelése okozta a mérgezést, amelynek észlelése után több szigorító intézkedést tettek a tisztiorvosok. Jelenleg hat gyereket kórházban ápolnak.

Még nincs kontrolált laboreredmény, így egyelőre csak feltétezik a Tolna Megyei ÁNTSZ-nél, hogy szalmonella okozta azt az ételmérgezést, amelyben 65 gyerek és 19 felnőtt betegedett meg Szekszárdon - erősítették meg hivatalos források az [origo] információit az Indexnek Az első magas lázra és hasmenésre panaszkodó betegek szombaton keresték fel a szekszárdi ügyeletes gyermekorvost. Miután az ügyeleten többen is hasonló tüneteket jelentkeztek, a gyermekorvos jelentette a szekszárdi járványügyi szolgálatnak a megbetegedéseket. A megyei tisztiorvosi szolgálathoz azonban csak hétfőn érkezett eredmény, bár ennek nincs jelentősége - mondta Dr. Németh Lídia, a Tolna Megyei ÁNTSZ helyettes tisztifőorvosa.

- Eddig 50-60 székletmintát vizsgáltunk meg, amelynek mintegy egyötöde mutatott szalmonellára. Konkrét és ellenőrzött eredményeket azonban csak szerdán tudunk mondani - foglalta össze a vizsgálatok eddigi eredményeit Németh.

A kórház konyhája a vétkes

A megbetegedett gyerekek a Tolna Megyei Önkormányzat kórházának óvodájában járnak. Az óvoda a kórház konyhájából kapja az ebédet, ugyanúgy, mint a tünetekkel jelentkező felnőttek. Így egyértelmű volt, hogy innen származtatható a fertőzés. A helyettes tisztiorvos tájékoztatása szerint olyan ételt kerestek, amelyben baromfi vagy tojásszármazék szerepelt. Így jutottak el a pénteki menühöz, amely csirkeaprólék-leves, valamint kakaós sodóval tálalt rizsfelfújt volt. Németh szinte biztosra veszi, hogy ez a 240 adagban elkészült étel okozta a fertőzést. A doktornő hozzátette: "a baromfi és a tojás a legveszélyesebb alapanyagok közé tartozik, mert ha nem kapnak megfelelő hőkezelést, akkor potenciális fertőzőforrások lehetnek."

Fertőtlenítő takarítások

Az ÁNTSZ elrendelte a konyha fertőtlenítő nagytakarítását, a konyhai dolgozók, és az óvodai dolgozók megfigyelését, valamint érvénybe lépett több "járványügyi foglalkoztatottsági kitiltás" is. Ezt azoknál rendelik el, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött betegekkel, bár konkrét számukról a helyettes tisztiorvos nem tudott beszámolni.

Kisebb fertőzések már voltak

A kórház élelmezési osztályán az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy a kórházban nem ez volt az első fertőzés. Egy neve elhallgatását kérő informátor úgy nyilatkozott, hogy "már voltak kisebb szalmonella-fertőzések, de csupán úgy, hogy egy dolgozó megbetegedett, és ő fertőzte meg az ételt". Az osztályon magyarázatként hozzátették, hogy "mindennap teszünk félre ételmintát, de azokból eddig még sohaem tenyésztettek ki szalmonella vírust". A magas beosztásban lévő informátor hozzátette: a kórház hivatalosan a vizsgálat végén nyilatkozik az ügyről.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.